- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Nieuw! Bassie de basic buitenkweker
Je hebt het waarschijnlijk al een tijdje in de gaten maar het buitenwietseizoen is begonnen. En zoals altijd volgen we ook dit jaar weer de nodige buitenwiet-correspondenten. Vandaag maken we kennis met Bassie Basic, een no-nonsense kweker die laat zien dat buiten wiet kweken niet moeilijk of duur hoeft te zijn.
Hallo allemaal, Bassie Basic is de naam. Niet mijn echte naam natuurlijk maar hij komt ook niet helemaal plompverloren uit de lucht vallen; ik ben een fan van eenvoud en met name bij het kweken van buitenwiet. Mensen maken het zichzelf namelijk veel te vaak veel te moeilijk.
Poespas
We zien ze allemaal wel voorbij komen, foto’s van gelikte toppen, kweekruimtes met allerlei apparatuur, dure lampen, pH- en EC meters, fancontrollers, voedingscomputers en weet ik wat nog meer. Maar zijn die spullen allemaal écht nodig? Ik denk van niet, een plant groeit immers in de natuur ook zonder al die poespas. Of niet?
Zijn die spullen allemaal écht nodig? Ik denk van niet, een plant groeit immers in de natuur ook zonder al die poespas. Of niet?
Nou ja, nee… of misschien toch wel 😉
In plaats van deze vraag gewoon te beantwoorden, leek het mij een leuk idee om jullie gewoon eens een rondje kweken mee te nemen en te laten zien hoe Bassie dat aanpakt. Ervaren kwekers zullen zich misschien wel even achter de oren krabben maar ook zij zijn het er vast mee eens dat ik mijn punt het beste kan maken door het gewoon te laten zien. Dan kan iedereen meekijken en zelf zijn conclusies trekken.
Huis, tuin en keukenwiet
Het plan is dus om met zo min mogelijk middelen een aantal plantjes op kweken op mijn balkon. Ik begin in het raamkozijn en ga er open in en probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van huis, tuin en keukenmiddelen die voor iedereen makkelijk beschikbaar zijn en niet teveel kosten. Voor dit eerste verslag zal ik beginnen met het kiemen en planten van Amnesia en OG Kush autoflowers.
Om een zaadje te laten kiemen is er alleen vocht en warmte nodig. De methode die toepas heet ook wel de koffiefilter methode. Een ongebleekt koffiefilter, een beetje water en een plastic zakje is alles dat je ervoor nodig hebt. Ik heb de methode hier al vaker voorbij zien komen maar zal het toch nog eens uitleggen want het past perfect bij mijn basic kweekmethode.
Koffiefilter methode
Normaal gesproken moet kraanwater op zijn minst in de buurt van de juiste pH-waardes liggen om een zaadje goed te laten ontkiemen. Meestal is dat wel het geval maar mocht je nou veel problemen hebben bij het ontkiemen, dan is het misschien toch goed je water even te testen. Om het allemaal zo basic mogelijk te houden, zou je daar misschien het beste lakmoes papier voor kunnen gebruiken. Bij mij gaat het altijd prima met gewoon kraanwater maar de aangeraden pH-waarde ligt tussen de 6 en 6,5. Mijn kraanwater heeft een waarde van ongeveer 7 oftewel, pH-neutraal.
Je neemt het koffiefilter en maakt dat nat onder de kraan en laat het even uitlekken. Het moet vochtig zijn maar niet te nat. Het voordeel van het koffiefilter is gelukkig dat dat eigenlijk niet té nat kan worden, in tegenstelling tot een vel keukenpapier bijvoorbeeld.
Tussen het koffiefilter doe je een of meer zaadjes. Twee of drie tegelijk kan best, als je maar genoeg tussenruimte aanhoudt. Wanneer je verschillende soortjes hebt, moet je even goed opletten dat je ze niet door elkaar haalt. Ik schrijf altijd met een stift de naam op het zakje, zo weet ik een paar dagen later nog precies wie wie is.
Het voordeel van het koffiefilter is dat dat eigenlijk niet té nat kan worden, in tegenstelling tot een vel keukenpapier bijvoorbeeld
Kontjes en puntjes
Het beste is om de zaadjes zo in het koffiefilter te leggen dat de worteltjes recht uit het zaadje naar beneden groeien, maar door mijn onhandigheid zijn ze wat verschoven. Als je goed naar de zaadjes kijkt, hebben ze een soort kontje, zo noem ik het maar even. Dat is het aanhechtingspunt waar het zaadje aan de plant vast zat. Aan de andere kant van het zaadje zit een puntje. Daar gaat het zaadje open en komt dus het worteltje eruit, dus probeer het zaadje met de puntige kant naar beneden (naar de onderkant van het plastic zakje) te richten.
Vouw het natte filter weer dicht met de zaadjes ertussen en doe het geheel in het zakje. Dat zakje zet je rechtop met de kontjes van de zaden naar boven en de puntjes naar beneden. Je kunt het ook met een plakbandje aan de binnenkant van een (keuken)kastje ophangen. Kies in ieder geval een donkere plek bij kamertemperatuur. Rond de 20, 23 graden gaat het kiemen het best. Ik zet het meestal in een keukenkastje boven het aanrecht.
Worteltjes
Hou de boel nu even goed in de gaten maar doe wel heel voorzichtig; het jonge worteltje is nog erg kwetsbaar.
Binnen 24 tot 48 uur komt verschijnt het worteltje maar soms kan het wat langer duren, heb een beetje geduld.
Wacht tot de worteltjes ongeveer 5 tot maximaal 10 mm lang zijn, dan zijn de kiempjes klaar om geplant te worden. Op de foto kan je mooi zien dat de wortels naar beneden groeien altijd, met de zwaartekracht mee opzoek naar water en voeding in de grond.
Aangezien de worteltjes opzoek zijn naar een voedingsbodem wordt het nu tijd om ze in de grond te stoppen.
Cannabis houdt niet van compacte natte grond maar staat graag in een luchtige aardemix die niet al teveel water vasthoudt; te natte voeten geeft al snel problemen.
Light-mix
Ik gebruik deze keer light-mix. Dat is een kant en klaar aardemengsel met plantenvoeding voor ongeveer twee weken, niet langer. Alle growshops verkopen zulke aarde. Of zoals de fabrikant het zelf zegt, “De aarde is door en door getest, en is geschikt om een jaar op te kweken, met verschillende soorten gewassen. Door een uiterst uitgekiende balans tussen verschillende veensoorten, perliet, en toegevoegde voedingsstoffen is de kwaliteit op een hoog niveau gezet, en is bewezen dat goedkoop niet altijd voor een mindere kwaliteit staat.”
Er zijn heel veel verschillende merken aarde en plantenvoeding op de markt die allemaal hun eigen eigenschappen weer een beetje hebben.. daar zal ik nu niet verder op in gaan. Je kan ook zelf wat mixen, het is de bedoeling dat de structuur ongeveer is zoals op deze foto.
Als pot voor de eerste weken gebruik ik deze keer plastic bekertjes, maar dat kan ook een klein potje zijn of wat anders. Maak wel wat gaatjes in de onderkant van de bekers, zodat een eventueel teveel aan water eruit kan. Ik had hier zelf de laatste keer wat problemen door omdat de worteltjes door de gaatjes gegroeid waren, die moest ik daardoor stuktrekken bij het verpotten, en gaf dus schade aan de wortels. Zulke schade geeft altijd stress en mogelijk een groeiachterstand, en dat willen we het liefst proberen te voorkomen.
De plastic bekertjes zonder gaatjes vul ik met light-mix. Dat moet je niet aandrukken, maar een beetje schudden met het bekertje zodat er geen luchtgaten in de aarde zitten. Zo hou je het medium (aarde, kokos, steenwol etc.) luchtig.
In de aarde
Dan maak ik met een pen of iets dergelijks een kuiltje voor het zaadje. Hou hierbij rekening met de lengte van het worteltje, het is de bedoeling dat het zaadje zelf voor de helft nog te zien is en het worteltje onder de grond begraven zit. Het wortelpuntje moet natuurlijk naar beneden wijzen, dus afhankelijk vd lengte van je worteltje word je gaatje meer of minder diep.
Zelf gebruik ik altijd een pincet om de zaadjes te planten maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar erg handig mee is. Wat in ieder geval belangrijk is, is het worteltje niet aan te raken met je vingers. Er kan van alles aan je vingers hangen maar ook gewoon de vetten en zuren die je op je schone handen hebt zijn schadelijk voor de wortels.
Beste is om in zo’n geval gewoon rubber handschoenen te dragen of gebruik een schoon theelepeltje bijvoorbeeld. Als je het zaadje in het gaatje hebt gestopt dek je het zachtjes toe zodat het worteltje goed in de aarde zit, wees voorzichtig!
Ik zet altijd met een stift de naam van de wietsoort en de datum van ontkiemen op het bekertje. Nu moeten de kiempjes alleen nog wat water.
Vochtig is prima, we willen de jonge plantjes niet verdrinken
Omdat ik geen gaatjes in het bekertje heb gemaakt (eigenwijs als ik ben, maar ik wil de wortels deze keer niet stuk hoeven trekken) geef ik ze een afgemeten hoeveelheid van 25 ml. Dat doe ik met een grote injectiespuit maar je kan natuurlijk ook een maatbekertje gebruiken of een borrelglaasje. Die hebben een standaard inhoud van 40 ml. Dan moet ie dus niet helemaal vol.
Het verschil tussen nat en vochtig
De aarde moet vochtig zijn en niet nat maar dat is voor sommige mensen niet duidelijk genoeg weet ik uit ervaring. Ik denk dat je het mooi kan vergelijken met een doek die je onder de kraan houdt; de doek zuigt zich helemaal vol en druipt letterlijk van het water. = NAT!
Wring je de doek uit om het water er uit te knijpen, dan blijft er nog best veel vocht in de doek achter maar niet te veel. = VOCHTIG!
Vochtig is prima, we willen de jonge plantjes niet verdrinken. Voor de groei is er ook zuurstof bij de wortels nodig. Omdat de plastic bekertjes een beetje doorzichtig zijn kan je mooi zien of het goed gaat. Waar aarde zit en dus nattigheid zijn wat donkere vlekken te zien aan de zijkant van het bekertje.. waar lucht zit is het lichter.
Zo is het eigenlijk even klaar. Maar om de luchtvochtigheid goed te houden zet ik nog een doorzichtige beker op de andere.
Op deze manier hou je het vocht in de aarde op pijl, anders heb je kans dat de bovenlaag wat uit droogt, maar de kiempjes houden wel ook van een hoge luchtvochtigheid.
Je zou dit ook kunnen doen met een zakje, een stukje folie of in een propagator (Een soort minikas speciaal voor het kiemen van zaden of maken van stekjes).
Zet de bekertjes dan op een warme lichte plek, niet teveel in de hete zon. Ze moeten niet gebakken worden in de hitte. Ze zijn nog onder de grond dus het licht doet nog niks, wel de warmte, 20, 23 graden is weer het beste net zoals toen ze nog in het koffiefilter zaten.
Nu is het even afwachten tot de plantjes boven komen. De ene is de andere niet, het kuiltje was misschien wat dieper of het worteltje al wat langer daar kan best wat verschil in zitten.
Bij mij hebben de dames binnen 24uur allebei de kop boven de grond uit gestoken, de Amnesia was ietsje trager dan de OG Kush, kniesoor die daarop let.
Vanaf dit moment haal ik de beker er weer af en geef ik ze zoveel mogelijk licht. Het maakt eigenlijk niet uit waar ’t vandaan komt. Zet ze zoveel mogelijk in de zon, onder een spaarlamp, zet je televisie op The Sun channel voor mijn part, zolang ze maar licht krijgen. Parkeer ze zeker onder je HPS of led kweeklamp als je die luxe hebt, hoe meer licht hoe sneller ze zullen groeien.
Zet je televisie op The Sun channel voor mijn part, zolang ze maar licht krijgen
Strek
Deze eerste fase boven de grond is erg belangrijk door het natuurlijke gedrag van de plantjes. Stel je valt als zaadje tussen het hoge gras, dan kom je boven en staat er dus allemaal concurrentie om je heen die je het zonlicht ontneemt.
Moeder natuur heeft daar een oplossing voor bedacht dus het plantje groeit zo snel mogelijk naar het licht toe.
Tot het voldoende licht krijgt, zal het zoveel mogelijk energie steken in groei in de lengte. Dat word ook wel strek genoemd.
Teveel strek zorgt voor planten met een dunne lange stengel wat later weer voor problemen kan zorgen bij de topvorming en over het algemeen gewoon een lange slappe plant geeft. Zo’n plant is extra gevoelig voor windschade, want slap, lang en dun. Zeker met een zware top in de bloei. En buiten dat: ik wil ook liever geen plant van 2,5 meter op mijn balkon.
Licht, licht, licht!
Zorg voor heel veel licht dus. De zon is altijd beter dan een lamp, moest je een keuze maken. Let wel op dat de temperatuur niet boven de 25 graden komt ongeveer, ook bij de lamp.
Echte hitte is dodelijk nu. De plantjes zijn zo klein dat ze nog nul reserve hebben. Vergeet ze ook niet vochtig te houden.
Ik ga nu zelf de dametjes maar eens even in de zon zetten, volgende keer laat ik jullie hopelijk 2 gezonde wietplanten zien die de eerste keer verpot kunnen worden.
Vinden jullie het leuk om me te volgen, dan kan dat. Ik ben op Facebook te vinden onder de naam Bassie Basic, als je vragen hebt, stuur me dan gerust een berichtje. Tot snel!
Bassie
(advertentie)