(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het wordt steeds duidelijker dat de legalisering van (recreatieve) cannabis niet alleen een juichverhaal is. De zwarte markt is hardnekkig en hoeft zich niet aan de vele overheidseisen en belastingplichten te houden waaraan legitieme bedrijven wel moeten voldoen. Een waarschuwing voor Nederland ook; een overvolle legale cannabismarkt leidt tot economische en financiële drama’s. Laatste voorbeeld is het faillissement van Herbl, één van de grootste wietverkopers op ’s werelds grootste legale cannabismarkt Californië.

Naar de filistijnen ondanks jaaromzet van 700 miljoen dollar

Volgens een rapport van de zakelijke website MJBizDaily staakt de Californische cannabisdistributeur Herbl zijn activiteiten en wordt het bedrijf onder curatele gesteld.

Herbl is een van de grootste gelicentieerde cannabisdistributeurs in de Californische wietindustrie, die werkt volgens een verplicht distributeursmodel. Dat betekent dat alle merken hun producten moeten verkopen via gelicentieerde distributeurs zoals Herbl. Het bedrijf verwerkte naar verluidt ongeveer 700 miljoen dollar aan productverkopen in 2022.

De ondergang van deze gigant markeert de grootste ineenstorting tot nu toe van een Californisch cannabismerk.

“Dit moet beleidsmakers wakker schudden”

Deze ontwikkeling zou andere cannabismerken ook nog eens tientallen miljoenen dollars aan onbetaalde facturen kunnen kosten. Ook aan de staat is Herbl mogelijk nog miljoenen verschuldigd aan onbetaalde belastingen, aldus het rapport.

“De recente ondercuratelestelling van Herbl, een van de grootste cannabisdistributeurs van Californië, moet beleidsmakers wakker schudden dat niet alles goed gaat en dat onmiddellijke actie nodig is om een crisis af te wenden die al begonnen is”, zegt Wesley Hein, voorzitter van de Cannabis Distribution Association.

Hij vervolgt: “Herbl werd goed geleid, goed gefinancierd en voorzien van bekende merken. Maar zelfs met deze voordelen was het bedrijf niet in staat om de structurele uitdagingen van het opereren in Californië te overwinnen en staat het nu onder curatele.”

‘Kwaliteit bezorgen’ zit er niet meer in voor Herbl…

Belastingdruk en oerwoud aan regels en eisen

Hein benoemt die uitdagingen niet concreet, maar je moet dan denken aan het oerwoud aan regels en eisen van de overheid waaraan legale cannabisbedrijven moeten voldoen en de hoge kosten en vele belastingen. Probeer dan nog maar eens te concurreren met illegale producten. Herbl begon ongeveer zes weken geleden betalingen aan andere merken mis te lopen, aldus het rapport.

Voormalige werknemers van Herbl meldden vorige week op LinkedIn dat ze op zoek waren naar een nieuwe baan. Het bedrijf heeft naar verluidt het grootste deel van zijn personeel ontslagen, waardoor er slechts een ‘minimale bezetting’ overblijft. De achterblijvers zijn bezig met betalingen van detailhandelaren en het beantwoorden van telefoontjes van andere Californische exploitanten die op hun beurt op zoek zijn naar betalingen die Herbl hen schuldig is.

Lessen voor Nederland

Nederland kan maar beter de lessen uit Californië ter harte nemen, anders dreigt ook in ons landje een bloedbad onder de legale cannabisbedrijven. Immers, hier wonen maar 17 miljoen mensen en in Californië 40 miljoen.

En dan gaan wij ook nog maar in 11 gemeenten (een klein deel van de totale markt) experimenteren met legale wiet in de coffeeshops. Tijdelijk, voor 4 jaar slechts in het slechtste geval. Tien professionele legale cannabisproducenten – die ook hier aan veel strenge eisen van overheid en belastingdienst moeten voldoen – voor zo’n kleine afzetmarkt… dat is eigenlijk gewoon vragen om (economische) problemen.

Om dit laatste ook met keiharde cijfers te illustreren, verwijzen we je graag naar een ander artikel op MJBizDaily, met de niet mis te verstane titel ‘Less than 25% of US cannabis operators profitable, study finds‘.

[openingsbeeld: Bigc Studio/Shutterstock]
(advertentie)