- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Minder leverziekte bij binge-drinkers die óók blowen
Vorige week meldde CNNBS nog dat het aantal mensen dat zich overgeeft aan binge drinken (4 of meer drankjes per keer) flink lager ligt in staten met legale cannabis. Nu is er een ander wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd dat de binge drinkers toch nog enige moed in de schoenen schuift. Het blijkt namelijk dat zij ondanks hun binge drinken minder kans lopen op leverziekte door het zuipen wanneer ze ook cannabis consumeren!
Helpt wiet bij alcohol leverziekte of niet?
Niet dat we hier nu een pleidooi houden voor ongebreideld alcohol tanken. Binge drinken – wat je doet als je minstens één keer per maand 4 of meer drankjes nuttigt – is niet goed voor je gezondheid. Volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention kan die hobby leiden tot geheugen en/of leerproblemen, evenals ‘onbedoelde acties’ zoals onveilige seks en auto-ongelukken. Meer chronische ellende zoals hartinfarcten, hoge bloeddruk en leverziekte kunnen zich eveneens voordoen.
Cannabis echter, heeft een verrassende invloed op die ziektes veroorzaakt door binge drinken. In een wetenschappelijke studie uit 2018 keken onderzoekers naar 32.000 mensen die toegaven dat ze zich bezondigd hebben aan excessieve alcoholinname. De vraag die men zich stelde, was of de combinatie met cannabis invloed zou hebben op alcoholgerelateerde leverziekten. Daarbij moet je o.a. denken aan leververvetting, leverontsteking (alcoholische hepatitis), leverfibrose en uiteindelijk levercirrose… helpt wiet daarbij of is het juist schadelijk(er)?
Hoe meer je blowt, hoe minder kans op leverziekte!
Wat ze ontdekten is dat binge drinkers die eveneens cannabis gebruiken, een verminderd risico lopen op leverziekte. Sterker nog; de stevigste blowers vertoonden de minste kans op het ontwikkelen van ALD (alcohol liver disease)!
Maar hoe komt het dat wiet ALD kan voorkomen? Het heeft alles van doen met de anti-ontsteking eigenschappen van cannabis. De lever is een orgaan dat cannabinoïden-receptoren bevat die reageren als jij wiet rookt. Eerdere studies hebben al aangetoond hoe cannabis gebruikt kan worden als therapeutische behandeling voor leverziekte. Als patiënten voor het eerst ALD ontwikkelen gaat dat gepaard met ontstekingen. Wietgebruik vermindert die ontsteking en daarmee vertraagt het de progressie van de leverziekte.Wiet als vaste onderdeel in behandeling leverziektes
Ook na deze nieuwste studie blijven we nog wel met enkele vragen zitten. “Onze research kon niet vaststellen welke wietsoorten er gebruikt werden”, zegt onderzoeker Terence Bukong tegen Healthline. “Dus konden we ook niet vaststellen wat de cannabinoïden content was van wat ieder individu innam. We konden eveneens niet bepalen welke dosis of consumptiemethode gebruikt werd, al is roken bij dat laatste het meest waarschijnlijk.”
Neemt allemaal niet weg dát wiet dit effect heeft op de lever van binged drinkers. Bukong is er stellig van overtuigd dat cannabis binnen afzienbare tijd gebruikt wordt om diverse leveraandoeningen mee te behandelen. Samen met collega’s werkt hij momenteel aan het ontwikkelen van verschillende formules voor specifieke ziektes.
‘Meer data nodig, goed of slecht’
De wetenschapper van University of Massachusetts Medical School en het INRS-Institut Armand-Frappier Research Centre waarschuwt ons dat wiet niet álle leverziektes kan tackelen. Met name mensen die aan hepatitis C lijden; bij hen vormt zich juist meer littekenweefsel en wordt de leverziekte sneller erger als ze stevig blowen!
Gastro-enteroloog Dr. Hardeep Singh, niet bij het onderzoek betrokken, reageert ook tegenover Healthline. “Er zijn veel substanties in cannabis en het zou kunnen dat er eentje is die erg slecht is voor de lever, terwijl een ander voordelig is. Wat we moeten doen is meer onderzoek uitvoeren, omdat we data nodig hebben aan beide kanten: goed en slecht.”