- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Nigeria telt de meeste én de stevigste wietconsumenten
Waar wordt tegenwoordig het meeste geblowd? Volgens een rapport van New Frontier Data – een organisatie die ’transparantie in de cannabisindustrie wil brengen door onbevooroordeelde data en analyses’ – is dat Nigeria. In het dichtstbevolkte Afrikaanse land (ruim 190 miljoen inwoners) gebruikt liefst 20 procent cannabis, in een markt die wordt geschat op een waarde van 15,3 miljard dollar. En dat terwijl wiet er verboden is!
Afrika rapporten
Afrika zit dus duidelijk in de lift, tenminste als het gaat om cannabis. Volgens het Global Cannabis Report en ook het Africa Hemp and Cannabis Report – die beide een voorspelling geven voor de branche in 2019 – heeft Nigeria de eer van het hoogste gebruikerspercentage op aarde. En dus niet Canada, Nederland, Uruguay of Californië… plekken waar wiet wél legaal is, in tegenstelling tot in Nigeria.
In het laatste jaar nuttigde 19,4 procent van alle Nigerianen van 15 jaar en ouder wiet, met minstens 12% die het maandelijks doet. Opmerkelijke cijfers volgens de deskundigen, aangezien hogere gebruikscijfers over het algemeen samenhangen met progressieve(re) drugswetten.
Cannabis cijfers
Voor de berekening van de huidige cannabis usage rates (het percentage van de volwassenen onder de bevolking dat wiet consumeert), maken de onderzoekers gebruik van diverse cijfers van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) en het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).
Voor landen waar bruikbare data ontbreekt, werd een regionaal gemiddelde toegepast dat is gebaseerd op de ‘population-weighted average usage rate’ voor landen binnen die regio waarvan wel gebruikscijfers bekend zijn.
Canada en VS completeren top drie
Goed, de beker en confetti zijn dus voor Nigeria. Op nummer twee staat Canada, waar 15,8 procent van de volwassenen wiet consumeert, op de hielen gezeten door buurland VS waar 15% weet wat goed is voor ze. Nederland staat niet in de mondiale Top 10.
Maar het is toch vooral Afrika dat opvalt. Volgens beide genoemde rapporten bedraagt de geschatte totale vraag naar cannabis op het continent 37 miljard dollar. Het leeuwendeel daarvan – 15,3 miljard dollar – is voor Nigeria, zowel het land met de meeste inwoners als het hoogste gebruikerspercentage.
De andere kopposities op deze schitterende ranglijst zijn voor Ethiopië (9,8 miljard dollar) en Marokko (3,5 miljard dollar). ‘Bijna de gehele regionale vraag wordt op dit moment voorzien door de illegale markt’, aldus de onderzoekers, ‘maar de houding verschuift richting legalisering, wat Afrika tot een gewild doelwit voor vroege investeerders maakt’.
Afrika biedt kansen
“Drie van ’s werelds Top 10 cannabis consumerende markten liggen in Afrika, wat zowel de importantie van cannabis hervormingen aantoont als gerelateerde zakelijke mogelijkheden in de regio”, verklaart Giadha Aguirre de Carcer, oprichter en CEO van New Frontier Data tegenover de website BusinessDay.
Volgens het Afrika-rapport verbouwen Nigeriaanse boeren massaal wiet, omdat het meer opbrengt en sneller groeit dan andere veelvoorkomende gewassen zoals cacao. Het rapport hamert erop om deze wietboeren op te nemen in een eventuele regulering, mocht de Nigeriaanse overheid dat overwegen. ‘Veel boeren die wiet telen in Nigeria doen dat uit economische noodzaak en zij zijn het meest dringend gebaat bij de voordelen die door legalisering kunnen worden behaald’, aldus de onderzoekers.
‘Maak de illegale wietkwekers legaal’
‘Als huidige kwekers zijn ze gepositioneerd om onmiddellijk een legale industrie te bevoorraden. Het omarmen van deze kwekers helpt ook om de continuering van een illegale markt te beperken en de invloed van de misdaadkartels te verminderen’, aldus de Amerikaanse onderzoekers.
Woorden die we maar wát graag uit de mond van onze overheid zouden willen horen als ze weer eens praten over dat experiment met ‘staatswiet’ in Nederland…