- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Voorkom tekorten met de juiste pH-waarde
Het gros van alle voedingsproblemen bij wietplanten zijn eigenlijk niet te wijten aan een tekort of overschot, maar aan een te zure of te basische wortelzone. Zeker wanneer minerale plantenvoeding gebruikt wordt. Door de juiste pH-waarde aan te houden kun je dan ook het merendeel van alle voedingsproblemen voorkomen.
De pH-waarde geeft de zuurtegraad van een oplossing aan. In het geval van wietkwekers is dat het voedingswater of een oplossing gemaakt met een monster van de aarde. pH-waarde wordt weergegeven op een schaal van 1 tot 14. Daarbij is 1 heel zuur en 14 heel basisch en 7 noemen we pH-neutraal.
Waarom pH-waarde belangrijk is
Wietplanten staan graag in een licht zure ondergrond en dat heeft te maken met de voedingsstoffen die ze nodig hebben. De meeste meststoffen die wietplanten gebruiken, zoals stikstof(N), kalium(K) en fosfor(P), maar ook micro-elementen zoals Ijzer(Fe), mangaan(Mn), zink(Zn), koper(Cu), molybdeen(Mo), Boor(B) en zwavel(S) kunnen worden namelijk goed bij een licht zure ondergrond worden opgenomen. Is de zuurtegraad bij de wortels echter te hoog of te laag, dan kunnen sommige van deze elementen niet goed opgenomen worden en ontstaan er tekorten en overschotten van bepaalde voedingsstoffen.
Speciaal voor cannabis ontwikkelde minerale plantenvoeding, bevat alle meststoffen die wietplanten nodig hebben. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat er tekorten ontstaan wanneer je zulke voeding gebruikt. Behalve wanneer de pH-waarde dus niet klopt. In dat geval kunnen er gemakkelijk tekorten of overschotten ontstaan.
De juiste pH-waarde aanhouden
Het goede nieuws is dus dat je je over voedingsproblemen niet zo druk hoeft te maken, zolang je maar zorgt dat het voedingswater en de aarde de juiste pH-waarde hebben. Als je het voedingswater vanaf het begin steeds op de juiste pH-waarde brengt, kun je ervan uitgaan dat de aarde ook de juiste zuurtegraad heeft. Maar wat is de juiste zuurtegraad?
- Aarde: tussen de 6,3 en 6,8
- Hydro/kokos: tussen de 5,5 en 6,1
pH-waarde meten en aanpassen
De pH-waarde meet je met een pH-meter. Dat is een apparaat niet veel groter dan een afstandbediening met een sensor. De sensor gaat in het water en het apparaat geeft de zuurtegraad op een digitaal scherm aan. Simpel genoeg dus, maar om er zeker van te zijn dat de pH-meter ook goed functioneert dien je hem voor het eerste gebruik en af en toe tussendoor te ijken. Dit doe je met ijkvloeistof. De exacte werkwijze hiervoor verschilt van apparaat tot apparaat maar hoort aangegeven te staan in de handleiding.
Om de pH-waarde van je voedingswater vervolgens op de juiste waarde te brengen gebruik je pH-min of pH-plus, afhankelijk van of de pH-waarde te laag of te hoog is. In Nederland komt een te lage pH-waarde bijna niet voor dus pH-plus zul je zelden nodig hebben.
- Begin met het toevoegen van voedingsstoffen en supplementen aan het water. Gebruik niet meer dan de hoeveelheden die op de fles staan aangegeven, of liever een beetje minder dan dat.
- Roer het water en meet de pH-waarde met een geijkte pH-meter.
- Voeg pH-min of pH-plus toe om het water op de juiste pH-waarde te brengen. Ph-min verlaagt de pH-waarde en pH-plus verhoogt de pH-waarde, je doel is om zo dicht mogelijk bij de juiste pH-waarde voor jouw medium te brengen. Werk in kleine stapjes tegelijk en voorkom dat je te veel pH-min toevoegt en vervolgens weer pH-plus moet gebruiken. Hoe minder correctievloeistof je nodig hebt hoe beter.
- Meet de pH-waarde opnieuw om je ervan te verzekeren dat de pH-waarde goed is, en geef het water aan je wietplanten. Dat is alles!