- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Moeten we niet langer indica of sativa, maar cultivar zeggen?
Nu cannabis in Amerika een mainstream product geworden is, gaan er steeds vaker stemmen op die roepen dat de namen indica, sativa en hybride niet correct zijn. Want wat is een indica eigenlijk? Of een sativa? Een wietplant met brede of smalle bladeren waarvan je stoned of huist high wordt?
Indica, sativa en vooruit, ruderalis ook, zijn namen die al jaren worden gebruikt om wietsoorten te beschrijven. Maar wanneer je er over nadenkt geven die namen tegenwoordig meer een effect aan dan een plantensoort. Oké, officieel zijn indica’s de wietsoorten die geëvolueerd zijn in India, Afghanistan en Pakistan en sativa’s de wietsoorten die oorspronkelijk uit Azië, Amerika en Afrika vandaan komen.
Het merendeel van de wietsoorten zijn echter hybrides, een combinatie tussen wietsoorten die ooit uit de beschreven gebieden vandaan kwamen. We zeggen, “die wietsoort is indica dominant want de bladeren zijn breed, de bloeifase kort en het geeft een stoned effect.” Maar hoeveel indica en hoeveel sativa genen er in de plant zitten is onmogelijk om te achterhalen.
Indica of sativa?
In het Engels worden wietsoorten ook vaak strains genoemd. Deze term is eigenlijk ook niet correct maar werd geleend uit de microbiologie. Strain is in de microbiologie een woord voor een genetische variant van een bacterie, schimmel of virus.
In de tuinbouwwereld is het echter gebruikelijker om bepaalde gecultiveerde plantensoorten een cultivar te noemen. Het woord cultivar zou ook bij cannabis beter de lading dekken. Omdat wietplanten zo veelvuldig met elkaar gekruist zijn, zijn de oorspronkelijke indica en sativa genen met elkaar gemengd als twee bolletjes klei waarin je de oorspronkelijke kleur niet meer kunt terugvinden. De wietplanten onderscheiden zich voornamelijk in cannabinoïden en aromatische stoffen. Dát bepaalt uiteindelijk het effect, en niet het gehalte aan sativa of indica genen.
Een wietsoort die een high en opgewekt gevoel geeft wordt nu vaak sativa genoemd. Andersom noemen we een wietsoort die je een stevige couch lock bezorgt een indica. Maar hoeveel indica of sativa genen de wietsoort daadwerkelijk bevat is niet te achterhalen, simpelweg omdat er geen criteria zijn die bepalen wat een sativa of indica is.
Cultivar
Cultivar betekent simpelweg ‘gecultiveerde variëteit’ en dat is precies wat wietplanten vandaag de dag zijn. Zelfs de wietsoorten op Jamaica, in India, Afrika of Pakistan zijn voor het grootste deel gecultiveerd. Vaak zijn er zelfs commerciële wietsoorten doorheen gekruist.
In de tuinbouwwereld is een cultivar altijd een stabiele plantensoort. Er worden dan ook meestal stekken gebruikt om een bepaalde cultivar te vermeerderen. Zodat je er van op aan kunt dat bijvoorbeeld een ‘Golden Delicious’ appeltje altijd hetzelfde smaakt. Soms zijn plantenrassen ook zo stabiel dat ze ’true breeden’ zoals dat heet. Er komt dan slechts één fenotype voor onder alle uitgekomen zaden, alle planten zijn met andere woorden gelijk.
Chemovar
Cannabisonderzoeker Arno Hazekamp schreef eerder een artikel waarin ook hij een nieuwe classificatie van cannabisplanten voorstelde. In plaats van cultivar stelde hij echter een chemovar voor, een classificatie van wietplanten op basis van hun chemische samenstelling dus. Aan de hand van de aanwezige cannabinoïden en terpenen kun je cannabis zeer accuraat in groepen verdelen. Het voordeel is dat je dan ook zeer nauwkeurig het effect van de verschillende chemovars kunt voorspellen.
Maar misschien zijn we wel zulke gewoontedieren dat we cannabis altijd als sativa’s en indica’s zullen blijven bestempelen. Simpelweg omdat cannabis twee zeer duidelijke effecten teweeg brengt: stoned en high. Wie zal het zeggen?