(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Leuk stukje voer voor complotdenkers. Dankzij het vrijhandelsverdrag tussen Mexico en de VS – sinds 1994 – is de productie van marihuana in eerstgenoemd land sterk gestegen. Omdat de mais geen biet meer oplevert…

Ach, hoe cynisch kan het boerenleven soms zijn. De moderne mens, en vooral de moderne regering, wil graag denken dat vrije handel het antwoord is op alle economische problemen. De praktijk blijkt soms net even anders. De USA spendeert jaarlijks miljarden dollars aan de door henzelf ontketende War on Drugs. In het hele Amerikaanse continent vloeien de dollars massaal om de drugshandel en teelt te bestrijden. Om aan de andere kant weer geld binnen te harken, sluiten de VS met alle hen welgezinde landen vrijhandelsverdragen. Zo ook met Mexico (Nafta-verdrag), dat vanaf 1994 een deal heeft met de noorderburen.

Alleen begon direct de prijs van het nationale gewas in Mexico, mais, te dalen. Maïs heeft een speciale waarde voor Mexico. Het land geldt als de bakermat van het gewas met 59 inheemse rassen en 209 variëteiten. En ze vreten zich daar ook echt ongans aan het spul. Drie miljoen Mexicaanse boeren produceren jaarlijks 22 miljoen ton maïs, maar er moet nog 10 miljoen ton ingevoerd om aan de vraag te beantwoorden, weet het ministerie van Landbouw. Na de Nafta-deal kelderde de prijs van mais met ongeveer 59 procent!

Drugskartels omarmen maisboeren

De vaak toch al arme boeren werden zo min of meer direct in de armen van de drugskartels gedreven. Die betaalden hen een stuk beter om marihuana of papaver te gaan verbouwen. Politicoloog Omar García Ponce van de Universiteit van New York: “De achteruitgang van de economie in de maïszones hangt nauw samen met de drugsteelt.”

Dat het vechten tegen de bierkaai is voor de overheid in Mexico, blijkt uit de harde cijfers. Van december 2006 tot november 2012, de regeerperiode van Felipe Calderón, vernietigde het leger bijna 100.000 hectare marihuana en 86.000 hectare papaver. Calderóns opvolger, Enrique Peña Nieto, liet vorig jaar 5000 hectare marihuana en 14.000 hectare papaver vernietigen. Ook het aantal moorden in de regio’s waar drugs in plaats van mais wordt geteeld, steeg enorm.

Dus de vraag is gerechtvaardigd of ons westerse welzijn wel afhankelijk is van vrije handelsverdragen? Misschien hebben we veel meer geluk met het invoeren van vrije drugsverdragen…

 

 

(advertentie)