- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
NL-actie voor legale mediwiet Oekraïne: Adriaan Bronkhorst strikes again
Soms komen heden en verleden op een onverwachte manier samen. Dat gebeurde mij afgelopen vrijdag, toen ik een lang telefoongesprek had met Adriaan Bronkhorst. Aanleiding was de petitie die hij organiseert om medicinale cannabis in Oekraïne te legaliseren. Voor de verandering vindt hij het gezag nu eens aan zijn zijde: president Zelensky is vóór.
Oude rot in het cannabisvak
Adriaan Bronkhorst, geboren in 1945 als zoon van een dominee, is wat je noemt een oude strijder voor drugsvrede. Eind 1994 kwam ik hem voor het eerst tegen, bij het Highlife festival in Marcanti Plaza in Amsterdam. Hij was destijds jurylid van de Highlife Cannabis Cup en voorzitter van de Nederlandse Cannabis Consumentenbond, de NCCB, die het maar een paar jaar heeft volgehouden.
Met zijn tweelingbroer Frans runde Adriaan vanaf 1995 het Drugs Peace House aan de Spuistraat in Amsterdam, dat in de zomer van 1996 moest sluiten. Een paar jaar eerder was hij medeoprichter van Encod, de Europese coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid, die nog steeds actief is.
Wietfeestjes op de Franse ambassade
Door de jaren heen spande Bronkhorst zich in om activisten, wetenschappers en politici die zich verzetten tegen de drugsoorlog voor te dragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Een ander speerpunt was de legalisering van cocablad in Bolivia. Zijn kennismaking met cannabis dateert van 1971, in Brazzaville, Congo, waar hij voor de Verenigde Naties werkte.
Bronkhorst rookte zijn eerste joints nota bene in de Franse ambassade in Brazzaville. Daar, schreef hij later, ‘werden feesten georganiseerd waar de aanwezigen, waaronder ikzelf, naar believen cannabis consumeerden en high wandelden door de tuinen van het Case de Gaulle, genoemd naar de voormalige Franse president, die het tijdens de Tweede Wereldoorlog bezocht toen Brazza de hoofdstad was van Vrij Frankrijk’.
Hypocrisie en absurditeit
Allerlei bekende en hooggeplaatste Fransen werden stoned op deze feesten van ambassadeur Marc Bonnefous. Op de naar hem vernoemde Bonnefous List worden er ruim honderd bij naam genoemd. Tegen een aantal van hen probeerde Bronkhorst aangifte te doen toen hij in 1997 werd vervolgd wegens de import van cannabis, cocaïne en LSD voor een feestje in Frankrijk. Zij deden immers hetzelfde als waar de Franse justitie hem voor vervolgde.
Met deze actie wilde Bronkhorst de hypocrisie en absurditeit van het Franse drugsbeleid aan de kaak stellen. Toen zijn advocaat het politieke aspect van de zaak wilde toelichten, snoerde de rechter hem min of meer de mond. De zaak liep met een sisser af; de rechter wilde vooral dat Bronkhorst onmiddellijk Frankrijk zou verlaten.
Steun voor Oekraïense cannabis patiëntengroepen
Ook al is hij inmiddels diep in de zeventig, Bronkhorst blijft campagne voeren tegen de drugsoorlog en voor drugsvrede. Zijn Drugs Peace Institute werkt samen met de organisatie Patients of Ukraine, die ruim vijftig patiëntengroepen vertegenwoordigt en al enige jaren strijdt voor legalisering van medicinale cannabis.
Het Oekraïense parlement bespreekt deze maand een wetsvoorstel om mediwiet te legaliseren. President Zelensky sprak op 28 juni zijn steun uit voor het voorstel. Het Drugs Peace Institute stelde een petitie op aan de voorzitter van het parlement, Ruslan Stefanchuk, met de volgende tekst:
“Geachte heer, wij schrijven u in de hoop dat u tijdens het belangrijke debat in uw parlement over de acceptatie van medicinale cannabis voor de slachtoffers van de Russische oorlog in Oekraïne aan hun genezing zal denken op het moment dat u stemt. Cannabispatiënten en artsen zullen dit toejuichen.”
Volgens de laatste berichten bespreekt de commissie volksgezondheid het wetsvoorstel op 6 juli. Op 14 juli volgt de behandeling in het volledige parlement en op 15 juli, mijn verjaardag, de stemming. Wil je de petitie ook ondertekenen, dat kan HIER.
Slava Ukraïni, slava konopli!