(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vanaf februari 2016 – volgende maand dus – gaan de zaden van Forever Buds in de verkoop. Een genetisch gemanipuleerde wietsoort die niet afsterft, maar continue in de bloeifase blijft zodat je er altijd van kunt oogsten! Het prototype van Forever Buds is naar verluidt al 10 jaar oud en produceert ieder jaar meer wiet: in 2015 dik 13 kilo!

De meeste RollingStoned lezers zullen wel weten dat cannabis een éénjarige plant is. Dat houdt in dat ze na een paar weken groeien onder 14 of meer uren licht per dag gaat bloeien en dan sterft. Maar in British Columbia in Canada hebben ze de fontein van de jeugd voor cannabisplanten ontdekt in de vorm van een gen-modificatie. Hierdoor blijft de plant als het ware hangen in haar bloeifase waardoor je als kweker het hele jaar door kunt oogsten en genieten van een oneindige voorraad wiet. Ideaal voor hobbyisten met maar 1 plant dus.

BC_Forever_BudDe voordelen van een plant die niet dood gaat liggen voor de hand: er is altijd wat te oogsten (en dus te roken), de plant groeit steeds groter waardoor de oogsten ook jaarlijks oplopen en je hebt aan een paar planten meer dan genoeg. Bij BC Seeds zeggen ze zelfs dat de testplant van deze soort na 10 jaar is uitgegroeid tot een boom van 8 meter die jaarlijks zo’n 13 kilo wiet produceert!

Het klinkt ongeloofwaardig en helaas bestaat deze Forever Buds waarschijnlijk ook niet echt. Na wat onderzoek komen we er al snel achter dat BC Seeds ook een wietsoort zegt te hebben met 54% THC, de zogenaamde (letterlijk) Annihilation Bud. Dat neemt echter niet weg dat een meerjarige wietplant zeer welkom zou zijn. Wietkwekers hebben dan ook al vaker geprobeerd om een meerjarige wietplant te maken door wiet met hopplanten te kruisen of erop te enten. Helaas is dat nooit succesvol gebleken. Je kunt een wietplant echter wel meerdere jaren in leven houden.

Maak je eigen Forever Buds

Door een wietplant na de oogst terug in de groeifase te laten gaan kunnen we met één plant meerdere cyclussen draaien. Dit heet reveggen en komt er in feite op neer dat je haar na de oogst weer terug zet in een groeiruimte met een lichtregime van 18 uur of meer. Een voordeel aan deze methode is dat je het uitgebreide wortelstelsel van de volwassen plant herbenut. Je moet er bij het oogsten dan wel op letten dat je een en ander aan takjes en topjes laat zitten, zodat daar weer nieuwe takken uit kunnen groeien.

Deze Jack Herer is 17 maanden oud en staat voor de tweede keer in bloei dankzij reveggen

reveg2Wanneer je je wietplanten opnieuw wil gebruiken, moet je eerst voorzichtig oogsten en de plant daarbij niet helemaal afknippen. In plaats daarvan laat je zo’n tien tot 20 procent van de bladeren en de lager gelegen topjes aan de plant zitten. Met behulp van de blaadjes die nog over zijn, zal de plant vanuit de bloemen weer nieuwe vertakkingen aanmaken. Nadat je klaar bent met het oogsten, kun je de wortels voor het beste resultaat wat snoeien en uitschudden en goed doorspoelen. Hierna zet je de plant weer terug in haar pot, en vult die op met nieuwe aarde of wat voor ander medium dan ook. Zet je plant eventueel in een wat grotere pot.

Wanneer je klaar bent met het aanvullen van de aarde en het snoeien van de wortels, zet je je planten onder een constant brandende groeilamp. 24 Uur licht per dag dus, dit helpt om de groei snel weer op gang te laten komen. Gebruik groeilampen zoals cool blauwe T-Neon’s of metaal halide kweeklampen. Wanneer je ziet dat de planten weer duidelijk beginnen te groeien kun je weer overschakelen naar 18 uur licht en 6 uur donker per dag.

Nu je planten weer terug in hun groeifase zijn, geef je natuurlijk ook weer een stikstofrijke voeding voor planten in de groeifase. Een beetje extra wortelstimulator kan ook geen kwaad. Houd er rekening mee dat je planten niet veel blad meer hebben en dus ook niet veel voeding kunnen verwerken dus doe rustig aan met de meststoffen, zeker de eerste weken na het reveggen. Als alles goed gegaan is zou je na twee tot zes weken weer nieuwe groei moeten zien.

De eerste nieuwe takken en bladeren zien er wellicht wat misvormd uit. Bladeren met maar 1 bladvinger waaraan de bekende gekartelde rand ontbreekt. Naarmate de tijd verstrijkt zullen je bladeren er weer als normaal uit gaan zien. Ook zul je merken dat een plant die op deze manier opnieuw gaat groeien, daarbij veel vertakkingen aanmaakt, wat weer handig is wanneer je de plant zou willen scroggen of gewoon wanneer je van compacte struiken houdt.

revegged moeder

Let wel op met sommige gefeminiseerde planten. Reveggen is een stressvolle operatie voor een wietplant en kan er soms voor zorgen dat een plant hermafrodiet wordt.

(advertentie)