(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Komt tijd komt …oogst! Maar… hoe ga je eigenlijk knippen? En wanneer doe je dat? Als de toppen nog nat zijn of laat je ze eerst drogen? Welke methode is beter? De kweekexperts van Plantarium weten er alles van, en gaan je dat natuurlijk weer haarfijn uitleggen. Zoals je gewend bent met een flinke lading nuttige tips over het knippen van wiet. 

In dit artikel laten we een van Plantariums kweekexperts aan het woord over het knippen van cannabis. Een goede uiteenzetting van alle voor- en nadelen van het droog dan wel nat knippen. Daarbij krijg je zoals gewoonlijk ook weer een flinke lading tips om de kwaliteit van je oogst te waarborgen. Na het lezen weet je precies wat je te doen staat wanneer je de schaar ter hand neemt.

Nat knippen

Tegen het einde van de twintigste eeuw is het idee ontstaan dat een cannabistop er visueel mooi uit moet zien, en van zoveel mogelijk blad ontdaan moet zijn. Om deze reden zijn we gewend geraakt aan een getrimde wiettop, terwijl onze ouders zich in hun wilde jaren waarschijnlijk te goed deden aan wiet vol met blaadjes. Totdat er klachten kwamen van gebruikers, die vertelden ‘een betonnen hoofd’ te krijgen van de blaadjes, zoals te horen is in Doe Maar’s Nederwiet uit 1981. Daarbij, het oog wil ook wat, toch?

De uit de toppen stekende, kleine blaadjes worden suikerblaadjes genoemd, omdat ze vol zitten met op suikerkorrels lijkende trichomen!

Vapende of rokende cannabisliefhebbers consumeren hun wiet daarom het liefst zonder alle kleine suikerblaadjes. Deze kleine blaadjes, ook wel sugar leaves genoemd, steken uit de top. Ze bevatten vaak een laagje kristallen, een ander woord voor trichomen. Verwar suikerblaadjes ook niet met de grote schutbladeren (fan leaves). Deze zonnecollectoren bevatten namelijk maar zeer weinig trichomen, in tegenstelling tot de suikerblaadjes, die er hun naam aan te danken hebben.

Tip: Als je cannabistoppen droogt, voorkom dan geuroverlast. De drogende toppen kunnen vooral de eerste twee tot zes dagen flink ruiken. Schaf daarom ook voor je droogruimte een filter en (kleine) afzuiger aan, zodat de wietgeur onder controle blijft.

Voorbereiden

Voordat je de heerlijk riekende dame van haar vruchten berooft ga je eerst een paar voorbereidingen treffen. Sowieso dient de wiettop klaar te zijn om te oogsten. Weten hoe je dat kunt zien? Lees dan dit artikel door. Ter voorbereiding pak je allereerst een fatsoenlijke, scherpe schaar en maakt deze eerst schoon met wat alcohol. Tevens creëer je een plek waar je fijn kan zitten. Zorg dat je een droognet hebt hangen om je toppen in te leggen. Hang een afzuiger met koolstoffilter in de ruimte of zet een Neutralizer aan, die de geur van cannabis neutraliseert.

‘Trim’

Ook pak je een grote, schone bak, waar je al het knipafval in kan verzamelen. Trouwens, laten we het woord ‘knipafval’ vermijden. Het is namelijk helemaal geen afval! Je kunt er een hoop mooie dingen mee doen, waar we je verderop meer over vertellen. Daarom noemen we knipafval vanaf nu ‘trim’.
Klaar voor de start? Knip dan je eerste wiettop eraf. Pak deze in je hand en knip alle kleine blaadjes zorgvuldig weg. Zorg ervoor dat je de blaadjes opvangt in de bak. Als je tevreden bent over het resultaat leg je de top in het droognet.

Tip: Vang de suikerblaadjes op in een bak. Stop ze na het knippen in een gripbag en doe het in de vriezer. Ideaal voor mooie extracten!

Voordelen nat knippen

  • Het is makkelijker om nat te knippen. De suikerblaadjes steken nog uit en zijn daardoor goed te verwijderen.
  • Nat knippen levert je een visueel mooiere top op.
  • Het drogen van losse wiettoppen kost minder ruimte.
  • De toppen zijn sneller droog.
  • Je trimafval bevat meer terpenen (geur- en smaakstoffen). Als je dat direct na het knippen in een gripzak in de vriezer stopt, behoud je het complete terpenenprofiel. Hiermee kun je een geweldig mooi live resin extract maken, zoals de full melt bubble-hasj uit dit artikel.

Nadelen nat knippen:

  • Nat knippen veroorzaakt wat meer geur dan droog knippen. De plant bevat immers meer terpenen die door aanraking in de lucht belanden. Dat kan geuroverlast veroorzaken.
  • Je hebt een droognet nodig om de geknipte toppen in te leggen. Idealiter een aparte droogtent.
  • De top is sneller droog. Dat kan ook een voordeel zijn, maar het betekent dat de toppen ook minder tijd hebben om bladgroen af te breken. Jij dient ze dus sneller in je curing jars te stoppen om de smaak te behouden en verbeteren. Grote aanrader!

Tip: Droog in het donker, onder een zo stabiel mogelijke temperatuur met een luchtvochtigheid tussen de 50 en 65%. Een klein beetje luchtcirculatie is oké, maar richt geen ventilator direct op je hangende planten.

Vroeger werd er helemaal niet geknipt. Men rookte de top in zijn geheel op, met blad en al!

Droog knippen

De old school methode, zoals we dat bij Plantarium noemen. Bij het droog knippen doe je eigenlijk hetzelfde als we eerder beschreven. Alleen nu knip je de suikerblaadjes er niet af, je laat ze lekker aan de cannabistop zitten. Wat je wel doet is het weghalen van de grote schutbladeren. Vervolgens hang je de top met zoveel mogelijk tak ondersteboven in het donker. Idealiter is dat de gehele plant.

Voordelen droog knippen

De wiettop krijgt de kans om langer en gelijkmatiger te drogen. Er zit meer water in de plant en dus ook in de top, waardoor het drogen wat langer duurt. Dat heeft als belangrijk voordeel dat er meer chlorofyl afgebroken wordt. Dat komt de smaak ten goede! Hierdoor hoef je minder lang te curen. Toch raden we je altijd aan om dat wel te doen, al is het maar om de cannabis onder juiste omstandigheden te bewaren.

Er blijven meer smaak- en geurstoffen in de wiettop zitten. De suikerblaadjes werken als bescherming; ze vouwen zich om de top heen waardoor de trichomen minder in aanraking komen met lucht. Hierdoor blijven er meer terpenen in het trichoom zitten. Er verdampen gewoonweg minder stofjes!
Vooral aan te raden voor kleinschalige kwekers die een extract maken van hun cannabis. Zij willen namelijk zoveel mogelijk trichomen verzamelen voor de extractie. Deze zitten uiteraard ook op de suikerblaadjes, dus waarom zou je ze wegknippen?

Hoewel bij het drogen met het blad er nog aan, meer chlorofyl wordt afgebroken, loont het toch om goed te curen in een Cvault of weckpot.

Nadelen droog knippen

  • De wiettop is droog, veel minder mooi te knippen dan nat.
  • Het neemt meer ruimte in beslag. Je kunt je voorstellen dat een droognet met wiettoppen minder ruimte nodig heeft dan een hangende plant.
  • Het knippen duurt langer. De kleine suikerblaadjes zijn na het drogen broos geworden. Ze breken makkelijk af en zijn soms lastig goed weg te knippen.
  • Kleine topjes zijn vaak eerder droog dan grotere toppen.

Heb je een keuze kunnen maken? Heel goed, doe vooral wat het beste bij je situatie past. Let wel altijd op de droogtijd, deze kan namelijk best weleens variëren, afhankelijk van de temperatuur en luchtverplaatsing. Uiteraard hebben we alle materialen voorradig die jij nodig hebt voor het drogen van cannabis, van compleet ingerichte droogtenten tot schaartjes, Boveda’s en gripzakken. Kom ons eens opzoeken in Nijmegen of kijk voor ons assortiment op Plantarium.nu.

[Openingsfoto: Victoria43, Shutterstock]
(advertentie)