(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Kwekers die hun opbrengsten willen verhogen en hun inspanningen verlagen zouden zich eens moeten verdiepen in de hydrologische teelt. Er komt geen aarde bij kijken dus je hoeft minder te sjouwen, maar dat is uiteraard niet de belangrijkste reden om op hydro over te gaan. 

Hydroponics betekent letterlijk ‘waterwerk’ en water speelt bij het hydrokweken dan ook een grote rol. Planten staan ofwel met hun wortels in een waterstroom, ofwel in een bak met water dat constant belucht wordt. Vaak worden ook inerte mediums als steenwol, kokos of kleikorrels gebruikt om de wortels houvast te geven. Het belangrijkste kenmerk is dat planten bij de hydrologische teelt al hun voeding direct uit het water kunnen opnemen. Dit scheelt een hoop energie waardoor planten explosief snel kunnen groeien.

steenwol2

Wietplanten groeien explosief snel in hydrosystemen.

Voor je een hydroponisch systeem aanschaft zijn er wat zaken die je zou moeten weten, wil je van je eerste hydrokweek tenminste een succes maken.

  • Wietplanten hebben geen aarde nodig om te overleven. Wat ze wel nodig hebben zijn voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor, kalium en calcium, magnesium en zwavel, de zogenaamde macro, ofwel belangrijkste elementen. Ook heeft de wietplant micro-elementen nodig. Bij de hydrologische teelt zitten alle macro en microelementen in een direct opneembare vorm en de juiste balans in het water.
  • Water uit het reservoir wordt opgenomen door de planten waardoor het waterpeil verlaagd. Om het op peil te houden kun je het aanvullen met voedingswater dat je een dag of drie ervoor aanmaakt en op de juiste pH-waarde brengt.
  • Vervang het voedingswater een keer per twee weken door het oude voedingswater weg te gooien en het reservoir met de pompen en slangen schoon te maken met warm water.
  • Controleer in systemen zonder medium (steenwol, kleikorrels en dergelijke) ook regelmatig de wortels. Wanneer de wortels heel lang zijn geworden kun je ze wat snoeien, maar zorg er dan wel voor dat ze lang genoeg blijven om nog bij het voedingswater te kunnen.
  • Eb en Vloed systemen zijn zeer goed toepasbaar in de meeste kweekruimtes omdat ze niet veel onderhoud vragen, gemakkelijk te gebruiken zijn en geweldige resultaten opleveren. Telkens als het waterniveau weer zakt wordt lucht met verse zuurstof in het wortelmilieu gezogen. Eb en vloed systemen zijn echter niet zo heel gemakkelijk voor beginnende hydrokwekers. Deep Water systemen zoals de zogenaamde Bubble Buckets zijn voor beginners een stuk geschikter.
  • Zowel HPS kweeklampen als LED kweeklampen kunnen uitstekend gebruikt worden voor hydrologische binnentuinen.
  • Bevuil hydrologische systemen niet met organische meststoffen en aarde. Hierdoor kunnen pompen en slangen verstopt raken.
  • Zorg bij de hydrologische teelt voor een goede pH-waarde en zuur niet af met keukenmiddeltjes zoals citroenzuur. Deze kunnen hydrologische systemen ook verstopt doen raken. Mix eerst de plantvoeding door het water en breng daarna de pH waarde in balans.
  • Er zijn verschillende mediums om uit te kiezen. Steenwol, kokos en kleikorrels bieden houvast, maar bevatten geen voeding zoals aarde. Het komt voor voeding altijd aan op het de wateroplossing. Steenwol dien je voor gebruik op de juiste pH-waarde te brengen door het een nacht in water met een pH-waarde van 5,5 te laten liggen.
  • Let ook op het aantal planten per vierkante meter. Je hebt bij hydrosystemen geen grote potten met wortels dus de planten kunnen heel dicht op elkaar. Zet je ze echter te dicht op elkaar dan loop je teveel risico op problemen met schimmels doordat het bladerdek te dichtbegroeid is om nog genoeg lucht door te laten.
steenwol

Zet wietplanten in hydrosystemen niet al te dicht op elkaar, ook al past het wel.

Dat waren ze alweer, een aantal zaken om in overweging te nemen wanneer je een hydrokweek ambieert. Binnenkort gaan we dieper op het hydrokweken in hier op RollingStoned en starten we een serie speciaal over het hydrokweken.

(advertentie)