- MaryMILL: grinder én container maalt als een molentje
- Lage kweekruimte? Zo houd je wietplanten lekker kort
- Wiet na werktijd beïnvloedt prestaties niet negatief (integendeel)
- Wat is brix eigenlijk? Hoe zorgt het voor meer en betere wiet?
- Wietplanten in kleine potjes: 8 tips om een Solo cup challenge te winnen
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#3)
Moet jij eens raden wat de straf in Zambia is voor 25 gram wiet?
Tot zo’n beetje de eeuwwisseling mocht je in Nederland 30 gram cannabis in bezit hebben, zonder bang te zijn voor Oom Agent én je mocht al op je 16e een coffeeshop binnen stappen om die 30 gram wiet of hasj te kopen. Daarna is het beleid helaas alleen maar achteruit gekacheld, maar zo erg als in pak ‘m beet Zambia is het gelukkig ook weer niet. Lees maar mee.
Het jaar begint niet al te best voor dealer Emmanuel
Heel voorzichtig begint er ook op het Afrikaanse continent iets van een gunstigere wind te waaien voor cannabis hervormingen. Zuid-Afrika en Marokko lopen daarbij voorop, maar er zijn ook nog genoeg Afrikaanse landen die ouderwets hard tekeer gaan tegen iedereen die ook maar in de buurt van een wietplant komt.
Zoals Emmanuel Mtonga. Deze 29-jarige kerel uit Bauleni stond afgelopen vrijdag 24 januari al voor de rechter naar aanleiding van een incident op 2 januari. Hulde dus voor de snelheid waarmee Justitie in Zambia werkt, daar kunnen ze wat ons betreft nog een vette punt aan zuigen hier in Nederland…
LEES OP CNNBS OOK: Supersloom • Na 4,5 jaar eist justitie 100 uur werkstraf voor wiet knippen
Drie dode gevangenen
Terug naar Zambia, waar Mtonga zich dus in de rechtbank mocht verantwoorden voor het dealen van op de kop af 25,7 gram wiet op de tweede dag van het huidige jaar. Dat deed hij in de plaats Lusaka, maar ook daar mogen ‘psychotrope stoffen’ volgens de wet niet worden verhandeld.
Sterker nog, rechter Amy Masoja Chilangwa kende geen enkele genade met onze plantenvriend Mtonga, ondanks dat hij netjes schuld bekende.
En bovendien met een spectaculaire onthulling kwam, aldus de website Zambia Monitor. Volgens Mtonga zijn er in de gevangenis van Lusaka (waar hij zelf dus sinds 2 januari bivakkeert) de afgelopen tijd drie gevangenen overleden – uitsluitend en alleen door de erbarmelijke omstandigheden in die bajes.
Straf voor 25 gram wiet liegt er niet om
“In zijn pleidooi voor clementie beweerde Mtonga dat de erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis talrijke sterfgevallen veroorzaakten, waardoor de magistraat vraagtekens plaatste bij het gebrek aan transparantie over sterfgevallen onder gevangenen”, zo lezen we. Zijn opmerkelijke claim werd bovendien bevestigd door een andere gevangene.
Rechter Chilangwa reageerde geschokt en beloofde om de zaak te gaan onderzoeken. Ondertussen hamerde ze wel doodleuk het vonnis af voor klokkenluider en wietdealer Emmanuel Mtonga.
Voor zijn 25 gram wiet krijgt hij een onvoorwaardelijke celstraf van 1 jaar opgelegd, plus dwangarbeid.