- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet!
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
- Zes nuttige toepassingen voor je cannabis knipafval (trim)
- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
Oh là là, gaat zelfs Frankrijk cannabis legaliseren?
Frankrijk en Zweden zijn kampioen strenge cannabiswetgeving in Europa. En door de Franse kritiek op onze coffeeshops koos Nederland in de jaren negentig niet voor regulering, maar voor meer repressie. Maar nu lijkt het tij in Parijs eindelijk te keren, met een advies voor wettelijke legalisering van cannabis voor recreatief gebruik.
Stokoude Franse drugswet faalt op alle fronten
Het advies is afkomstig van de Conseil économique, social et environnemental (CESE), een invloedrijk adviesorgaan van de Franse regering dat te vergelijken is met onze Sociaal-Economische Raad, de SER. Op 24 januari presenteerde de CESE zijn baanbrekende rapport: ‘Cannabis: weg uit de status quo, op weg naar een wettelijke legalisering’.
De raad constateert wat al zovelen hebben geconstateerd: ook al heeft Frankrijk zo’n beetje de strengste drugswetten van Europa, de Fransen zijn kampioen drugsgebruik. Van de 15 tot 64-jarigen heeft 45 procent minstens één keer cannabis gebruikt, ruim boven het EU-gemiddelde van 27 procent. De cannabiswet dateert van 1970 en faalt op alle fronten.
Nieuwe koers met minder onrechtvaardigheid
Het moet dus anders. De CESE stelt voor om een aantal dringende maatregelen te nemen en een breed maatschappelijk debat te houden over een nieuw model om cannabis te reguleren. De raad heeft het over een “volledige herziening” van de wetgeving om een model te ontwikkelen voor wettelijke legalisering van productie en distributie van cannabis voor recreatief gebruik.
De dringende maatregelen zijn bedoeld om “minderjarigen te beschermen en onrechtvaardigheid te verminderen”. Er moet veel meer nadruk komen op gezondheidszorg, educatie en preventie van drugsgebruik door minderjarigen. Minder repressie, meer zorg dus.
Eindelijk ook groene revolutie in Frankrijk
Nog revolutionairder – voor Franse begrippen – is de volgende alinea in het adviesrapport:
‘De ESEC stelt voor om het gebruik van cannabis en de teelt voor persoonlijk gebruik niet langer te bestraffen, en beveelt aan om het testen op cannabis in het verkeer te herzien, door alleen rijden onder invloed te bestraffen, door wetenschappelijk onderzoek en inzet van gedragstesten.’
In een interview met FranceInfo zei Jean-Francois Naton, CESE-lid en voorzitter van de tijdelijke commissie die het cannabis rapport schreef:
‘Het is noodzakelijk om te stoppen met alleen maar repressie en over te gaan tot decriminalisering van gebruik. Een cannabisroker kan bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole positief worden getest, terwijl zijn consumptie vijf of tien dagen eerder was en hij niet meer onder invloed is. Dit hele systeem van repressie veroorzaakt een zeer groot aantal onrechtvaardigheden. We moeten het paradigma veranderen.’
‘Als cannabis gelegaliseerd is, wordt het minder gebruikt’
Ik zou bijna zeggen: daar is geen woord Frans bij. Wat de CESE betreft komen er cannabiswinkels die de overheid kan controleren met blockchain technologie. Organische teelt moet de norm worden. Het gaat om het “opnieuw introduceren van kwalitatief hoogwaardige cannabisoorten op Franse bodem”, zoals Notan het formuleerde in het interview met FranceInfo.
Frankrijk heeft als voordeel dat de ervaring met legalisering in Canada, de VS en Portugal meegenomen kan worden bij de ontwikkeling van nieuw beleid, verklaarde Notan, zonder Nederland te noemen. ‘Dit is de paradox: als cannabis gelegaliseerd is, wordt het minder gebruikt. Omdat het mogelijk is om preventiebeleid op te zetten.’
Deze week bezocht de Franse president Emmanuel Macron ons land. Rutte nam hem mee naar restaurant De Poentjak, vlakbij de Hofvijver, voor een Indische rijsttafel. Zouden ze het bij de nasi goreng en de saté over cannabis hebben gehad?
En zou Rutte met een brede glimlach hebben gevraagd hoe de Fransen hun coffeeshops gaan noemen?