- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Mormoonse Kerk is tegen medicinale cannabis
De ene religie is de andere niet. Waar bijvoorbeeld joodse geestelijken al meerdere keren hebben verklaard dat cannabis koosjer is en mag worden genuttigd, daar wil de Mormoonse Kerk helemaal niets van wiet weten. Ze zijn zelfs tegen een wetsvoorstel in hun thuisstaat Utah dat toepassing van mediwiet mogelijk moet maken, de klootzakken.
Mormonen, wat zijn dat?
Eerst maar eens Wiki checken dan, want wie en wat zijn die Mormonen nou precies? Het enige dat wij ervan weten is dat veelwijverij er nog steeds voorkomt…
De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (Engels: Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, afgekort LDS Church) werd gesticht op 6 april 1830 in de Amerikaanse staat New York. Haar grondlegger was Joseph Smith Jr., die kort daarvoor het Boek van Mormon had gepubliceerd. Aan dit boek ontlenen de leden van de Kerk hun bijnaam mormonen, hoewel ze officieel als heiligen der laatste dagen worden aangeduid.
De Kerk is vertegenwoordigd in circa 176 landen en territoria met ruim 16 miljoen leden, waarvan er zo’n 48% regelmatig zouden deelnemen aan zondagsdiensten of andere kerkelijke activiteiten. Bijna 42% van alle leden woont in de Verenigde Staten. 13% van alle leden woont in de staat Utah, waar zich ook de hoofdzetel van de Kerk bevindt, namelijk in Salt Lake City. In Nederland zijn ruim 9300 leden en in België ruim 6500 leden.
Verkiezingen in november
Het gedonder speelt zich nu dus af in Utah, waar 2 op de 3 inwoners zichzelf Mormoon noemt. En van die mensen en hun LDS-kerk moeten we het dus niet hebben, ook al zijn we doodziek en kan alleen medicinale cannabis ons wellicht nog redden of een fatsoenlijk leven bezorgen. Watskeburt?
Komende november zijn er weer verkiezingen in de VS, voor een deel van het Congres. Daarnaast mogen burgers wetsvoorstellen voorleggen aan de kiezers, indien ze genoeg handtekeningen hebben verzameld. Dat is dus ook de manier waarop wiet in zoveel staten al is gelegaliseerd, dankzij burgerinitiatieven! Maar in Utah zijn ze nog wat achtergebleven en staat de legalisering van mediwiet pas komend najaar op de verkiezingsbiljetten.
‘Ernstige bezorgdheid’
Maar niet als het aan de Mormoonse kerk ligt dus. Afgelopen vrijdag uitte de kerk opnieuw haar bezwaren tegen het vrijgeven van mediwiet in de staat Utah. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen gaf een 7 pagina’s tellend document vrij, waarin zij haar ‘ernstige bezorgdheid’ uitspreekt over het wetsvoorstel. Er zouden namelijk ‘serieuze ongewenste consequenties’ uit voortvloeien, aldus de Mormonen.
De kerk bracht de bezwaren naar buiten via advocatenfirma Kirton McConkie. Dat waarschuwt ons dat het initiatief ‘het moeilijk maakt voor de politie om onderscheid te maken tussen legaal en illegaal drugsbezit’. Ook zou ‘een groot aantal inwoners van Utah – inclusief kinderen en mensen met drugsveroordelingen – een medicinale cannabiskaart in bezit kunnen krijgen’.
Geen drugs, geen alcohol, geen mediwiet
De LDS-kerk vindt het verder maar niks dat er in het wetsvoorstel geen consequenties staan voor artsen die aanbevelingen voor zo’n mediwietkaart ‘afstempelen’. Ook zijn de Mormoonse leiders niet blij dat er geen verbod in staat voor dispensaries dat het onmogelijk maakt ‘om gratis samples weg te geven van hun product aan kaarthouders’.
Tja, van die Mormoonse kerk moet je het dus niet hebben. Zo worden de leden ook al dringend opgeroepen om zich te onthouden drugs en alcohol.
Mormoonse zwartmakerij
De kwade geesten van de LDS-kerk proberen momenteel de voorstanders van het legaliseringsvoorstel zwart te maken in de media, door ze ervan te beschuldigen dat de opgehaalde handtekeningen niet deugen. Ze roepen zelfs mensen die al hun krabbel eronder hebben gezet op om die terug te trekken, iets dat nog tot dinsdag 15 mei mogelijk is.
Uiteraard zijn de pro-mediwiet activisten not amused over de bemoeienis van de kerk met hun wetsvoorstel. DJ Schanz is directeur van Utah Patients Coalition, de club die het voorstel op het stembiljet wil krijgen (en daarvoor dus ook al genoeg handtekeningen heeft opgehaald, voor alle duidelijkheid). Hij stelt: ‘Wij zullen krachtig onze pogingen verdedigen om dit issue op het stembiljet te krijgen zodat de kiezers kunnen beslissen.’
Artsen in Utah tegen legale mediwiet
Schanz respecteert de positie van de kerk, maar zegt erbij dat inwoners van Utah ook ‘serieuze ongewenste consequenties’ tegemoet kunnen zien onder de huidige wet (die cannabis in alle vormen verbiedt).
Het vreemde van deze Mormoonse kwestie is ook dat artsenvereniging Utah Medical Association tegen legalisering van cannabis voor medische doeleinden is. Woordvoerder Mark Fotheringham vindt alle claims van voorstanders maar onzin: ‘Deze hele zaak heeft de neiging om gekte in iedereen teweeg te brengen’, luidt zijn visie.
Beperkte legalisering
Zieke toestand daar in Utah en dus ook in de rest van de Mormoonse gemeenschap eigenlijk. Het wetsvoorstel is namelijk streng gereguleerd en wiet komt alleen beschikbaar voor mensen met chronische aandoeningen. De staat krijgt de volledige controle op het systeem – teelt en distributie – en patiënten mogen niet eens wiet roken. Alleen edibles, topicals en cannabis in een vaporizer zijn straks namelijk toegestaan.
Laten we dus maar hopen (bidden mag ook in dit geval) dat de kiezers in Utah in november hun Mormoonse Kerk voor één keer links laten liggen…