(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Leugenachtige en hypocriete presidenten zijn er in de Amerikaanse geschiedenis best veel geweest. Maar Richard Milhous Nixon, president van 1969 tot 1974, maakte het wel erg bont. Deze maand doken geluidsopnamen op die bewijzen hóe bont…

Nixon is de enige president die zelf opstapte

Nixon is de eerste en tot nu toe enige president die zelf is opgestapt. Dat deed “Tricky Dick” op 9 augustus 1974, vlak voordat hij afgezet zou worden vanwege het Watergate-schandaal. Dat ging over een inbraak in het hoofdkwartier van de Democratische partij, in opdracht van Nixon’s Republikeinen.

Nixon had keihard gelogen over deze geheime operatie, die mislukte omdat de inbrekers op heterdaad werden betrapt. In een totaal gefaalde poging zich te verdedigen deed Nixon een uitspraak die zijn bekendste zou worden: “I am not a crook.”

Als je zoiets van jezelf zegt, heb je weinig verstand van communicatie en psychologie. Nixon was wel degelijk een crook, een schurk. En een hypocriete leugenaar.

Nixon roept in 1971 de ‘war on drugs’ uit

Nixon’s meest verwoestende erfenis is de oorlog tegen drugs, die hij in juni 1971 uitriep tijdens een persconferentie. Hij noemde drugsmisbruik “Amerika’s nummer één vijand”.

“Om deze vijand te bestrijden en te verslaan is het nodig om een nieuw grootscheeps offensief te beginnen”, aldus Nixon, “een nieuw wereldwijd offensief”. Er kwam een nieuwe systeem, met vijf schedules, vergelijkbaar met onze lijsten in de Opiumwet.

Cannabis kwam, samen met heroïne en LSD terecht in Schedule 1, als gevaarlijkste van alle drugs.

Hoeveel mensen sinds 1971 slachtoffer zijn geworden van de door Nixon gestarte drugsoorlog is niet te becijferen, maar het gaat om miljoenen mannen, vrouwen en kinderen overal ter wereld. Ze werden en worden opgesloten, geruïneerd en in de ergste gevallen geëxecuteerd.

Amerika dwong alle landen mee te doen aan een strijd waar alleen criminelen en corrupte politici van profiteren. Het gebruik van drugs is sinds 1971 alleen maar gestegen.

Nixon wil met drugsoorlog hippies en zwarten criminaliseren

Waar het Nixon écht om ging, was al duidelijk door een interview met John Ehrlichman, één van zijn topadviseurs. Ehrlichman sprak in 1994 met Dan Baum, die werkte aan een boek over de drugsoorlog. Baum publiceerde de schokkende uitspraken pas veel later, in 2016.

De woorden van de topadviseur blijven verbijsterend. Na een paar vragen van Baum, zegt Ehrlichman plotseling:

“Wil je weten waar het echt om ging? De Nixon-campagne in 1968 en de regering Nixon daarna hadden twee vijanden: linkse mensen die tegen de (Vietnam)oorlog waren en zwarte mensen. Begrijp je wat ik zeg? We wisten dat we het niet illegaal konden maken om tegen de oorlog te zijn of om zwart te zijn, maar door het publiek cannabis met hippies te laten associëren en heroïne met zwarten en beide zwaar te criminaliseren, konden we die gemeenschappen verstoren. We konden hun leiders arresteren, hun huizen binnenvallen, hun vergaderingen opbreken en hen elke avond verketteren in het journaal. Wisten we dat we logen over drugs? Natuurlijk wisten we dat.”

Nixon weet dat wiet ‘niet bijzonder gevaarlijk is’

Sinds vorige week hebben we hard bewijs dat ook Nixon dat wist. De 37e president van de VS was niet alleen een gewetenloze klootzak, hij was ook zwaar paranoïde. Daarom liet hij alle gesprekken die hij in het Oval Office voerde stiekem op band opnemen. Veel van die opnamen zijn gepubliceerd, maar nog niet allemaal.

Cannabisactivist Kurtis Hanna, medeoprichter van NORML Minnesota, ontdekte een bekentenis van Nixon, opgenomen op 6 maart 1973. De New York Times publiceerde de uitspraken afgelopen zaterdag op de voorpagina. In een overleg met adviseurs zegt president Richard Nixon:

“Laat ik zeggen, ik weet niets over cannabis. Ik weet dat het niet bijzonder gevaarlijk is, met andere woorden, en de meeste kids zijn voor legalisering. Maar aan de andere kant is het het verkeerde signaal op dit moment.”

Verder zegt Nixon ook: “De straffen moeten in verhouding staan tot het misdrijf. Ik heb geen probleem met een evaluatie van straffen, en er moeten geen straffen zijn, weet je, zoals in Texas, dat mensen tien jaar krijgen voor cannabis. Dat is verkeerd.”

Nixon ontvangt Elvis in het Witte Huis…

Vanwege politiek belang ontmenselijkt Nixon drugsgebruikers

Wat. De. Fuck. De man die nog geen twee jaar eerder een drugsoorlog is gestart die in de praktijk vooral een oorlog tegen cannabis betekende, wist dat cannabis nauwelijks schadelijk is. De man die zoveel slachtoffers op zijn geweten heeft, mensen wiens enige “misdaad” het is dat ze kiezen voor een minder schadelijke drug dan tabak of alcohol, wist dat hij de kluit belazerde.

In het New York Times-artikel komt Douglas Brinkley aan het woord, een historicus die meeschreef aan twee boeken over de Nixon tapes. Hij zegt dat de citaten onderstrepen dat Nixon’s drugsoorlog ‘niet zozeer zijn persoonlijke filosofie weerspiegelde, maar een strategie die grotendeels gericht was op het ondermijnen van zijn politieke tegenstanders’. Nixon ‘ontmenselijkte drugsgebruikers omdat het in zijn politieke belang was om dat te doen’.

Dit is niet het eerste bewijs dat de zogenaamde oorlog tegen drugs honderd procent politiek is en niets te maken heeft met zorgen om de gezondheid van burgers. Maar het is wel een flagrant bewijs.

Hopelijk beseffen andere landen, ook Nederland, hierdoor nog beter hoe ze onder valse voorwendselen voor het Amerikaanse karretje zijn gespannen.

(advertentie)