(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Uruguay staat voor eeuwig in de geschiedenisboeken als eerste land op aarde waar wiet is gelegaliseerd, nadat het parlement eind 2013 een wetsvoorstel aannam. Het is dus in alle opzichten een voorbeeldland. Toch valt het na ruim acht jaar flink tegen hoeveel mensen daadwerkelijk de voorkeur geven aan legale wiet ten opzichte van cannabis van de zwarte markt: slechts 27%.

Legalisering van cannabis is een dieseltrein

Dat legalisering een traag proces is, met soms onduidelijke toekomstpaden, blijkt dus uit de situatie in Uruguay. Ondanks dat wiet er sinds eind 2013 legaal is, heeft de illegale markt zich daarop aangepast en blijft ze ook een factor van belang.

Uit een studie die is uitgevoerd door een lokaal instituut dat cannabis reguleert, blijkt dat slechts een kwart van de Uruguayaanse consumenten zijn wiet legaal koopt, zo meldt de nieuwssite RFI afgelopen week. Op de website komen diverse kwekers en consumenten aan het woord, die uitleggen dat ondanks de legalisering er nog steeds veel issues spelen rondom de ‘staatswiet’ die veel consumenten liever vermijden.

Legale wiet via thuisteelt, club of thuisteelt

In Uruguay kun je op drie manieren als consument aan legale wiet komen: bij apotheken, door thuisteelt voor persoonlijk gebruik en als lid van een cannabis social club (waar gezamenlijk voor de leden wordt gekweekt). Die laatste manier lijkt het populairste bij het cannabis minnende deel van de bevolking – wellicht omdat je er gewoon meer keuze hebt – maar de clubs kennen lange wachtlijsten en zijn beperkt in hun maximaal aantal leden.

Kopers op de zwarte markt geven aan dat het legale aanbod te beperkt is en het ook veel gemakkelijker is om te krijgen wat je graag wil in het illegale circuit – zelfs wanneer de legale producten goedkoper zijn. Legaal kopen vereist dat mensen afspraken moeten maken en zich moeten registreren, terwijl je op de zwarte markt simpelweg je dealer belt en koopt wat je wilt.

Consument ziet zwarte markt niet als zwarte markt

Toch is het zeker zo dat de legalisering in Uruguay ook bepaalde effecten heeft. Zo is de smokkel van (soft)drugs er ‘drastisch door gereduceerd’ en heeft het geholpen om de gevaren die aan de illegale markt kleven te elimineren.

“Ik zie het niet als de zwarte markt”, zegt een 28-jarige koper van illegale producten tegenover RFI. “Er zijn goede prijzen voor wat er verkocht wordt en het voelt niet alsof je gebruik maakt van illegale drugssmokkel.” De vrouw legt uit dat er altijd wel “een vriend of bekende is die je een contact doorspeelt van iemand die toppen heeft en ze verkoopt”.

Een andere factor die het trage succes van de legalisering in Uruguay verklaart is dat de staatswiet die in de apotheken ligt een maximaal THC-gehalte kent van 10 procent (het gemiddelde THC-gehalte in Nederlandse wiet is iets boven de 16%). De meeste ervaren blowers willen sterkere producten of zoeken strains die niet legaal worden aangeboden.

Huidige president wil het vooral aan de mensen zelf overlaten

Tja, hoe nu verder met de legale cannabis in gidsland Uruguay? Om bovenstaande problemen te bestrijden, woedt er inmiddels wel een stevige discussie over het verhogen van het THC-gehalte van apotheken-wiet. Ook denkt men hardop na over het aanbieden van een betere variëteit aan cannabisproducten voor consumenten.

Hoe dan ook, wiet zit er in een lastig parket op dit moment. De legalisering van recreatieve wiet werd geïntroduceerd door een linkse regering ten tijde van de geweldige (linkse) president José Mujica. Tegenwoordig heeft Uruguay een centrum-rechtse president, wiens regering niet bepaald hard en positief wegloopt met het onderwerp cannabis.

“Ik geloof er niet in dat de staat wiet moet kweken en verkopen”, zei president Luis Lacalle Pou al tegen de BBC. “Ik geloof in mensen, cannabis clubs of wat we ook hebben… dat ze hun eigen wiet produceren en dat ze hun eigen cirkel hebben qua wietgebruik.”

(even de Engelse ondertitels aanzetten als je de beste man wil begrijpen:)

[openingsfoto: Ricardo Barata/Shutterstock]
(advertentie)