(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Jamaica staat al lang bekend als een buitenwietparadijsje. Om de veelal unieke en legendarische strains te identificeren, analyseren en preserveren heeft een Canadees-Jamaicaans bedrijf nu een miljoenendeal gesloten met de National Foundation for the Development of Science and Technology op het Caribische eiland.

Jamaicaanse mediwiet

Sinds een jaar of drie is cannabis legaal op Jamaica, althans voor medicinaal, religieus en wetenschappelijk gebruik. Recreatieve wiet zal naar verwachting snel volgen, aangezien 20 landen uit de Caribische regio onlangs besloten gezamenlijk die weg van legale cannabis in te slaan.

En nu is er een historische overeenkomst afgesloten om de wietsoortjes die voorkomen op Jamaica voor het nageslacht vast te leggen. Het bedrijf Jamaica Medical Cannabis Corporation Ltd., een Canadees-Jamaicaans bedrijf dat medicinale cannabis exporteert, investeert 2 miljoen dollar over een periode van tien jaar om de Caribische strains te catalogiseren.

Dit geweldige project krijgt officieel de naam ‘Identification, Isolation and Conservation of Local Strains of Cannabis for Medicinal Use’ mee.

Gevaar van kruisingen

Het bijzondere project wordt gefinancierd door de charitatieve tak van Jamaica Medical Cannabis Corporation (JMCC), genaamd 102. CEO Diane Scott: ‘JMCC is volledig gecommitteerd om de Jamaicaanse mediwiet industrie op alle mogelijke manieren te steunen en ervoor te zorgen dat er blijvende voordelen zijn voor het land en de bevolking. Nu Jamaicaanse medicinale cannabis in populariteit toeneemt is er een reëel gevaar dat ’s lands unieke strains verloren gaan of onherroepelijk worden besmet door kruisingen. Het is belangrijk voor ons om te helpen met het preserveren van sommige van de beste medicinale strains in de wereld.’

Buitenlandse investeringen welkom

Mooie woorden en de hulp kunnen ze op Jamaica ook goed gebruiken, aangezien het bepaald niet een van de rijkste landen op aarde is en de regering in het verleden bovendien met harde hand de – toen nog illegale – wietteelt aanpakte, ook door rücksichtslos zaden te vernietigen. Zo ging er in 2012 bijvoorbeeld nog 785 kilo cannabiszaden de verbrandingsoven in…

Inmiddels werkt de overheid echter graag mee met de wietbranche en verwelkomen ze ook buitenlandse investeerders met open armen. Nieuwe bedrijven zoals Cannalabs hebben zelfs voormalige politiemensen in hun raad van bestuur zitten!

Rastafari

Op Jamaica zijn het vooral de Rastafari-aanhangers geweest die jarenlang de cultivatie van buitenwiet voor hun rekening namen, niet in het minst omdat het voor hen een heilig sacrament is. In Canada is de cannabismarkt uiteraard een stuk strikter gereguleerd en Diane Scott bezweert dan ook dat de wiet die haar bedrijf op Jamaica zal verbouwen strikt bedoeld is voor de medicinale markt en niet voor de ‘meditatieve’ (haha, mooi woord maar we kunnen hier natuurlijk ook gewoon ‘recreatieve’ lezen).

Jamaicaanse wiettelers bestralen hun wiet nooit (met gammastraling). Maar in Canada heb je te maken met strenge microbiologische en pathogeen eisen (een pathogeen is een ziekteverwekker van biologische oorsprong). Het gebruik van pesticiden is er verboden, dus bestraling van de Caribische wiet is straks zowat de enige methode om de sun grown ganja in het Canadese mediwietsysteem te krijgen.

Bestraling tegen ongewenste kruisbestuiving

En hoewel hier in Nederland veel mensen niets moeten weten van bestraling van hun (medicinale) wiet, zou het op Jamaica toch wel eens een voordeel kunnen hebben. Het perfecte groeiklimaat zal weinig tot geen schimmels veroorzaken, maar datzelfde klimaat kan wel tot ongewenste kruisbestuivingen leiden in de openlucht wietteelt.

En juist om de zuiverheid van cannabissoorten tot in lengte der dagen te bewaren, is er nu dus dit project met die fantastische naam Identification, Isolation and Conservation of Local Strains of Cannabis for Medicinal Use.

[openingsbeeld: doom.ko/Shutterstock]
(advertentie)