(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

DCMR Milieudienst Rijnmond dreigt cannabisproducent CanAdelaar in Hellevoetsluis met geldboetes vanwege de stank van wiet die voor veel overlast bij de omwonenden zorgt. Het regent klachten zou je zelfs kunnen stellen; volgens het Algemeen Dagblad zijn het er inmiddels al 245. Als de deelnemer aan het wietexperiment niet heel snel zorgt voor verbetering, kunnen ze dus gaan dokken.

250.000 wietplanten maken buurt gek (en niet stoned)

Vorige week maandag schreef CNNBS al over de wietstank die omwonenden horendol maakt. Onder aanvoering van buurtbewoner Cora klaagden ze steen en been in het Algemeen Dagblad.

De oorzaak van alle ellende – stinkende huizen en wasgoed, koppijn, misselijkheid en duizeligheid bij de mensen – is het feit dat CanAdelaar grootschalig wietplanten kweekt in glazen tuinbouwkassen. De ramen daarvan gaan automatisch open wanneer het klimaatbeheersingssysteem dat aangeeft en dan begint de pret dus…

LEES OP CNNBS OOKBewoners rond legale kwekerij Hellevoetsluis horendol van wietstank

Media-aandacht levert nog meer klachten over wietstank op

Na die publicatie bleken er ineens nóg meer mensen rondom de kas met een kwart miljoen (!) wietplanten last te krijgen van de ondraaglijke stank van bloeiende dames. Waren het er in de eerste publicatie nog 112, negen dagen later is het aantal meldingen bij de milieudienst gestegen tot 245 stuks.

Donkere, zeg maar gerust stinkende wolken trekken zich samen boven de kassen van legale wietteler CanAdelaar in Hellevoetsluis

Wij lezen nu op de website van DCMR dat “de melding Stankoverlast in Hellevoetsluis en Brielle is afgerond”. Al dat klagen heeft echter wel zin gehad, aangezien het AD dinsdag opnieuw over de zaak schrijft. Met een kop die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat: ‘Milieudienst: stank van wietfabriek in Hellevoetse polder is ‘onaanvaardbaar’.

Kan CanAdelaar wel door blijven vliegen?

Onaanvaardbaar in Nederland betekent echter dat er eerst gedreigd wordt. Of zoals een woordvoerder van de milieudienst het ietwat omfloerst stelt: ‘De ondernemer CanAdelaar is in de gelegenheid gesteld het probleem op te lossen. Maar de termijnen hiervoor zijn inmiddels verlopen en wij zijn met de gemeente Voorne aan Zee in overleg over een vervolgtraject.’

Bij het AD zelf spreken ze met aanzienlijk minder meel in de mond. ‘Een onderdeel daarvan is het opleggen van een last onder dwangsom. Dat betekent dat de exploitant de kans krijgt het probleem op te lossen en dat hij anders een boete krijgt zolang hij in gebreke blijft.’

Oeioei. De winstmarges op een grammetje gereguleerde wiet zijn met alle eisen en regeltjes al niet al te vet. Maar als je dan ook nog boetes moet aftikken vanwege stankoverlast, wordt het helemaal kwaad kersen eten voor CanAdelaar.

Wordt dus snel vervolgd denken wij zomaar…

[beeld: Shutterstock AI]
(advertentie)