- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Onroerendgoedmarkt door het dak dankzij legale wiet
Er kleven talloze voordelen aan het legaliseren van cannabis, van de gezondheid van de consument tot werkgelegenheid voor duizenden mensen. En nu er in Colorado al jaren een legale wietmarkt draait, blijkt nog een effect: de prijzen voor onroerend goed knallen door het plafond!
Powered by pot
Voorop gesteld: dat de prijzen van woningen, bedrijfspanden en loodsen dankzij de legalisering kneiterhard stijgen is natuurlijk alleen leuk voor makelaars en eigenaren van dat onroerend goed. Voor de cannabis ondernemers vormen de hoge prijzen eerder een nadeel, zeker omdat de prijs van een gram wiet flink gedaald is doordat er steeds meer aanbod komt en de vraag min of meer hetzelfde is gebleven.
The New York Times bracht afgelopen zaterdag de gevolgen van de legaliseringsgolf op de prijzen van huizen- en bedrijfspanden in kaart in een uitgebreid artikel: ‘A Real Estate Boom, Powered by Pot‘.
Cannabis capitol Denver, Colorado
Naar verwachting gaan er in veel meer staten dan alleen Colorado soortgelijke prijsexplosies plaatsvinden, nu wiet al in negen staten volledig legaal is en in 29 staten medicinale cannabis vrijgegeven is. Maar in Colorado is dat dus al gebeurt en de cijfers liegen er niet om. We zetten de belangrijkste conclusies voor de onroerendgoedmarkt in Denver, hoofdstad en episch centrum van de wietbusiness, even op een rij:- Volgens een rapport van CBRE Research was 1 op de 3 nieuwe industriële huurders tussen 2009 en 2014 een cannabisbedrijf
- Drie procent van de totale oppervlakte aan magazijnruimte in de stad wordt gebruikt voor de wietteelt
- Het aanbod van te huur staande bedrijfsruimtes daalde met 50 procent tussen 2010 en 2015
- Huurbazen rekenen twee tot drie keer hogere prijzen voor cannabis ondernemingen
Bedrijven in gevaar
De gevolgen van deze wietbubble op de vastgoedmarkt zijn evident, zeker omdat de prijzen van woonhuizen ook al flink zijn gestegen dankzij de cannabisrevolutie. Dus het is niet alleen een stuk duurder wonen in Denver tegenwoordig, maar ook een stuk duurder zakendoen.
Voor sommige wietbedrijven vormt dit zelfs een bedreiging voor het voortbestaan, omdat de combinatie van torenhoge huurprijzen en fors gedaalde verkoopprijzen van de wiet(producten) de gezonde balans verstoord heeft…