- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Meer, of minder voeding?
Hoi Muna, ik heb een vraag over mijn hydrokweek. Ik heb een simpel eb en vloed-systeem en kweek op hydrokorrels. De planten doen het goed, maar soms vraag ik me af of ze niet wat meer voeding kunnen hebben? Hoe kom ik erachter of ik mijn planten te weinig of juist teveel aan het voeden ben? Groetjes van Dino
Hallo Dino, goede vraag! Op zich doen je planten het goed zeg je, dus qua voeding doe je het in ieder geval niet heel slecht. Anders zou je immers wel de nodige verschijnselen bij je planten zien. De planten zijn dan ook je belangrijkste indicator voor de voedingsbehoefte. Als ze verbrande bladpunten laten zien geef je te veel en mochten ze wat vergelen, dan geef je waarschijnlijk wat te weinig. Maar er is een vrij simpel trucje om achter de voedingsbehoefte van je planten te komen, daar heb je dan wel een EC-meter voor nodig.
Voedingsbehoefte meten
Door de concentratie meststoffen in je voedingsvat dagelijks te meten, en de fluctuaties daarbij goed in de gaten te houden, kun je erachter komen of je wietplant meer water of juist meer voeding heeft opgenomen. Dit geeft je een duidelijk inzicht van de voedingsbehoefte van je planten. Het gaat bij het meten niet zozeer om de exacte EC-waarde, maar meer om het verschil met de vorige meting. Ik zal het uitleggen.
Het idee van deze methode is dat je door dagelijks te meten, erachter komt of je plant meer water of meer voeding heeft opgenomen
Het idee van deze methode is dat je door dagelijks te meten, erachter komt of je plant meer water of meer voeding heeft opgenomen. Aan de hand daarvan ga je je voedingswater verdunnen met water, of voeg je er juist meer voeding aan toe. Begin met het meten van de EC-waarde van het water in je voedingsvat. Stel je voor dat je bij de eerste meting een EC-waarde van 1,5 meet en de volgende dag is je EC-waarde gezakt naar 1,1. Dat betekent dat je plant die dag meer voeding heeft opgenomen dan water. Dan is de voedingsbehoefte dus groter en kun je de EC-waarde bijvoorbeeld verhogen naar 1,8.
Meet de volgende dag weer en blijf dit elke dag doen. Stel dat je een dag later een EC-waarde van 2,4 meet (dit is niet waarschijnlijk, maar het gaat even om het voorbeeld), dan weet je dat je plant juist meer water dan voeding heeft opgenomen en dat de voedingsbehoefte dus verminderd is. Verdun je voedingswater dan, bijvoorbeeld naar een EC-waarde van 1,6. Hoe stabieler je de EC-waarde weet te krijgen, hoe meer je in de buurt komt van de ideale EC-waarde.
Let wel op, want deze methode werkt natuurlijk alleen bij een systeem waarbij het overtollige water terugloopt in je voedingsvat zoals jouw eb en vloed-systeem of bijvoorbeeld een DWC-systeem. Heb je een zogenaamd feed to waste systeem waarbij het overtollige water de afvoer ingaat of een systeem waarbij je de planten precies genoeg water geeft, dan zul je het moeten doen met de verschijnselen aan de planten zelf.
Muna
(advertentie)