- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Met de juiste pH-balans komt je wietplant nooit meer iets tekort
Wanneer bladeren van wietplanten zonder duidelijke reden vergelen of vlekken vertonen, ligt dat negen van de tien keren niet aan de voeding, maar aan een verkeerde pH-waarde. Vind met andere woorden de balans terug in de pH waarde rond het wortelstelsel, en je wietplant komt nooit meer iets tekort.
Het is logisch dat kwekers bij een bepaald bladprobleem als eerste aan een tekort of overschot van een bepaalde meststof denken. Toch is het meestal niet de voeding waar het probleem schuil, maar de opneembaarheid ervan. De oplossing voor voedingsfouten moet in de meeste gevallen worden gezocht in de zuurtegraad van het voedingswater, zeker wanneer je gebruik maakt van een gebalanceerde flesvoeding voor cannabisplanten. In dit soort plantenvoeding zitten namelijk alle macro en micro-elementen in de juiste hoeveelheden waardoor de kans op een tekort of overschot van een bepaald element zo goed als nihil is.
De oplossing voor voedingsfouten moet in de meeste gevallen worden gezocht in de zuurtegraad van het voedingswater
Het kan echter wel gebeuren dat een bepaald element niet goed opgenomen kan worden door een verkeerde pH-waarde. De pH-waarde geeft de zuurtegraad van een vloeistof aan. Op een schaal van 1 tot 14 is 7 pH-neutraal, 1 is zeer zuur en 14 heel erg basisch, het tegenovergestelde van zuur. Puur water heeft bijvoorbeeld een zuurtegraad van 7. Met een pH-meter zoals je hieronder ziet kun je de zuurtegraad van voedingswater meten.
Wietplanten houden van een licht zure omgeving bij de wortels. In de natuur zijn wietplanten namelijk geëvolueerd in grond met zo’n licht zure pH-waarde. Een juiste pH-waarde zorgt ervoor dat alle benodigde stoffen zoals stikstof, fosfor, kalium en calcium, magnesium, zwavel en meer, goed opgenomen kunnen worden. Is de pH-waarde te hoog of te laag, dan kan de plant een of meerdere elementen niet goed opnemen zodat er een tekort of disbalans aan stoffen ontstaat. Zelfs wanneer alle benodigde meststoffen in de aarde aanwezig zijn.
Noodzaak?
Niet iedere kweker meet de pH waarde van zijn aarde of het voedingswater en vaak gaat dat ook zonder problemen. Maar dat is dan wel vaak een kwestie van geluk, het water of de aarde van de kweker heeft dan wellicht al een redelijk goede pH waarde. Mocht je zo’n gelukkige kweker zijn waarbij de bladeren nooit tekens van tekorten vertonen en er mooi fris groen uitzien zonder dat je je voedingswater op de juiste pH waarde brengt, dan hoef hier ook niet per se mee te beginnen. Over het algemeen is de zuurtegraad minder belangrijk wanneer je in aarde kweekt en geen vloeibare meststoffen gebruikt. Gebruik je wel vloeibare meststoffen dan zal je vrijwel altijd betere resultaten behalen door je voedingswater aan te zuren.
Gebruik je vloeibare meststoffen dan zal je vrijwel altijd betere resultaten behalen door je voedingswater aan te zuren
Toch heeft niet iedere kweker het geluk dat het water uit de kraan al op de juiste pH waarde is. In de meeste gevallen is kraanwater te basisch en dien je het op de juiste pH-waarde te brengen door er een zuur aan toe te voegen. Je kunt dus wiet kweken zonder je over pH waardes druk te maken, maar in de meeste gevallen zul je meer succes hebben door je voedingswater wel af te zuren.
De zuurtegraad van de wortelomgeving heeft zijn invloed op de opneembaarheid van de verschillende meststoffen. Iedere voedingsstof heeft een bepaalde pH waarde waarbij wietplanten het optimaal kunnen opnemen. Wijkt de zuurtegraad te veel af van deze optimale pH waarde, dan kan het gebeuren dat het element helemaal niet opgenomen kan worden. Zo ontstaat er dan bijvoorbeeld een tekort aan natrium, ondanks dat er meer dan genoeg natrium in het voedingswater zit.
Omdat de verschillende elementen allemaal andere optimale pH waardes hebben waarbij ze goed opgenomen kunnen worden, kiezen we een zuurtegraad die voor alle benodigde meststoffen acceptabel is. Kweek je op aarde dan is dat een pH waarde die tussen de 6 en 7 ligt. Kweek je in een inert systeem zoals steenwol of kokos of zonder medium, dan is een iets zuurdere pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 optimaal. Ben je eenmaal gewend om je voedingswater aan te zuren, dan wordt het een peulenschil en heb je het zo gedaan.
Zo breng je voedingswater op de juiste pH -waarde
Omdat de voeding en de temperatuur die je gebruikt ook een invloed op de zuurtegraad hebben, dien je je voedingswater pas als laatste aan te zuren. Als je het echt goed wil doen gebruik je water dat op de juiste temperatuur is, vooral in hydrosystemen is de temperatuur van het voedingswater van belang. Voeg om te beginnen de meststoffen aan het water toe en roer het even goed door. Geef het voedingswater een paar uur de tijd om goed te mengen, zeker wanneer je een groot voedingsvat gebruikt duurt het best lang voor de voeding en het water goed vermengd zijn.
Roer vlak voor het aanzuren nog eens goed. Wanneer je met de hand water geeft, kun je vervolgens citroenzuur of witte tafelazijn gebruiken om af te zuren. Kweek je in een hydrosysteem of gebruik je automatische druppelaars dan heb je een speciaal flesje pH-min nodig. pH-min bevat meestal salpeterzuur en zorgt niet voor verstopte slangen en druppelaars zoals citroenzuur wel kan doen.
Meet de pH waarde van je voedingswater met een geijkte pH meter. Voeg vervolgens een beetje pH-min toe en roer het voedingswater door. Meet nog eens en voeg weer wat pH-min toe en ga hiermee door tot je voedingswater de juiste pH-waarde heeft. Onthoud ook even hoeveel pH-min je hebt gebruikt, dan wordt het aanzuren de volgende keer een stuk makkelijker aangezien je al weet hoeveel pH-min je ongeveer nodig hebt.
pH-plus?
De pH-waarde verhogen (minder zuur te maken) is meestal minder noodzakelijk dan hem verlagen aangezien kraanwater in de lage landen van zichzelf vaak al aan de hoge kant is. Mocht dat niet het geval zijn kun je gebruik maken van speciale pH+ (pH-plus) uit een gespecialiseerde tuinwinkel.
(advertentie)