(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onder de naam ‘Legale Cannabis Coalitie’ wil een groep Nederlandse ondernemers straks legale wiet gaan kweken in de voormalige Koepelgevangenis van Breda. Dat klinkt nog wel sympathiek, maar het betekent dat ook in ons land de zakenwereld brood ziet in wietteelt en dat kan vervelend uitpakken voor iedereen die nu bij cannabis is betrokken: coffeeshops en consumenten voorop. Verjaagt het Grote Geld – net als in de VS nu al gebeurt – de mensen die jarenlang hebben gestreden voor een fatsoenlijk cannabisbeleid?!

Buitenstaanders azen op vergunning wietteelt

De vraag stellen is hem eigenlijk ook al beantwoorden: dat gevaar is levensgroot. In staten als Colorado, Washington en Californië nemen ’the suits’ de legale cannabisbranche al in sneltreinvaart over van de mensen die jarenlang hebben gestreden om wiet uit de illegaliteit te krijgen. De miljoeneninvesteringen vliegen je om de oren en met de florissante toekomst die de cannabis wordt voorspeld, is dit nog maar het begin van deze invasie van de business-mensen in de wietwereld. Mensen die niks met de plant maar des te meer met geld verdienen hebben.

Dinsdag zond tv-programma Brandpunt de reportage ‘De jacht op de nederwietmiljoenen’ uit. Daarin kwam ter sprake dat een groep ondernemers – geen één daarvan uit de huidige cannabiswereld – grootste plannen heeft om commercieel wiet te gaan telen: Legale Cannabis Coalitie (LCC). Beoogde locatie – als dat wordt toegestaan door de politiek – is de Koepelgevangenis in Breda, die al drie jaar leeg staat.

Wietteelt coffeeshops goed voor half miljard euro

Een groep zakenmensen, zonder enige binding met cannabis, rekent zichzelf al rijk indien ze straks legale wiet mogen kweken in Nederland… [beeld: Blablo101/Shutterstock]

De initiatiefnemer is een 50-jarige vastgoedhandelaar uit Alphen aan den Rijn. Hij heeft een groot glastuinbouwbedrijf uit Bleiswijk al achter zijn plannen weten te krijgen, net als een aantal andere ondernemers met geld maar zonder enige ervaring in de wietteelt. Op tv durfde niemand commentaar te geven, maar dit clubje heeft zelfs al met het departement van Veiligheid & Justitie gesproken over hoe dat er straks uit kan gaan zien, legaal commerciële wiet kweken.

Dat het niet om stuivers en dubbeltjes gaat, blijkt wel uit het bedrag dat er jaarlijks omgaat in de (nu nog illegale) wiethandel door coffeeshops: 500 tot 600 miljoen euro. Een flinke vis dus, waar dus ook volstrekte buitenstaanders nu dus gretig op azen. Of zoals Brandpunt het stelt: wie een vergunning krijgt kan goud geld verdienen.

Coffeeshops verenigen zich en willen inspraak

Gezien de ontwikkelingen in de VS en Canada mogen wij als cannabis liefhebbers ons ernstige zorgen maken over dit soort lieden. Binding met cannabis hebben ze niet en als ze straks drie soortjes staatswiet moeten produceren zullen ze dat doen, zonder zich te bekommeren om de consument die een gevarieerd aanbod wenst of de coffeeshops die als beste weten wat die consument wil blowen. Verdringing van mensen met verstand van wiet en hasj uit de cannabisscene door zakenlui in het pak dus, een gevaar dat levensgroot is.

Gelukkig mocht de branche wel van zich laten horen in de Brandpunt reportage. Zo pleit coffeeshophouder Nol van Schaik uit Haarlem ervoor dat de shops zelf het wietteelt heft in handen houden, bijvoorbeeld door hun ZZP’ende wiettelers opdrachten te geven om bepaalde soortjes te kweken. Ook Bart Vollenberg, eveneens coffeeshophouder, sprak zich uit voor een legale wietteelt met inspraak van de shops. Die zijn onlangs twee keer in het geheim bij elkaar gekomen om over de toekomst te praten. Voortaan wil de branche met één stem spreken en opkomen voor de belangen van de bestaande cannabis ondernemers!

Wie pakt de nederwiet miljoenen?

Dat laatste moeten wij nog zien, tot op de dag van vandaag heeft de cannabisbranche zich in 41 jaar gedoogbeleid nog nooit eensgezind getoond. Maar wellicht dat het er eindelijk van komt nu op geld beluste  buitenstaanders staan te trappelen om een flinke kluif mee te pikken van een legale wietteelt in Nederland…

Bij Brandpunt hebben ze nog nooit van YouTube gehoord, dus je moet om de reportage ‘Op jacht naar de nederwietmiljoenen’ terug te kijken even klikken op onderstaand fragment en dan kom je er wel:

[openingsbeeld: Evgenii Mironov/Shutterstock]
(advertentie)