- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Na recordjaar 2020 heeft Colorado voor $10 miljard legale wiet verkocht
Colorado was op Nieuwjaarsdag 2014 de eerste staat in de VS waar recreatieve wiet legaal verkocht werd. Vanaf het begin is die legalisering een succes. Wat heet; na het recordjaar 2020 – mede dankzij de corona pandemie – staat de teller in totaal op een indrukwekkende 10 miljard dollar omzet in 7 jaar tijd. En dat is des te indrukwekkender als je bedenkt dat er slechts 5,6 miljoen mensen wonen.
2020 is lucratiefste jaar voor legale wiet
Legalisering loont. Zo zou je het cannabisavontuur dat Colorado dankzij haar inwoners – die in 2012 stemden voor legale recreatieve wiet – best kunnen omschrijven. Afgelopen week maakte het Department of Revenue in Colorado de laatste officiële cijfers bekend en die zorgen daar voor veel blije gezichten.
Om te beginnen was 2020 het meest lucratieve jaar tot dusver, met een verkoopomzet van 2,2 miljard dollar (medicinaal en recreatief). Daaraan droeg de maand december exact $186.343.208,- bij.
Dat zorgt niet alleen bij de cannabisbranche voor tevreden gezichten, ook de ambtenaren op Financiën zijn happy. Zij konden in het afgelopen jaar namelijk 387,4 miljoen dollar aan belastingen/licenties opstrijken. Met dat belastinggeld worden trouwens weer leuke dingen voor de inwoners gefinancierd, zoals bijvoorbeeld de infrastructuur in het onderwijs en onderzoeken op het gebied van volksgezondheid.
Recordomzet juist dankzij de corona pandemie
De decemberverkopen zorgden er voor dat 2020 het absolute recordjaar is voor legale cannabis, tot nu toe. Vergeleken met 2019 steeg de omzet met liefst 25 procent. De maand juli was de allerbeste met een omzet van meer dan 226 miljoen dollar. Reeds in november werd de magische grens van 2 miljard jaaromzet overschreden.
Volgens analisten is 2020 niet ondanks covid-19 een recordjaar geworden, maar juist dankzij corona! In maart werden de dispensaries tot essentiële zaken bestempeld, net als de coffeeshops hier in Nederland. Zij mochten openblijven, terwijl restaurants, cafés en sportscholen de deuren moesten sluiten vanwege de lockdown(s).
Uit cijfers van marktonderzoeker Headset blijkt dat de klant gemiddeld 19,6% meer uitgaf bij een bezoek aan een dispensary dan in 2019. Per afhaalbeurt gaf hij vorig jaar $58,55 uit (48,27 euro) aan cannabis. Het totaal aantal verkooptransacties steeg echter met maar 3,7%, zodat we keihard kunnen stellen dat mensen in de lente – toen corona toesloeg -begonnen met ‘hamsteren’ en die gewoonte ook zijn blijven vasthouden.Toppen veruit het populairste cannabisproduct
Nog altijd zijn ‘gewone’ wiettoppen veruit het populairste cannabisproduct in Colorado, goed voor 48,2% van de totale omzet in de dispensaries. Op nummer 2 staat een product dat hier bij ons nog vrij onbekend is: vaporizer pennen. Zij pikken 16,2% marktaandeel in.
Hé, roken en verdampen zijn allebei consumptiemethoden voor cannabis via de longen. Is dat niet vreemd gezien het feit dat covid-19 toch primair een soort longaandoening is? Wanda James, eigenaar van dispensary Simply Pure in Colorado’s hoofdstad Denver, heeft er wel een verklaring voor. ‘Mijn gok is dat consumenten toppen zien als een van de meest kostenefficiënte manieren om cannabis te kopen. Dat past ook prima bij de trend om meer ineens te kopen en te hamsteren. Wij hebben een stuk meer verkopen gezien van 7 gram, 14 gram en 28 gram wiettoppen. It’s more bang for your buck!’
Nederland word wakker! (je laat veel geld liggen)
Laten we tot slot nog even terugkeren naar de indrukwekkende cijfers. Sinds Nieuwjaarsdag 2014 – dus 7 jaar geleden – is er zeggen en schrijven voor:
$9.978.794.073,-
aan legale cannabisproducten over de toonbanken van de dispensaries gegaan in de staat Colorado. Als we even de vergelijking maken tussen Colorado met 5,6 miljoen inwoners en Nederland met ruim drie keer zoveel mensen, kunnen we stellen dat ons sinds 2014 land minstens 25 miljard euro (!) aan extra inkomsten heeft laten liggen, op de gedoogde/illegale zwarte markt…