- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
‘Met melk meer stoned’ • Koe die hennep eet, geeft THC-melk
Vroeger maakten melkboeren in Nederland reclame met de legendarische slogan ‘Met Melk Meer Mans’. Nu koeien tegenwoordig ook met industriële hennep worden gevoederd, wordt het wellicht tijd voor een nieuwe marketingcampagne: ‘Met Melk Meer Stoned’.
Uit een Duitse studie blijkt namelijk dat het opvreten van met name de toppen, bladeren en zaden van de vezelhennep – waar maximaal 0,3% THC in mag zitten – kan leiden tot melk waarin meetbare en te hoge hoeveelheden THC zitten! En die koeien lijken ook zelf stoned te worden…
Cannabinoïden in hennepvoer hebben effect op melkkoeien
Onder de welluidende titel ‘Transfer of cannabinoids into the milk of dairy cows fed with industrial hemp could lead to Δ9-THC exposure that exceeds acute reference dose‘ is het Duitse onderzoek werd eind 2022* gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Nature Food.
* Nu in de herhaling, deels omdat het machtig interessant is, deels omdat wij in Berlijn op cannabisbeurs Mary Jane rondhangen.
Het blijkt dat melkkoeien die worden gevoerd met hennep (dus niet met cannabis/wiet voor alle duidelijkheid) melk produceren met meetbare gehaltes delta-9 THC, de stof die wij allemaal zo liefhebben en waar je simpel gezegd high van wordt. De proefkoeien vertoonden ook gedragsveranderingen, wat erop wijst dat zij effecten voelen van de cannabinoïden die er (ook) in hennep zitten.
Belangrijk onderzoek naar koeien en hun melk
“Dit is belangrijk, aangezien we geen gegevens hadden over de mate waarin cannabinoïden de melk binnendringen van melkkoeien”, zegt de niet bij het onderzoek betrokken Michael Kleinhenz tegen de website NewScientist. Kleinhenz is assistent-professor ‘beef production medicine’ aan Kansas State University College of Veterinary Medicine.
Researchers van het German Federal Institute for Risk Assessment voerden 10 zogende melkkoeien verschillende hoeveelheden hennepvoer, voer dat een breed scala aan cannabinoïden concentraties bevatte. De koeien werden daarna wekenlang bestudeerd; de onderzoekers verzamelden data over hun gedrag en voerden laboratorium-analyses uit op het bloed, melk en ontlasting van de hennepkoeien.
Toppen, zaden en bladeren van hennep en THC
Nu verschillen de effecten op de melkkoeien wel afhankelijk van wat voor soort hennepvoer je de koe geeft. Zo lieten koeien die gefermenteerd voedsel kregen gemaakt van de gehele hennepplant, weinig verschil zien met koeien die een traditioneel dieet van mais kregen voorgeschoteld.
Echter, de koeien die voedsel kregen dat gemaakt was van cannabinoïdenrijke hennepbladeren, toppen en zaden vertoonden merkbare gedragsveranderingen. Daarbij liet de melk van deze koeien detecteerbare gehaltes zien van diverse cannabinoïden, inclusief onze favoriet delta-9-THC. Volgens de berekeningen van de Duitsers consumeerden deze koeien tot 86 keer de hoeveelheid THC die er nodig is om mensen high te krijgen!
Gedragsveranderingen bij stonede koeien
De melkkoeien in de studie voelden zelf ook wel effecten van hun hennepvoer. Zo stelden de onderzoekers een lagere hartslag en ademhaling vast, opvallende tongbewegingen, meer gapen en meer vorming van speeksel en neusafscheiding, evenals de bij ons soort mensen wel bekende rode ogen. Sommige dieren ‘vertoonden een voorzichtige en af en toe instabiele gang, ongebruikelijk lang stilstaan en abnormale houding’, schrijven de wetenschappers.
Robert Pieper, hoofd van de afdeling Voedselketenveiligheid bij het German Federal Institute for Risk Assessment en co-auteur van de studie, zegt dat de koeien die hennep gevoerd kregen ook minder aten en minder melk produceerden. ‘Dat is een sterk effect op dierengezondheid. Niet een positief effect.’
Hennep zorgt voor minder stress en ontstekingen bij vee
Maar de eerder genoemde Amerikaanse wetenschapper Kleinhenz van Kansas State University heeft zelf al eens stieren onderzocht die hennep te eten kregen, en hij stelt dat de beesten de neiging hadden om rustiger te worden.
‘We weten niet of ze die high hebben of niet’, zegt Kleinhenz. Maar hij voegt eraan toe dat het vee wel lagere gehaltes van stresshormonen had. Hij is ervan overtuigd dat de cannabinoïden in het voer stress verminderen maar ‘we moeten nog uitvogelen hoe dat mechanisme bij dieren werkt’.
LEES OP CNNBS OOK: Studie • Vee op hennep-dieet heeft minder stress en ontstekingen!
Misschien niet bij koeien, maar hennep als dierenvoer heeft zeker potentie
Op de site van het Amerikaanse cannabistijdschrift High Times vertelt Jeffrey Steiner, directeur van het Oregon State University’s Global Hemp Innovation Center, dat hij geëxperimenteerd heeft met hennep als een voedselsupplement voor melkkoeien, schapen en pluimvee. Er wordt pas sinds 2019 onderzoek naar gedaan en het zal nog jaren duren voordat de autoriteiten hennep-dierenvoer goedkeuren, verwacht hij. ‘Je zult nog lang moeten wachten voordat je CBD-melk in de schappen ziet staan.’
Collega Serkan Ates van de universiteit in Oregon heeft hennepconsumptie bestudeerd bij koeien, lammeren en kippen. Over het voeren van hennep – of beter gezegd de cannabinoïden daarin – aan melkkoeien is hij sceptisch. ‘Maar er is voldoende laag hangend fruit om te onderzoeken, bijvoorbeeld het voeren van hennep aan niet-voedsel producerende dieren zoals vaarzen en lammeren.’
Bij de National Hemp Association is directeur Erica Stark ook overtuigd van een mooie toekomst voor hennep, zodra de autoriteiten de knoop tenminste durven doorhakken. ‘Het zal zo’n grote markt worden. Er bestaan daadwerkelijk al dierenvoer-tekorten in dit land op dit moment, gevolgen van wat er gebeurt in Oekraïne, droogtes en mislukte oogsten.’