- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Open brief aan Duitse “wiet-minister” Karl Lauterbach
Vorige week presenteerden de twee Duitse ministers die verantwoordelijk zijn voor het cannabisbeleid bij de Oosterburen hun aangepaste plannen voor legalisatie. Uiteraard zat onze columnist voor de buis om naar de persconferentie van met name de minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach te kijken. Na gedane tv-zaken klom de VOC-voorzitter direct in de pen en schreef onderstaande open brief. Uiteraard mogen wij meelezen!
Geachte heer Lauterbach,
Vol verwachting zat ik op 12 april klaar voor de persconferentie over de legalisering van cannabis die u met uw collega, landbouwminister Özdemir, hield in Berlijn. In potentie een historisch moment voor Europa en voor de wereldwijde strijd tegen het cannabisverbod.
Laat ik beginnen met een compliment: het is prijzenswaardig dat er géén minister van justitie achter de tafel zat. Cannabisbeleid hoort niet thuis bij justitie, maar bij uw ministerie van volksgezondheid. U begon uw presentatie met de vaststelling dat het Duitse cannabisbeleid is mislukt. Daar heeft u gelijk in: het cannabisverbod zorgt nergens voor minder consumptie of meer veiligheid en alleen criminelen profiteren er van.
U legde uit dat de legalisering uit twee pijlers zal bestaan. Eerst worden bezit, thuisteelt en niet-commerciële cannabis clubs toegestaan, dan volgen vijf jaren van regionale proefprojecten met commerciële teelt en verkoop in winkels.
Elke volwassene mag straks drie vrouwelijke, bloeiende cannabisplanten bezitten. Over het aantal van drie valt te twisten, maar de formulering “vrouwelijke bloeiende planten” is uitstekend. Die betekent dat stekjes en moederplanten, die immers niet bloeien maar in de groeifase verkeren, niet meetellen. Dat geldt ook voor mannelijke planten; handig voor wie met gewoon (regulier) zaad kweekt.
Het bezitsmaximum van 25 gram geldt voor de cannabis die je bij je draagt, lees ik bij de veel gestelde vragen op de website van uw ministerie. Letterlijk staat er in het antwoord op vraag 33: ‘Het is toegestaan om een jaarlijkse oogst van maximaal drie vrouwelijke bloeiende planten in huis te hebben’. Op zich goed, maar wie binnen kweekt kan vaker dan één keer per jaar oogsten. De vraag is hoe hier in de praktijk mee om zal worden gegaan.
De Nederlandse journalist Charlotte Waijers vroeg wat u van ons cannabissysteem heeft geleerd. U antwoordde dat ons systeem eerder een voorbeeld is hoe je het niét moet doen
Dan de clubs. U benadrukte dat u de term cannabis club gebruikt, niet cannabis social club. Als ik het goed begrijp zal consumptie ter plekke, in de club, niet worden toegestaan. Dit zou een grote fout zijn. Samen met andere leden genieten van cannabis is de essentie van een cannabis social club. Je houdt een oogje op elkaar, leert van elkaar, hebt samen plezier en je kan worden aangesproken op overmatig gebruik of misbruik.
In de zogenaamde ‘Cannabis Abuse Screening Test’, die internationaal wordt gebruikt, is alleen gebruiken één van de zes rode vlaggen. Door een verbod op consumptie in de club dwingt u mensen om alleen thuis te consumeren of in de openbare ruimte, alleen of samen. Dat is, zoals wij in Nederland zeggen, het paard achter de wagen spannen.
De Nederlandse journalist Charlotte Waijers vroeg wat u van ons cannabissysteem heeft geleerd en of er misschien zaken zijn die u bewust niet overneemt. U antwoordde dat ons systeem eerder een voorbeeld is hoe je het niét moet doen.
Nederland “combineert de nadelen”, zei u: “een vreselijke zwarte markt, veel criminaliteit en onveilige producten, maar wel gezamenlijke consumptie”. Duitsland wil juist “de zwarte markt terugdringen, geen toevoegingen en gif [op de wiet], maar geen gezamenlijke consumptie”.
Dit antwoord schoot niet alleen mij in het verkeerde keelgat, maar ook Tom Blickman, cannabisexpert van het Transnational Institute. “Een bizar statement”, tweette hij, “een van de redenen dat de Nederlanders zo’n vreemd cannabisbeleid hebben is dat elke poging in het verleden om de markt wettelijk te reguleren in de knop werd gebroken door verzet van… Duitsland (en Frankrijk en de VS en alle anderen). En nu kopiëren ze het Nederlandse voorbeeld door een proefproject te starten…”
Enige bescheidenheid zou u inderdaad sieren, meneer Lauterbach. Temeer omdat u zelf tot voor kort tégen legalisering was en geloofde in de stepping stone-theorie, die al decennia geleden wetenschappelijk is weerlegd. Maar ook omdat miljoenen van uw landgenoten de afgelopen vijftig jaar gastvrij zijn verwelkomd in onze coffeeshops, omdat hun regering een totaal mislukt cannabisbeleid bleef voeren.
Meneer Lauterbach, u heeft nog steeds de kans om Europese geschiedenis te schrijven. Niet met dit halfbakken, verwaterde twee-pijler-plan, maar door de confrontatie aan te gaan met Brussel en het oorspronkelijke plan van uw regering uit te voeren. Legalisering van de hele keten dus.
De tijd is er rijp voor en Duitsland heeft als machtigste EU-land een unieke positie om het voortouw te nemen. Hoe zei uw voorganger het ook weer? Wir schaffen das!
Hoogachtend,
Derrick Bergman
(advertentie)