(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat de oorsprong van wiet en blowen in het Himalaya-gebergte ligt. En ook in deze tijden komt er nog heel veel lekkers uit Nepal, Afghanistan, Tibet en contreien, meestal in de vorm van uitstekende hasj. Helaas meent de overheid van Nepal dat zij nu ook ineens hard moet optreden tegen ‘wilde wietplanten’, en dus zijn er vorige week opnieuw meer dan honderdduizend vernietigd!

 

Wilde wietplanten

Heel erg vaak berichten we niet uit de Himalaya, wat mede komt omdat het nogal een ruig en gesloten berggebied is. Maar cannabisliefhebbers overal op aarde weten de hasj uit de streek zeer te waarderen en in de meeste coffeeshops kun je altijd wel terecht voor een ‘stukje zwarte Afghaan of Nepal’. Maar als het aan de overheid van dat laatste land ligt wordt dat in de nabije toekomst een stuk lastiger.

The Himalayan Times meldt namelijk dat de politie rondom hoofdstad Kathmandu afgelopen donderdag liefst 864.000 vierkante meter met ‘wilde wietplanten’ heeft vernietigd. Ofwel zo’n 86 hectare vol!

Jongeren en leraren helpen mee

Niet alleen de politiemannetjes trokken wietplanten uit de grond. Ze werden geholpen door een scala aan groeperingen volgens de krant: ‘lokale vertegenwoordigers, jongerenclubs, bosverenigingen, leraren, studenten en coöperatieve organisaties’. Ze gingen samen tekeer tegen planten in de plaatsen Jarsingpauwa, Bojini, Kartike en de ‘omliggende omgeving van Shankharapur Municipality-3’.

Wilde wietplanten in de Himalaya… een vertrouwd gezicht maar niet meer lang als het aan de overheid in Nepal ligt [foto: Filip Jedraszak/Shutterstock]

Volgens de Central Police News Section werden er meer dan 100.000 wietplanten vernietigd. En dit was godbetert niet eens de eerste grootschalige anti-wietplanten actie ook. In juni heeft het Narcotics Control Bureau namelijk ook al ‘illegale cannabisplanten’ gesloopt. En toen ging het om nóg veel meer: bijna vierduizend hectare! Die actie vond plaats in Okhreni, Chilaune, Gaurigaun, Majhgaunj, Kune, Khatritole en Gokarneshwor in Municipality-1.

Kritisch rapport

Waarom, waarom nou toch? Inspecteur Lal Gyawali, woordvoerder van de politie in de hoofdstad Katmandhu, zegt dat cannabisteelt en haar natuurlijke groei (vandaar die term ‘wilde wietplanten’) een gevaar vormen voor het anti-drugsbeleid van justitie, omdat criminelen boeren er vaak inluizen om te switchen van traditionele landbouwgewassen naar wiet.

Volgens een rapport uit juni van het Narcotics Control Bureau is de teelt van wiet en van opium (kan je heroïne van maken) wijdverspreid dankzij de afgelegen geografische locaties en het gebrek aan fatsoenlijke controlemechanismen van de veiligheidsdiensten. De illegale handel zou ook in en rond de Kathmandu-vallei terrein winnen. Wellicht dat we de grootschalige vernietiging van deze zomer dus als een antwoord van de politie op dat kritische rapport moeten zien…

Ministerie eist hulp van het volk

Ook de politiek in Nepal heeft de war on drugs omarmd. De bestaande wet definieert de productie, transport, verkoop en distributie, opslag en het gebruik van drugs als een ‘strafbare misdaad’. In mei lanceerde het Ministerie van Binnenlandse Zaken daarom de ‘Guideline to Local Levels for Control and Prevention of Drug Abuse’. 

Die moet er voor zorgen dat alle steden en dorpen ‘gezonde en promotionele activiteiten lanceren tegen het misbruik van de teelt van psycho-actieve substanties’. De richtlijn vereist bijvoorbeeld dat er op élk lokaal niveau een committee van 13 leden wordt gevormd, onder leiding van hun chief. De leden bestaan uit vertegenwoordigers van de jongeren, studenten, vrouwen, burgerlijke maatschappij en politie. Zij hebben de taak om streng toezicht te houden op het voorkomen van productie, smokkel, bezit, verkoop, distributie en consumptie van drugs.

Volgens het Ministerie van Binnenlandse zaken is het aantal drugsgebruikers in Nepal sinds 2007 onveranderd hoog: 11 procent van de bijna 30 miljoen inwoners…

[openingsfoto:  Alex. Shevchenko/Shutterstock]
(advertentie)