- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Onderzoek: zo helpt THC bij astma
Het was al bekend dat marihuana de symptomen van astma kan verlichten, en nu hebben wetenschappers aangetoond waarom. Uit onderzoek – gepubliceerd in het British Journal of Pharmacology – blijkt dat wiet hetzelfde effect op de luchtwegen heeft als bestaande astmamedicijnen. En met de vaporizer is deze methode nu ook schoon, gezond en effectief!
Franse onderzoekers gingen aan de slag met menselijk longweefsel en ontdekten dat THC – het bekendste werkzame bestanddeel in cannabis – de spiersamentrekkingen kan blokkeren die worden veroorzaakt door het signaalmolecuul acetylcholine. Acetylcholine is verantwoordelijk voor het voortdurend gespannen houden van de spieren van de longen en draagt eveneens bij aan de samentrekkingen bij astma-aanvallen.
Opmerkelijk is dat astmamedicijnen hetzelfde molecuul blokkeren, maar dan vanuit een iets andere invalshoek. Dokter Donald Tashkin, longexpert en professor in de medicijnen aan de bekende universiteit UCLA, geeft er in de Amerikaanse media een verklaring voor. “De medicijnen verhinderen dat de acetylcholine zich verbindt aan zijn receptor. Maar THC doet zijn werk veel dichterbij, het heeft geen anti-bindingseffect voor receptoren maar het voorkomt simpelweg dat de acetylcholine überhaupt vrijkomt.”
Het was wachten op de vaporizer
Deze Donald Tashkin weet waarover hij praat; in 1973 (!) al maakte hij deel uit van een wetenschappelijk team dat voor het eerst ontdekte dat cannabis geschikt was als orale inhalator. Hun onderzoek werd gepubliceerd in New England Journal of Medicine en de conclusie luidde dat de luchtwegen zich verbreden/openen nadat men wiet rookt – zowel bij astmapatiënten als bij gezonde individuen. Ze stelden toen al vast dat de astmatische aandoening ook verminderd wordt door wiet, op dezelfde manier als wat de medicijnen die toen gangbaar waren voor elkaar kregen. Zijn ontdekking leidde tot vervolgonderzoeken naar THC dat via een inhalator wordt toegediend, maar die route liep uiteindelijk op niets uit omdat de THC-moleculen te groot zijn en daardoor hoesten veroorzaakten bij patiënten. Het slikken van THC werd eveneens uitgeprobeerd maar dan waren de (vertraagde) effecten te zwak. Wetenschappers concludeerden uiteindelijk dat het roken van cannabis de beste methode was om THC toe te dienen aan astmapatiënten, maar ‘roken’ werd alom gezien als een slechte keuze om als medicinale behandeling te dienen. “Het probleem met de rook is dat het veel giftige componenten bevat”, verklaart Tashkin. “Die veroorzaken irritaties bij het longweefsel en kunnen ook leiden tot ontstekingen in de longen, en dat is niet direct een wenselijke ontwikkeling bij een astmatisch persoon.”
Makkelijke ademen
Maar het werk van Tashkin eindigde lang voordat de vaporizers populair werden, als een alternatief voor het roken van wiet. En hoewel nog niemand wetenschappelijk onderzoek gedaan heeft, denkt de professor dat het wel eens effectief zou kunnen blijken. “Als je wiet verdampt (met een vaporizer dus) vernietig je alle andere ingrediënten in de rook die vergelijkbaar zijn met de componenten in tabaksrook. Ik weet van geen enkel onderzoek naar het effect van THC op het soepeler werken van de longspieren, maar mijn idee is dat het zal leiden tot beter en makkelijker ademen.”
Klik HIEROP voor het wetenschappelijk onderzoek zoals dat online is gezet bij de British Pharmacological Society
(advertentie)