- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Onderzoek – Lage dosis THC goed tegen de stress
Veel cannabis consumenten zeggen dat een jointje goed helpt tegen de stress, maar er zijn bijna geen klinische onderzoeken die dit ondersteunen. Nu eindelijk wel, met dank aan twee universiteiten in Chicago. Daaruit blijkt dat een lage dosis THC inderdaad stressverlagend werkt, maar een hoge(re) dosis zou dan juist weer angstverhogend werken.
Effect van wiet op stress
Onderzoekers van de University of Illinois en de University of Chicago concluderen in hun studie dat lage gehaltes tetrahydrocannabinol (THC), het psycho-actieve ingrediënt in cannabis, inderdaad stress verlagen. Maar wel op wat zij noemen een ‘highly dose-dependent manner’, ofwel erg kleine doses verminderen de zenuwen bij het spreken in het openbaar, terwijl iets hogere doses – ‘genoeg om een milde high te produceren’ – de bibbers juist aanwakkerden.
Het onderzoek ‘Dose-related effects of delta-9-THC on emotional responses to acute psychosocial stress‘ is deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Drug and Alcohol Dependence.
Opzet onderzoek
Voor hun onderzoek rekruteerden Childs en consorten 42 gezonde vrijwilligers tussen 18 en 40 jaar oud, die enige ervaring met cannabis hadden maar niet tot de dagelijkse gebruikers gerekend worden. Ze werden in 3 groepen verdeeld, waarvan er een een capsule met 7,5 milligram THC kreeg (dat is de lage dosis), een groep kreeg een gemiddelde dosis van 12,5 milligram THC en de derde groep was de placebogroep die een capsule met niks kreeg toegediend. Noch de vrijwilligers noch de onderzoekers wisten wie wat kreeg.
‘De doses in het onderzoek produceren effecten die te vergelijken zijn met slechts een paar trekjes van een joint’, zegt Childs. Ze geeft toe dat het best lastig vergelijken is met THC die je rookt en die je inneemt met een capsule. ‘Maar we wilden niet een nog veel grotere dosis geven, omdat we potentiële bijwerkingen of cardiovasculaire effecten wilden vermijden die het resultaat kunnen zijn van een hoge dosis THC.’
Sollicitatiegesprek
De deelnemers woonden 2 sessies van 4 uur bij op de universiteit, met vijf dagen ertussen. Ze namen hun capsule en gingen daarna 2 uur relaxen, om zo de THC te laten opnemen in het bloed. Tijdens een van de sessies kregen de participanten de vraag om zich in 10 minuten voor te bereiden op een sollicitatiegesprek met laboratorium-assistenten die geen enkele feedback gaven. Wel konden de proefpersonen zichzelf zien op een videoscherm. Daarna moesten ze vijf minuten lang terugrekenen van een 5-cijferig getal door steeds 13 af te trekken, een taak die ‘een erg betrouwbare stressindicator’ is aldus Childs.
Bij het tweede bezoek moesten ze 5 minuten over hun favoriete boek of film praten met de assistenten en daarna nog 5 minuten solo spelen. Voor, gedurende en na deze activiteiten beoordeelden de proefpersonen hun stressniveau en werden bloeddruk, hartslag en het belangrijkste stresshormoon cortisol gemeten.
Tegenovergestelde effecten
Na de psychologische test gaven de mensen die 7,5 mg THC geconsumeerd hadden aan dat ze minder stress ervoeren dan de placebogroep en hun stress verdween ook sneller na de tests. Maar de deelnemers die 12,5 mg THC slikten waren meer geneigd om op voorhand de taken als ‘uitdagend’ en ‘bedreigend’ te omschrijven. Ze namen ook vaker een pauze tijdens het sollicitatiegesprek vergeleken met de mensen in de placebogroep. In de bloedruk, hartslag en het cortisol-niveau werden geen significante verschillen vastgesteld.
‘Onze bevindingen leveren wat bewijs voor de veelgehoorde claim dat cannabis gebruikt wordt om stress te verminderen en spanningen en angst te verlichten’, stelt Childs tegenover Science Daily. ‘Tegelijkertijd melden participanten uit de hogere THC-groep kleine maar significante verhogingen van angst en een negatieve stemming gedurende de tests, en dat steunt de veronderstelling dat THC dus ook het tegenovergestelde effect kan sorteren.’