- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Miniserie: welke kweektent past bij mij?
Buiten wiet kweken is leuk en milieuvriendelijk maar het Nederlandse weer is nou niet bepaald betrouwbaar. Wie voor zijn of haar persoonlijke gebruik dan ook afhankelijk is van groene vingers, kan die wellicht beter binnen laten wapperen. Maar hoe begin je dan, en welke kweektent kies je? Dat lees je in deze tweedelige miniserie van cannabis growshop Plantarium.
We worden niet heel gelukkig als we nu naar buiten kijken. Regen, regen, regen! De herfst laat nu echt van zich horen (en voelen). Niet goed voor je buitenplanten natuurlijk, maar we hopen van harte dat je ze zonder schimmel mag oogsten. Als ze nog even door moeten bloeien, is het wellicht goed om onze tips tegen schimmels nog eens door te lezen.
Eerder schreven we al over het binnen afbloeien van je buitenplant. Deze keer gaan we het hebben over het kleinschalig binnen kweken. Zonder regen, zonder schimmel, met hogere kwaliteit en zekerheid van oogst. Maar hoe kies je een kweektent? Welke lamp heb je nodig? Welke afzuiger? Welk koolstoffilter? Om die vragen te beantwoorden deze korte handleiding met simpele stappen. Na het lezen van deze serie weet je beter wat voor jouw cannabisbehoefte nodig is. Je weet welk wattage lamp je nodig hebt en welk formaat kweektent voor jouw geschikt is.
Stap 1: begin met je cannabis behoefte
Je zou het misschien niet denken maar we beginnen niet met het formaat van de kweektent. We gaan namelijk eerst even na hoeveel cannabis je per jaar eigenlijk nodig hebt. Klinkt moeilijk, is het niet. Bekijk eerst eens hoeveel gram wiet je per week gebruikt en vermenigvuldig dat met 52 weken. Dat getal geeft de hoeveelheid wiet in grammen aan, die jij per jaar nodig hebt.
Een praktijkvoorbeeld: Maria stopt dagelijks gemiddeld een halve gram cannabis in haar joints en vaporizer. Dat komt neer op zo’n 3,5 gram wiet per week, en 182 gram wiet per jaar. Dat getal ronden we omhoog af naar 200, zodat Maria ook nog genoeg cannabis heeft als ze af en toe wat meer gebruikt. Maria’s behoefte is dus zo’n 200 gram wiet per jaar.
Stap 2: hoeveel cannabis hoop je te kweken
Nu je je cannabisbehoefte weet, gaan we verder. De volgende stap is weten hoeveel cannabis je op jaarbasis wil kweken om in ieder geval te kunnen voldoen aan je cannabisbehoefte. Dat kun je ook simpel berekenen. Je gaat uit van je jaarlijkse cannabisbehoefte en vermenigvuldigd dat met 1,5.
De reden hiervoor is simpel. Het is immers zo dat een kweek kan mislukken of de oogst zwaar kan tegenvallen. Soms gebeurt dat namelijk. Het is daarom niet aan te raden om ervan uit te gaan dat alles perfect gaat. Je kweekt om een voorraadje op te bouwen, waardoor je ten alle tijden een Cvault kunt opentrekken om wat gecurede cannabis te pakken voor je dagdagelijkse consumptie. Komen we zo op terug.
Maria uit ons praktijkvoorbeeld wil dus ten alle tijd een topje Glueberry OG uit haar potje kunnen pakken. Zoals we al eerder berekenden, heeft ze op jaarbasis 182 gram wiet nodig. Omgerekend naar de hoeveelheid die ze beoogt te kweken wordt dat dus 300 gram te kweken cannabis per jaar.
Stap 3: het wattage van de kweeklamp
Dan is het tijd voor stap drie. We kijken welke lichtbron je nodig hebt om aan die hoeveelheid cannabis te komen. Het is namelijk zo dat de lichtbron de meest bepalende factor is voor hoeveel gram cannabis je per kweekronde kunt oogsten.
Simpel gezegd; hoe sterker de lichtbron, hoe zwaarder de oogst. Maar weet ook dat het iets gecompliceerder is dan deze simpele uitspraak. Als je verder leest vertellen we je waarom. Daarom eerst even wat achtergrondinformatie, want allereerst zijn er namelijk diverse mogelijkheden als het op lichtbronnen aankomt. Ten eerste heb je HPS kweeklampen en LED kweeklampen. Ten tweede komen die in verschillende sterktes, wat we in wattage uitdrukken.
Wat is een HPS lamp?
Allereerst de zogeheten HPS (High Pressure Sodium) lampen. Dit zijn de traditionele peren, die je waarschijnlijk wel kent. Ze produceren een gelig-oranje licht maar ook veel warmte. Je hebt een reflectorkap, een ballast, een peer, een kabel en een ballast nodig.
Hoeveel kweek je met een HPS lamp?
Heel simpel gezegd kun je, als je ervaring hebt én alles perfect gaat, één gram droge cannabis per Watt behalen bij een HPS lamp. Daarbij gaat het om de stroom (in wattage) wat de lamp daadwerkelijk verbruikt. Iemand die net start zal hoogstwaarschijnlijk eerder een halve gram droge cannabis per Watt behalen. Belangrijk om altijd je verwachtingen laag te houden (!)
Wat is een LED lamp?
Daarnaast zijn er vele verschillende LED lampen met veel onderling kwaliteitsverschil. Een LED lamp dien je te zien als investering voor minimaal drie jaar. Kies daarom altijd voor een hoogwaardige lamp met keurmerken, full-spectrum licht en lange garantietermijn. Dat laatste is belangrijk en zegt veel over de gebruikte materialen van de LED. Laat je vooral goed informeren bij de aanschaf van een LED en kies voor nieuwere technologie.
Hoeveel kweek je met een LED lamp?
De rekensom van je totale oogst is bij een LED lamp net even anders. Alleen met de duurdere en kwalitatief betere LED’s kun je boven de anderhalve gram per Watt oogsten. Tot zelfs 1,75 gram als we kweken met bijvoorbeeld een Fluence Spider. De gemiddeld geprijsde LED lampen zitten vaak onder of rond de één gram per Watt. Als je het ons vraagt, kun je dan net zo goed met een HPS lamp kweken. Dat is vaak nog makkelijker ook aangezien een HPS lamp warmte aan je kweektent toevoegt, wat bij een LED vaak te weinig het geval is. En als je meer van onze artikelen hebt gelezen, weet je dat als de omstandigheden niet in orde zijn, je ook de opbrengst niet maximaliseert.
En dan hebben we nog de goedkope LED’s. Het is beter om deze links laten liggen, al is het maar vanuit veiligheidsoogpunt. Laat je dus ook niet misleiden door claims als ‘vergelijkbaar met een 1000 watt HPS’, terwijl het bewuste LED model maar 150 Watt verbruikt. Oplichting noemen ze dat.
Wil je meer lezen over de keuze van je lichtbron? Klik dan hier voor een uitgebreid artikel.
Stap 4: hoeveel kweekcyclussen wil je kweken?
Iedere kweekcyclus van zaadje tot droge wiettop duurt ongeveer drieënhalve maand. Dan gaan we uit van 2 weken voor ontkiemen en voorgroeien, 2 weken groeifase, 8 weken bloeifase en twee weken drogen in de tent. Dat zou in theorie betekenen dat je drie kweken per jaar kunt doen. Dat kan ook, maar is soms erg krap. Een kweek loopt niet altijd zoals je gepland hebt. Vaak is het dan ook beter om uit te gaan van twee kweekrondes per jaar.
Pak vervolgens je te kweken cannabis per jaar en deel dat door het aantal cyclussen. Kies dan voor de zekerheid voor twee kweekrondes. Vervolgens weet je wat je per cyclus wil oogsten en bekijk je de richtlijnen voor HPS en LED lampen hierboven. Op basis van die richtlijnen weet je hoeveel verbruikswattage je HPS of hoogwaardige LED lamp moet hebben, om aan de beoogde opbrengst per kweekronde te komen.
Weer even terug naar het praktijkvoorbeeld en de jaarlijkse cannabisbehoefte (200 gram) en de hoeveelheid die Maria beoogt te kweken (300 gram). Als ze die 300 gram wil halen in twee kweekcyclussen, dient ze per oogst 150 gram te kweken. Klopt toch? Dat zou betekenen dat ze met een 250 watt HPS lamp prima zou uitkomen. Daarmee kweekt ze in het allergunstigste geval 250 gram, maar wellicht eerder richting de 150 gram droge toppen. In het geval van LED zoekt ze dus een hoogwaardige LED lamp die rond de 175 watt verbruikt, want daarmee is een gram per verbruikswattage makkelijker te behalen. En mochten deze laatste twee zinnen te snel voor je gaan, lees dan bovenstaande richtlijnen nog even rustig terug.
En de kweektent?
Tot zover! Je weet nu door deze stappen welke kweeklamp je nodig hebt van welk wattage. In het volgende artikel vertellen we je over de keuze van de kweektent. Welk formaat past bij welke lamp? En waar moet je rekening mee houden?
Mocht je niet kunnen wachten kun je alle mogelijkheden qua lichtbronnen alsook onze compleet-ingerichte kweektenten in onze webshop vinden. Ook is het altijd mogelijk om langs te komen in onze winkel in Nijmegen. Alle formaten kweektenten en alle lichtbronnen kun je aanraken, bekijken en aanzetten. Wel prettig als je een serieuze investering doet toch? We voorzien je dan ook graag van onderbouwde informatie.