- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Meststoffen miniserie #1 Stikstof (N)
Het voeden van cannabisplanten is voor veel beginnende hobbykwekers nog erg lastig. Gelukkig is er kant en klare groei- en bloeivoeding op de markt die je een hoop zorgen uit handen nemen, maar toch is het goed om te weten wat daar allemaal inzit en waar je planten behoefte aan hebben. Vandaar deze miniserie over meststoffen, we starten met de belangrijkste voedingsbron: Stikstof (N).
Stikstof zit overal in de lucht, is geurloos en maakt ongeveer driekwart van de atmosfeer van de aarde uit. Het is een van de belangrijkste voedingsstoffen, zo niet de allerbelangrijkste voor wietplanten. Je vindt het dan ook in vrijwel iedere fles plantenvoeding terug.
Stikstof wordt door je wietplant gebruikt voor snelle groei en om chlorofyl aan te maken. Het is dus vooral in de groeifase belangrijk dat je plant niets van dit belangrijke stofje tekort komt. Maar let op want zoals met alle voedingsstoffen kan je ook met Stikstof te scheutig zijn en dat is ook weer niet goed. Het is dus goed om te weten hoe een tekort aan Stikstof eruit ziet, maar het is ook van belang dat je weet wanneer je plant teveel Stikstof heeft gekregen.
Stikstoftekort
Stikstof is een stofje waar wietplanten over het algemeen vrij veel van nodig hebben, met name in de opbouwende groeifase van hun leven. Laten we dus eerst kijken naar een tekort aan stikstof, wanneer je in een ruime pot met een rijkelijk bemeste potgrond kweekt, is de kans overigens klein dat je met een stikstoftekort te maken krijgt.
Stikstof is een van de zogenaamde mobiele meststoffen, dit betekent dat de plant de stof binnen in zich kan verplaatsen. Wanneer er een tekort aan de stof is zal ze dit doen om toch door te kunnen groeien. Ze zal Stikstof dan uit de onderste bladeren trekken, om bovenin bij de nieuwe groei te gebruiken. Dit is de reden dat je een stikstof tekort altijd eerst aan de onderste bladeren zult opmerken. Deze worden eerst lichter groen en uiteindelijk geel van kleur. Wanneer je niets aan het probleem doet zal de vergeling steeds hoger in de plant te zien worden. Uiteindelijk zullen de onderste bladeren dan verdorren, naar beneden krullen en afvallen.
Omdat Stikstof nodig is bij de groei, zal een wietplant met een tekort aan stikstof ook kleiner blijven, kleinere bladeren aanmaken en als gevolg ook minder oogst opleveren. Maar wanneer je de eerste vergeling aan de onderste bladeren op tijd ziet, kun je Stikstof gelukkig nog makkelijk aanvullen met een goede groeivoeding.
Stikstofoverschot
Te veel is nooit goed, en helemaal niet als het om voedingsstoffen gaat. Hoewel Stikstof ruim in het dieet van een groeiende wietplant moet zitten, kun je het ook te gek maken. Vooral in de bloeifase heeft een wietplant minder behoefte aan Stikstof, en kan er sprake zijn van een teveel aan het goedje.
Een overschot aan Stikstof is net als bij een tekort het eerst te merken aan de onderkant van je plant. De onderste bladeren worden diepgroen, tegen het bruine aan. Deze groene golf zal ook net als de vergeling bij een tekort steeds verder omhoog trekken. Het overschot zorgt verder voor zwakke stammen en bladeren en een oogst die smaakt naar gras, en daar bedoelen we dus niet wiet mee deze keer.
Morgen gaan we verder met deze miniserie over voedingsstoffen voor wietplanten en zullen we het hebben over Fosfor (P)
(advertentie)