- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Miniserie: welke kweektent past bij mij? (#2)
In deel #1 van Plantarium’s miniserie over het kiezen van een kweektent op maat, zagen we hoe je een kweeklamp kunt kiezen aan de hand van je jaarlijkse cannabisbehoefte. In dit tweede deel laat Plantarium’s kweekexpert je zien welke kweektenten het beste bij deze lamp passen.
In het vorige deel van deze miniserie vertelden we je over vier verschillende stappen om tot de juiste kweekset te komen. We begonnen bij het bepalen van je cannabisbehoefte om aan de hand hiervan je lichtbron te bepalen. We namen een paar interessante zijweggetjes om je het verschil tussen de opbrengst van een HPS lamp en een LED lamp uit te leggen, alvorens in te zoomen op het aantal kweekcyclussen per jaar. Als het goed is weet je nu welke lichtbron van welk wattage je prefereert. Nu gaan we verder met de laatste stap, want welke kweektent heb je nodig om aan je persoonlijke cannabisbehoefte te voldoen?
Praktijkvoorbeeld
In het vorige deel maakte je kennis met Maria. Zij consumeert jaarlijks ongeveer 200 gram high grade cannabis in haar vaporizer en probeert jaarlijks ongeveer 300 gram bij elkaar te kweken. Ze vind het namelijk altijd goed om te streven naar meer opbrengst dan ze nodig heeft, want voor hetzelfde geld mislukt haar oogst een keer.
Ze weet nu dat, om haar jaarlijkse opbrengst te halen, ze prima met een 250 Watt HPS lamp uit de voeten kan. Daarmee kweekt ze in het gunstigste geval 250 gram, maar wellicht eerder zo’n 150 gram aan droge toppen per kweek. Ze zou ook nog voor een hoogwaardige LED kunnen gaan van 175 Watt aan verbruikswattage, maar dat is wel iets duurder. Maar welke kweektent heeft ze nodig? Welk formaat? En wat komt er nog meer bij kijken?
Stap 5: welk formaat kweektent past bij welke lamp?
Laten we die vraag gaan beantwoorden. In principe is het zo dat elke lichtbron een bepaalde hoeveelheid warmte afgeeft, waarbij een HPS lamp over het algemeen meer warmte verspreidt dan een LED lamp. Daarbij is het ook nog eens zo dat hoe hoger het verbruikswattage van een HPS lamp is, hoe meer warmte die produceert. Een 600 Watt HPS bulb genereert meer warmte dan een 150 Watt bulb. En om die warmte te kunnen herbergen is een bepaald volume nodig. Letterlijk fysieke ruimte, zodat de warmte zich kan verdelen en verspreiden. Kan dat niet, warmt het heel snel op. Klinkt logisch toch?
Zo past een 600 Watt HPS lamp bijvoorbeeld niet in een kleine XS kweektent van 60x60x160cm. Het past wel qua formaat en afmeting, maar deze krachtige HPS lamp produceert gewoonweg te veel warmte. Dat kun je helemaal niet kwijt in de kleine tent met bijpassende afzuiger! Doe je dat toch dan ga je zien dat de temperatuur oploopt. Soms zelfs tot boven de dertig graden en dat is veel te warm. Want als dat gebeurt gaat de kwaliteit en de opbrengst zwaar achteruit. Foxtailing, fluffy toppen en algehele malaise!
Temperatuur én luchtvochtigheid
Idealiter wil je namelijk tussen de 24 en 26 graden blijven, gemeten in het bladerdek. Met een ideale relatieve luchtvochtigheid en in de juiste VPD range.
De (schijnbaar) slimme kweker zou zeggen, “Ja, maar dan zuig je toch meer lucht af? Dan kies je toch voor een grotere afzuiger? Een krachtigere afzuiger kan al die warme lucht immers zo wegzuigen!”. En dat klopt ook, ware het niet dat met de extra luchtverplaatsing uit de tent ook alle vochtigheid wordt meegezogen… Ja, de temperatuur in je tent daalt, maar tevens de relatieve luchtvochtigheid. Teveel afzuigen kan zelfs voor een zeer lage luchtvochtigheid zorgen, waardoor je wietplant moeite heeft met verdampen en het opnemen van weter. Je hebt dan wel een krachtige lamp, maar je plukt er nog steeds niet de voordelen van. Integendeel.
Idealiter wil je de temperatuur tussen de 24 en 26 graden houden, gemeten in het bladerdek. Met een ideale relatieve luchtvochtigheid en in de juiste VPD range.
Hoger wattage = meer afstand
Een andere factor waar je rekening mee moet houden in het bepalen van de kweektent is de afstand tussen de kweeklamp en de hoogste top. Elke lichtbron moet namelijk op een hoogte gehangen worden, zodat er voldoende ruimte is tussen de bovenste toppen en de onderkant van de HPS bulb. Hoe krachtiger de lamp, hoe meer afstand nodig is. Een 600 Watt bulb heeft bijvoorbeeld minimaal 60 centimeter nodig tussen top en lamp. Een 400 Watt ongeveer 40 centimeter, etc.. Hang je een 600 Watt lamp op 30 centimeter, bestaat er een zeer serieuze kans op hittestress en verbranding. De lamp hangt gewoonweg té dichtbij! Dat gaat je plant niet leuk vinden.
Je begrijpt dat een 600 Watt peer/bulb in een kleine kweektent ook problemen oplevert. Er is simpelweg niet genoeg ruimte in de hoogte om die minimale afstand te garanderen. Of je moet je planten dan echt zeer, zeer klein houden met een SCRoG. Dan zou je misschien met een 400 Watt HPS in een XS kweektent wegkomen, maar het blijft nog steeds een ongekende uitdaging om de extra watts om te zetten in extra grammen cannabis. Maar laten we daar niet al te ver op ingaan. Ben je wel benieuwd? Lees dan onze Plantarium’s Perfecte Bladerdek serie eens door. Daarin maken we het heerlijk praktisch met voldoende tekst en uitleg.
En hoe zit het met LED?
Een LED lamp kun je ook te dichtbij hangen. Dan krijgt de plant niet zozeer hittestress, maar lichtstress. Dat is iets anders en toont zich ook anders. Waar hittestress vooral het opkrullen van bladeren en verdorring is, uit lichtstress zich in ‘witte pluimen’. Albino toppen, waar al het bladgroen is uitgetrokken. Om dat te voorkomen is het essentieel dat je je LED lamp op de goede hoogte hangt. Hoe hoog dat is lees je hier.
Terug naar het formaat van je kweektent. Op basis van bovenstaande twee redenen, de warmteproductie en de afstand tot de lamp, hebben we bekeken wat de ideale wattages en lichtbronnen zijn per kweektent.
Welke HPS lamp in welke kweektent?
Zo gebruiken we een 150 Watt HPS lamp in een XS kweektent van 60x60x160 centimeter, een 250 Watt HPS lamp in een S kweektent van 80x80x180 centimeter, een 400 Watt HPS lamp in een M kweektent van 100x100x205 en een 600 Watt HPS lamp in een L kweektent van 120x120x210. Daarbij keken we ook naar een andere factor, namelijk de footprint van de lamp. Dat vertaalt zich als de oppervlakte die de lamp beschijnt. En natuurlijk zijn er variaties mogelijk, maar dan dien je ook aanpassingen te doen aan andere onderdelen van je setup of je kweekmethode.
Welke LED lamp in welke kweektent?
Hetzelfde hebben we gedaan met onze hoogwaardige LED lampen, maar daar geven we nu geen opsomming van. Het is namelijk niet per se te verdelen op basis van het Wattage. We kunnen niet zeggen dat je op basis van het verbruikswattage van een LED kunt bepalen voor welk formaat kweektent deze geschikt is. LED heeft namelijk verschillende technologieën die elk weer hun eigen eigenschappen hebben. Zo hebben we LED’s van Spectrolight die door de gebruikte lenzen graag wat hoger hangen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een Fluence Spider weer heel erg dicht bij het bladerdek hangen door de verdeling van de led-diodes.
Je moet het zo zien; elke LED-lamp is gemaakt voor een bepaalde afmeting. Zowel in oppervlakte (footprint) als hoogte. Ben je benieuwd? Zie je hier het overzicht aan complete kweeksets.
Laat je vooral goed informeren als je kiest voor een LED lamp en let vooral op de garantietermijn.
Wat kiest Maria?
Even terug naar Maria uit het voorbeeld, want zij zit natuurlijk te springen om aan de slag te gaan. Als zij met haar 250 Watt HPS lamp wil gaan kweken, komt ze uit bij een 80x80x180 kweektent. Een andere optie is een 100x100x205 meter kweektent als ze wat meer ruimte wil hebben. Ze zou dan eventueel ook een andere reflectorkap kunnen gebruiken om het grotere oppervlakte beter te beschijnen. En stel dat Maria aan de slag wil met LED, komt ze uit bij een Telos6 van 175 Watt, of een Spectrolight Starter van 100 Watt.
En dan begint het nadenken over de juiste genetica… 😉