- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Mila Jansen presenteert autobiografie in bomvol museum
Op donderdag 26 juli presenteerde Mila Jansen haar autobiografie ‘How I Became The Hash Queen’. Dit gebeurde in het Hash Marihuana & Hemp Museum te Amsterdam. In het ruim 500 pagina’s tellende boek deelt Mila haar complete levensverhaal. En iedereen die weet wie zij is, weet dat Mila een onuitputtelijke bron is van schitterende en bijzondere verhalen.
Donderdag 26 juli 2018 is de boeken ingegaan als één van de warmste dagen, tijdens een van de langste en heetste zomers ooit in Nederland. Niet bepaald een dag om lekker naar het museum te gaan. Toch zat het Amsterdamse Hash Museum vol mensen die allemaal een van de eerste exemplaren van Mila Jansen haar autobiografie wilden bemachtigen.
Zeldzame vrouwelijk icoon
In het boek vertelt Mila haar bijzondere en enorm meeslepende levensverhaal. Een verhaal van een van de zeldzame vrouwelijke iconen uit de internationale cannabis-industrie. Zij had dan ook geen betere plek kunnen kiezen voor de boeklancering dan de tentoonstelling ‘We are Mary Jane: Women of Cannabis‘ die tot en met 23 september 2018 is te zien in het Hash Museum.
Mila werd in 1944 geboren in de Britse stad Liverpool, waar haar ouders verbleven omdat zij het bezette Nederland waren ontvlucht. Mila en haar ouders verhuisden regelmatig, naar onder meer Indonesië, Nederland en weer terug naar het Verenigd Koninkrijk. Reislustigheid werd haar dus al vroeg bijgebracht.
Vanaf haar elfde woonde Mila permanent in Nederland, maar net als haar ouders was ze niet het type om lang op een plek te blijven. Toen ze begin 20 was vertrok ze met haar dochter richting Azië waar ze jaren verbleef om rond te trekken door Afghanistan, Pakistan en vooral door India. Pas 14 jaar ging ze met haar inmiddels 4 kinderen terug naar Nederland.
The Hash Queen
In het museum staat iedereen gebiologeerd te luisteren naar Peter ten Hoopen. Hij is een goede vriend van Mila en kondigt de hoofdpersoon van de avond aan. Hij vertelt zo geboeid en liefdevol over Milas leven dat je een spelt kan horen vallen. In elk woord klinkt zijn bewondering voor haar persoonlijkheid en alles wat ze heeft meegemaakt.
Hij memoreert uiteraard aan haar reizen, maar vooral ook aan alles wat ze als onderneemster heeft bereikt. Want Mila is een pionier in de cannabisindustrie en een icoon in een wereld die van oudsher door mannen wordt gedomineerd.
In de jaren ’60 begon ze een kleding boetiek in Amsterdam. De hoofdstad maakte in die tijd kennis met hasj uit Turkije, Libanon en Afghanistan; een trend die niet aan Mila voorbijging. Ze besloot om haar boetiek om te dopen tot een theehuis waar mensen hasj met elkaar konden uitwisselen. Hoewel zij er nooit wiet of hasj heeft verkocht, zien velen haar theehuis als een van de eerste coffeeshops in Amsterdam.
“Je hebt daarna nog zoveel gedaan Mila. Het een succesvoller dan het ander, maar altijd met zoveel passie”, vertelt Peter trots als hij Mila aankondigt. Je bent altijd met kleding bezig gebleven, je hebt vrouwen in India geholpen aan een beter leven door met hen kleding te maken en die te verkopen in Amerika. En je bent natuurlijk de oprichtster van Pollinator waar je wereldwijd succes mee hebt.”. Mila hoort het een klein beetje verlegen aan, en dat siert haar.
Zelf hasj maken
In 1994 startte Mila met een nieuw bedrijf, namelijk de Pollinator. Dit bedrijf verkoop een gelijknamige machine die trichomen van cannabisplantmateriaal scheidt. In trichomen liggen de werkzame stoffen van cannabis opgeslagen en door die te scheiden van het plantmateriaal kan je zelf hasj maken.
De machine werd enorm succesvol. Niet alleen omdat het kinderlijk eenvoudig is om er zelf hasj mee te maken. Ook omdat de apparatuur is geschikt om hasj te maken van knipafval, dat meestal wordt weggegooid.
In de loop der jaren volgden meerdere varianten, die allemaal wereldwijd worden verkocht. Met deze revolutionaire apparatuur veranderde Mila eigenhandig een eeuwenoude productiemethode voor hasj en bepaalde ze de toekomst van de industrie.
Een proces van 11 jaar
Na de aankondiging en een dankwoord van Mila zelf, startte de signeersessie waarbij CNNBS.nl ook een felbegeerd exemplaar in ontvangst nam.
“Vrienden moedigden me vaak aan om mijn verhaal eens op te gaan schrijven”, vertelt Mila terwijl ze voor onze redactie een persoonlijke boodschap noteert.
“Ik wilde dat zelf eigenlijk ook altijd al doen. En als je iets wil, vind ik dat je er ook voor moet gaan! Uiteindelijk ben ik er toch wel 11 jaar mee bezig geweest hoor. Het proces heeft zelfs wel eens 3 jaar stilgelegen. Ik heb daarvan geleerd dat je soms ook wel eens een tandje bij moet zetten om iets af te maken, haha. Maar het is ’t allemaal waard geweest. Ik ben echt zo enorm trots op het eindresultaat!”
Het boek ‘Mila – How I Became The Hash Queen’ is vanaf nu verkrijgbaar in de webwinkel van Pollinator en in de winkel van het Hash Marihuana & Hemp Museum te Amsterdam. Meer verkooppunten volgen snel.
(advertentie)