- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Napraten over ‘Legale wiet’ documentaire Frans Bromet
Deze week zond de KRO/NCRV de langverwachte documentaire van Frans Bromet over de wietproef uit. Op 1 december had het VOC een voorvertoning georganiseerd in het Cannabis College mét de filmmaker, maar helaas gooiden de corona-regels roet in het eten en moesten we dit evenement afblazen. Gelukkig is er Twitter, zodat er tenminste digitaal nagepraat kon worden over ‘Legale wiet’.
Wie heeft er verstand van wiet en wie niet
De researchers voor de documentaire kwamen tijden geleden al naar Eindhoven, om hun licht op te steken bij het VOC. En ik kwam de ploeg weleens in cannabisland tegen, bijvoorbeeld bij de tweede Cannabis Capital Convention in Amsterdam.
Hoofdrolspelers in ‘Legale Wiet’ zijn John en Ines Meijers van de stichting Join Us en de heren van Project C, die twee kanten van het spectrum vormen. John kweekte jarenlang illegaal voor de coffeeshops, Project C bestaat uit buitenstaanders; een advocaat, een huisarts, een ex-politicus en een kassenbouwer. Het werd snel duidelijk wie verstand had van cannabis en wie niet.
Koeien worden high
Frans Bromet wordt terecht geroemd om zijn interviewstijl; schijnbaar nonchalant en zelfs een tikje naïef, met het bekende monotone stemgeluid. Elke keer weer blijkt hoe effectief die stijl is om zijn gesprekspartners uit de tent te lokken. Bromet is geen mooifilmer, maar wel een meester in veelzeggende montage.
Voorbeeld: als Project C een persconferentie geeft en rept van de belangstelling van de nationale en internationale pers, volgt een kort shot van de vrijwel lege zaal. Show not tell, noemen ze dat in Amerika.
Zoals in alles wat Bromet maakt, zit er ook humor in ‘Legale wiet’. De Etten-Leurse boer die fel tegen de komst van een “wietfabriek” is en vreest dat zijn koeien “een beetje high worden van het luchtje”: hilarisch. De twee coffeeshopondernemers die aan het woord komen zijn goed gekozen: ze hebben beide verstand van zaken en leggen duidelijk uit waar de schoen wringt. Complimenten aan Gerrit-Jan van De Os in Leeuwarden (al is hij daar inmiddels weg) en aan Alex van Maximilian in Tilburg.
Vera Bergkamp valt wat tegen
Het interview met Vera Bergkamp viel me erg tegen: zonder blikken of blozen zegt ze dat “criminele wietkwekers” natuurlijk niet mee mogen doen én dat het experiment bedoeld is om de teelt uit de criminaliteit te halen.
Ze had natuurlijk moeten zeggen: mensen die alleen cannabis hebben geteeld en verder niets op hun strafblad hebben, zijn van harte welkom. Het experiment is immers bedoeld om de teelt uit de criminaliteit te halen. Puntje van kritiek op Bromet: hij had Bergkamp moeten vragen waarom er überhaupt een experiment is, terwijl de Tweede Kamer de D66 wietwet al had aangenomen, in februari 2017.
Tragikomisch en gênant
Kort na de uitzending vroeg ik de volgers van het VOC op Twitter wat ze van de documentaire vonden en dat leverde een paar aardige reacties op. Bijvoorbeeld van de Belgische cannabis podcast @CannabisKenners: “De docu brengt, voornamelijk door de geweldige interviewtechniek, de enorme traagheid van dit experiment in beeld. Je voelt dat sommige geïnterviewden zich wat schamen. Het geheel had op dat vlak (maar ook door hoe men bepaalde mensen in beeld bracht) voor mij iets tragikomisch.”
Edo Landtman, lange tijd mede-exploitant van coffeeshop Superfly in Hoofddorp: “Ik vond het eerlijk gezegd gênant om te zien. De traagheid van het proces en dat na 40 jaar gedogen. Geeft onderliggend gepolder goed weer. Moment van uitzenden zo na bekendmaking legalisatie Duitsland des te tragischer. Bromet (duimpje omhoog) Alex (duimpje omhoog). Waar een klein land groot in kan zijn!”
Tragikomisch en gênant, het is een adequate omschrijving van ons cannabisbeleid.
Deel twee?
Met zijn kenmerkende gevoel voor understatement zegt Bromet aan het einde van ‘Legale wiet’: “Als het wietexperiment zich in dit tempo voort blijf zetten, volgt deel twee van deze film op zijn vroegst pas over een jaar of vijf.” Laten we hopen dat het anders, en vooral sneller, zal gaan.
‘Legale wiet’ nog niet gezien of wil je nog eens kijken? Dat kan: