- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Onnodige blaadjes?
Lieve Muna, ik heb twee wietplanten (Everest Bud) in de tuin staan. Ze beginnen nu toppen te ontwikkelen, mijn vraag is, is het handig om de grotere bladeren weg te halen zodat het meeste voeding naar de toppen gaat? Groet, Mike
Hoi Mike, dat is een goede vraag en een onderwerp waar veel misverstanden over bestaan en de meningen over verdeeld zijn. Snoeien van de schutbladeren in de bloeifase doet men in de regel vooral omdat sommige schutbladeren het licht van andere toppen wegnemen. In de bloeifase wil je namelijk zoveel mogelijk licht op de toppen. Er is echter ook een kweektechniek waarbij er wel rigoureus bladeren in de bloeifase weg geknipt moeten worden. Ik zal er zo meer over vertellen, maar als je het op safe wil spelen raad ik je aan om alleen die bladeren weg te knippen die schaduw werpen op toppen.
Voedingsfabriekjes
Planten moeten eten, net als mensen. Maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, eten planten geen meststoffen. Meststoffen hebben planten nodig bij allerlei processen zoals de stofwisseling, fotosynthese, de sapstroom en meer. De werkelijke voeding maakt een plant zelf door middel van fotosynthese. En dat gebeurd met name in de bladeren. Voldoende licht levert de plant de energie om met behulp van koolstofdioxide (CO2), zelf de stoffen aan te maken die nodig zijn voor een goede ontwikkeling. Bladeren zijn voor planten dus kostbare voedingsfabriekjes.
Snoeien voor dikkere toppen
Er zijn echter wel kwekers die zweren bij het snoeien van schutbladeren in de bloeifase. Zij zeggen dat 30% meer opbrengst er mee te halen is maar het is een techniek die vooral binnen toegepast wordt. De gedachte is dat bladeren in de natuur harder nodig zijn dan binnen. Buiten onttrekken planten gedurende de bloeifase energie uit het blad voor de topontwikkeling. Bladeren vergelen en vallen uiteindelijk af. De plant gaat dan heel efficiënt met haar energie om.
Hier zie je de techniek toegepast op de linker planten, de planten rechts hebben al hun bladeren nog. Deze planten hebben nog ongeveer drie weken te gaan.
Binnen, zo redeneert men, hoeft een wietplant niet zo energiezuinig te zijn. In de grond zit altijd voldoende voeding, dus door in de bloei bijna alle schutbladeren te verwijderen, kan het licht veel beter in de plant doordringen en zullen sappen voornamelijk naar de toppen gaan waardoor die zich beter ontwikkelen. Ook zal door het snoeien van de bladeren de luchtvochtigheid in een kweekruimte binnen afnemen, een lagere luchtvochtigheid doet wietplanten in de bloeifase goed. Ze gaan zich tegen uitdroging beschermen met extra harskristallen.
Hoeveel en wanneer snoeien?
De techniek werkt dus vooral binnen, buiten verandert er niet veel aan de luchtvochtigheid en ook kan de zon, doordat hij elke dag van oost naar west draait, de meeste toppen wel beschijnen. Maar als je het wil proberen, het werkt als volgt.
Na ongeveer vier weken bloei knip je bijna al het blad van de plant. Je moet wel een beetje lef hebben om het te doen. Je laat slechts een paar van de grote bladeren en al het blad in de toppen, aan de plant zitten. Knip het blad in één keer weg. Dus niet een blaadje hier en dan weer eens daar. Het zal zeker een schok zijn voor de plant, maar gezonde planten herstellen zeer snel, de volgende dag is ze al van haar amputaties bekomen. Wat nazorg in de vorm van extra vitaminen en sporenelementen kan het herstelproces nog beter doen verlopen.
Succes met de buitenplanten Mike, en een goeie oogst gewenst!
(advertentie)