- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Legale wietoverschot in Canada stijgt naar 1,47 miljoen kilo!
Probeer je eens even een berg voor te stellen die bestaat uit 1.470.000.000 gram wiet. Dat lukt je niet hè? Misschien gaat het visualiseren beter als we terugrekenen naar kilo’s. Dan hebben we het over een overschot aan legale cannabis in Canada van 1.470.000 kilo, een absoluut record. En een veeg teken aan de wand dat niet alles goud is wat er blinkt in een land dat wiet heeft gelegaliseerd.
Nieuw Canadees record aan niet verkochte wiet
Bedrijfsfaillissementen en consolidatie konden niet voorkomen dat Canada’s voorraad onverkochte cannabis een nieuw hoogtepunt bereikte in het laatste kwartaal van 2022, het nieuwste teken dat krimpende prijzen en marges bedrijven onder druk kunnen blijven zetten.
Verpakte en onverpakte voorraden gedroogde cannabis stegen naar een recordhoogte van 1,47 miljard gram (1,47 miljoen kilo) in december 2022, volgens de laatste gegevens van Health Canada. Deze overheidsinstantie – die toeziet op de regulering van cannabis – houdt de totale onverkochte voorraden bij van producenten, groothandelaren en detailhandelaren met een vergunning. Het vorige recordoverschot stond op 1,3 miljard gram in december 2021.
Kwekers, groothandels én winkels hebben veel te veel wiet
Federaal gelicentieerde kwekers hadden in december 2022 een voorraad van 1,39 miljard gram verpakte en onverpakte wiet, terwijl winkels en groothandelaren 80,7 miljoen gram verpakte voorraad hadden.
De gegevens suggereren dat de cannabisindustrie in het land nog steeds in de greep is van een onbalans tussen vraag en aanbod, ook al hebben veel van de grootste producenten hun grootste kweekfaciliteiten stilgelegd. Vorig jaar sloot Aurora Cannabis bijvoorbeeld zijn paradepaardje Aurora Sky in Edmonton, Alberta – een van de grootste legale wietplantages in Canada.
Het overaanbod wordt gezien als één van de factoren die de cannabisprijzen drukken. De consumentenprijs van cannabis is volgens de consumentenprijsindex van Statistics Canada met bijna 30% gedaald sinds 2018, toen Canada de verkoop voor volwassenen legaliseerde.
Canada telt bijna duizend legale cannabisproducenten
Andere schattingen suggereren echter dat de algehele prijsdaling nog ernstiger is. De groothandelsprijzen in het land zijn alleen vorig jaar al met meer dan 40% gedaald, volgens de Canadian Cannabis Exchange, een live handelsplatform voor de business-to-business groothandel in wiet.
“Ik denk niet dat er een gebrek aan concurrentie is in Canada – ik denk dat er sprake is van overconcurrentie,” zegt Elad Barak, CEO van Djot, een in Toronto gevestigd bedrijf dat cannabis dispensers en pod systemen voor concentraten verkoopt. “Ze kweken cannabis omdat ze weten hoe ze dat moeten doen. Maar wanneer ze het gaan verkopen, kunnen ze dat niet”, zegt hij tegen de zakelijke cannabiswebsite MJBizzDaily.
“Sommige bedrijven gaan ten onder, maar de cannabis verdwijnt niet”, vervolgt hij. “Ze houden het vast of verkopen het via liquidaties van onverkochte voorraden, terwijl bedrijven failliet gaan.” Verwijzend naar de meest recente cijfers van Health Canada, merkt Barak op dat er nu bijna 1.000 gelicentieerde producenten in Canada zijn die concurreren in verschillende delen van de federaal gereguleerde toeleveringsketen.
Teveel is nooit goed en dus ook niet in de wiet
Het aantal legale cannabisbedrijven is niet gestopt met groeien sinds de legalisatie in oktober 2018, ondanks bedrijven die de industrie verlaten via consolidatie/fusies en faillisementen. Afgelopen zomer waren er 886 gelicentieerde kwekers, verwerkers en verkopers onder de Canadese Cannabis Act.
In 2021 waren dat er ongeveer 730, in 2020 waren het er 440 en in 2019 – het eerste volledige jaar met legale wiet in Canada – waren het er 206… De enorme wietoverschotberg en het enorme aantal producenten zijn opnieuw een waarschuwing voor andere landen die legalisatie van recreatieve cannabis overwegen.
Een waarschuwing die luidt: ook (cannabis) bomen groeien niet tot in de hemel!