- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kweken in je kelder
Soms is er van keuze in kweekruimte simpelweg geen sprake en ben je als kweker veroordeeld tot een hoek van de kamer of moet je zelfs een deel van je slaapkamer opofferen voor je groene hobby. Maar voor diegenen die wel iets ruimer behuisd zijn bespreken we in twee delen de voor- en nadelen van de meest populaire ruimtes in huis. We starten met de kelder en volgende week zoeken we het hogerop in de zolder.Het grote voordeel van de kelder als kweekruimte is de isolatie. In de zomer wordt het er niet te warm en in de winter blijft het er meestal nog wel warm genoeg. En verwarmen met een extra kacheltje is een fluitje van een cent vergeleken met het omlaag brengen van een te hoge temperatuur. Daarnaast is de kelder een ruimte waar je niet vaak mensen zult ontvangen, Veel installaties staan er meestal niet dus onderhoudsmonteurs hebben er vaak niets te zoeken.
Maar zoals met alles, kleven er natuurlijk ook nadelen aan een kweek in je kelder. In lager gelegen poldergebieden kan een flinke regenbui de kelder bijvoorbeeld doen onderlopen en enorme schade aanrichten. Ook is de kelder vaak het domein van vele elektrakabels en gasleidingen waar je rekening mee zal moeten houden.
Ventilatie & stankoverlast
Het afvoeren van lucht is in de kelder niet altijd even gemakkelijk, de afvoerslang is vaak lastiger weg te werken en moet via een dikke betonnen muur naar buiten. Daarbij komt dat een afvoer die laag bij de grond zit, de kans op stankoverlast aanzienlijk verhoogd. Ook heeft de kelder als kweekruimte soms als nadeel dat het er behoorlijk vochtig – en dus een bron van schimmels – kan zijn. Zolang de lampen branden, zullen die er wel voor zorgen dat de lucht in de kelder wat droger wordt maar tijdens de donkere periodes zul je hier vaak toch wat aan moeten doen. Zorg bij het kweken in een kelder dus voor goede ventilatie.
Van de koude ondergrond van een kelder zullen cannabisplanten veel last hebben en aanzienlijke vertraging oplopen. Zet de planten in een kelder daarom nooit direct op de koude keldervloer maar maak een verhoging. Als jouw kelder een beperkte hoogte heeft, kan je dit oplossen door het aanbrengen van een isolerende laag van bijvoorbeeld piepschuim.
Conclusie
Een kelder als kweekruimte biedt een aantal mooie voordelen zoals de redelijk constante temperatuur en discretie. Maar voor je er aan de slag kunt zal je wel met een en ander rekening moeten houden. Vooral de luchthuishouding vraagt extra aandacht in een kelder. Veel succes voor diegenen die hun groene geluk in de kelder gaan beproeven. En voor wie er nog niet helemaal uit is, volgende week bespreken we die andere populaire binnenkweekruimte: de zolder.
(advertentie)