- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Nederlandse veteranen willen zelf wietolie maken
Een groep vaderlandse oorlogsveteranen die gezamenlijk in een woongroep verblijft, wil graag medicinale cannabis kweken om daarvan vervolgens wietolie te maken. Met de olie willen zij hun posttraumatische stresssyndroom behandelen, en dat cannabis hier goed bij werkt is bekend. Of ze groen licht krijgen van de gemeente is echter nog de vraag…
Posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), wat is dat?
Mensen die langdurig aan zware stress zijn blootgesteld of een buitengewoon schokkende, traumatische ervaring opdoen, kunnen last krijgen van een posttraumatische stressstoornis ofwel PTSS. Dit is een ernstige psychische aandoening die lang kan voortduren.
PTSS is een bekend verschijnsel onder veteranen. Want in oorlogsgebieden krijgen soldaten vaak te maken met psychisch en fysiek geweld, constante dreigingen en ernstige verwondingen bij burgers, collega’s of zichzelf.
Deze gebeurtenissen zijn vaak zo heftig dat ze mentaal nauwelijks zijn te verwerken. Hierdoor ervaren veteranen veel stress, zijn ze constant waakzaam en voelen ze zich snel bedreigd. Bovendien slapen veteranen met PTSS slecht en velen krijgen last van clusterhoofdpijnen.
Farmaceutische medicatie werkt averechts
Veteranen met een posttraumatisch stresssyndroom krijgen vaak heftige medicijnen voorgeschreven. Antidepressiva, zware pijnstillers en slaapmedicatie zijn slechts enkele voorbeelden van pillen die artsen voorschrijven om het leven van een PTSS-veteraan dragelijk te maken.
Maar het schrijnende is dat ’t tegenovergestelde gebeurt. Veel veteranen worden namelijk apathische door de medicijnen en raken eraan verslaafd. Bovendien gaan velen overmatig alcohol drinken. Zodoende komen ze in een neerwaartse spiraal die lastig is te doorbreken.
Gelukkig is er wereldwijd steeds meer aandacht voor een natuurlijk alternatief dat vrijwel alle medicatie kan vervangen omdat het enorm goed werkt tegen de symptomen van PTSS. En dat alternatief is cannabis.
Ex-marinier in de bres voor PTSS en wietolie
Ook in Nederland komt er steeds meer aandacht voor medicinale cannabis bij het bestrijden van PTSS-symptomen. Maar het staat hier nog wel in de kinderschoenen, zeker in vergelijking tot de Verenigde Staten.
Hopelijk kan een groep Nederlandse veteranen die samenwonen in een voormalig onderkomen van Verslavingszorg Noord-Nederland daar verandering in brengen.
Deze groep is een van de zwaarste groepen PTSS-veteranen in Nederland en zij wonen daar sinds kort begeleid zodat ze de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben.
Een van hun begeleiders is de gepensioneerde marinier Klaas Wit. Wit is tijdens zijn dienstjaren uitgezonden naar Joegoslavië, Bosnië en heeft meerdere malen in Afghanistan gezeten. Hij weet wat de impact is van vechten in heftige oorlogsgebieden. En nu wijdt hij zijn pensioenjaren aan het helpen van andere veteranen.
Wit is op de hoogte van de werking van wietolie bij PTSS. De veteranen in zijn groep gebruiken het dan ook veelvuldig en hij ziet wat het met hen doet. Tijdens een bijeenkomst van Stichting Mediwiet vertelde hij hierover het volgende:
“Ze hebben minder herbelevingen, ze hebben minder stress, ze durven makkelijker naar buiten te gaan omdat ze meer ontspannen zijn. En ze drinken ook minder en de kans op verslavingen neemt af.”
Tijdens de bijeenkomst van Stichting Mediwiet sprak Wit ook over het nieuwe onderkomen voor de groep veteranen, dat in Eelde ligt. Het complex is uitermate geschikt om cannabis te kweken, zonder dat anderen daar last van hebben. En dat is precies wat Wit samen met zijn groep wil doen zodat ze zelf hun medicijn kunnen maken.
Om iedereen te kunnen voorzien zijn enkele honderden planten nodig en Wit wil dat graag met toestemming van de gemeente doen. Hij gaat zich daarom inzetten om de gemeente Tynaarlo te overtuigen.
“Wij zijn militairen. We hebben ons een groot deel van ons leven de wet verdedigd. Maar ik wil wel dat de gemeente weet dat we loyaal zijn aan de wetgeving en dat we geen stiekeme dingen gaan doen. We zijn geen criminelen”, licht Wit toe aan RTV-Noord.
Groen licht voor mediwiet?
Wits initiatief komt in een redelijke goede tijd. Op internationaal vlak komt er steeds meer aandacht voor de werking van cannabis bij PTSS. Vooral in de Verenigde Staten.
Ruim 20 procent van de Amerikaanse vetaren die dienden in Irak of Afghanistan heeft last van een posttraumatische stressstoornis. Met alle gevolgen van dien.
Maar sinds het legaliseren van medicinale cannabis daar een toevlucht nam, gebruiken steeds meer veteranen cannabis om met de aandoening om te kunnen gaan. Na de vele succesverhalen wordt er in de VS inmiddels onderzoek gedaan naar een op cannabis gebaseerd medicijn tegen PTSS.
Ook in Nederland lijken steeds meer gemeenten bereid om de wettelijke teugels te laten vieren voor medicinale cannabis. Bovendien zijn veel gemeenten er klaar mee om het inconsequente gedoogbeleid te handhaven.
Maar hoe haalbaar het plan van Wit is om een paar honderd cannabisplanten te kweken om er medicinale wietolie te maken, blijft gissen.
Op papier lijkt het de goede kant op te gaan. Na het Joint Regulations manifest in 2014 gaven ruim 60 gemeenten aan dat zij een beter beleid wensen voor (medicinale) cannabis. En toen de overheid in 2017 bekendmaakte te willen gaan experimenteren met legale wietkwekerijen, meldden enkele tientallen gemeenten zich. Kortom, de wil is er wel.
Maar helaas komt er in de praktijk weinig van de grond. Veel gemeenten durven uiteindelijk niet hun mooie woorden te verzilveren in daden.
Landelijke voorziening van wietolie voor veteranen
Op donderdag 14 juni had Wit zijn eerste afspraak met de fractie van D66.
Hopelijk legt het feit dat het hier gaat om soldaten die gevochten hebben uit naam van het Koninkrijk der Nederlanden extra gewicht in de schaal.
Het zou fantastisch zijn als het lukt. Ook omdat Wit dan van plan is om wietolie te gaan produceren voor andere veteranen in Nederland. En dat gratis (of tegen kostprijs) te verstrekken. Een schitterend vooruitzicht, want zeker 1 op de 20 Nederlandse veteranen kampt met een posttraumatische stressstoornis.
Dit artikel verscheen eerder deze week op Mediwietsite & Mediwietforum – Alles over medicinale cannabis!