- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Meer wiet oogsten? Start met zaad!
Veel kwekers merken terecht op dat ze meer wiet oogsten van de planten die uit zaad zijn ontsproten, dan van de stekkenplanten die daar uit voortkomen. Stekken hebben het in het begin namelijk zwaar te verduren, wat vitale energie kost.
Veel kwekers werken nog steeds met stekken, ze worden kant en klaar gekocht of zelf gemaakt. Natuurlijk ben je met stekken verzekerd van vrouwelijke planten die genetisch exact hetzelfde zijn als je plant waar de stek vanaf gehaald werd. Maar het kweken vanuit zaad heeft toch ook grote voordelen. Naast het feit dat zaadplanten meer opbrengen, is het ook wel fijn dat je niet illegaal stekken hoeft in te kopen. Ook loop je met zaad geen risico op beestjes die meeliften op de ingekochte stek. En dan is er nog het voordeel van een zeer ruime keus aan genetica.
beginnende kwekers maken nogal eens de fout om hun kiempjes te veel te willen verwennen met voeding
De eerste dagen in het leven van een wietplant zijn uitermate belangrijk! Dit wetende, maken beginnende kwekers nogal eens de fout om hun kiempjes te veel te willen verwennen met voeding. Nog voor het kiempje een echte plant wordt. Als je weet hoe je zo’n zaailing wel moet behandelen, help je je plant door een van de meest kritieke levensfases, wat je uiteindelijk ook een grotere oogst zal opleveren.
Ontkiem je zaden direct in een groeimedium zoals een stekkenplug en zet het ontkiemende zaadje onder een lichtbron. Spaarlampen of TL-balken zijn een perfecte lichtbron voor kiempjes. Houd de temperatuur stabiel en de aarde nat genoeg, maar geef jonge zaailingen niet te veel meststoffen, het zal de groei eerder remmen dan goed doen.
Als je ontkiemt in steenwol, houd er dan rekening mee dat de pH waarde van steenwol te hoog is, en dat je die dus eerst naar de juiste waarde moet brengen. Dit doe je door de pluggen eerst 24 uur in water met een pH waarde van 5.0 in te zuren.
In een propagator kun je de temperatuur en luchtvochtigheid goed regelen. Wanneer de meeste zaden zijn ontkiemd haal je het deksel van de propagator om te voorkomen dat je zaailingen gaan strekken of rotten. Houd de temperatuur stabiel rond de 22 graden en geef de jonge plantjes een 6 uur durende donkerperiode. Zorg ervoor dat het niet te veel waait, dus laat die ventilator nog maar even uit. Pas als je zaailing de eerste gekartelde blaadjes laat zien, laat je de ventilator voorzichtig draaien, en geef je een lichte voedingsoplossing. Zorg voor voldoende ruimte voor de ontwikkeling van de wortels, dus zet je plantje op tijd over in een grotere pot. Zodra je aan de onderkant van de plug de eerste worteltjes ziet, is het een mooi moment om je zaailing naar een groter onderkomen te verhuizen.
(advertentie)