(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis werd al in de Bronstijd (3000 tot 800 v. Chr.) gebruikt door volkeren in Siberië als pijnstiller bij operaties. Dat zeggen archeologen na de vondst van een 3000 jaar oude schedel. En dat schijnt toch bijzonder effectief te hebben gewerkt in een tijd dat ze qua chirurgie nog niet zo ver waren…

De schedel die gevonden werd bij de Nefteprovod 2 begraafplaats in de Siberische regio Krasnojarsk, tonen tekenen van een hersenoperatie. De man van wie de schedel ooit was, is tussen de 30 en 40 jaar oud geworden, wat voor de Bronstijd een redelijke levensverwachting was.

Verlengde levensverwachting

Hoewel de man waarschijnlijk is overleden aan de complicaties van de operatie, leefde hij nog lang genoeg verder om het bot te laten genezen en het gat met huid dicht te laten groeien. “De sleutel tot succes bij een operatie was het volledige (zelf)vertrouwen van de patiënt”, zegt onderzoeker Sergei Slepchenko. Omdat bepaalde plantensoorten die door andere culturen als pijnstiller werden gebruikt niet in Siberië groeiden, moesten de mensen daar op zoek naar alternatieven.

CavemenWorld is the Internet’s leading resource for Paleo lifestyle information. Nobody knew better how to survive the trials of living than the cavemen. Our Articles and Insights cover the entire gamut of human endeavors from a Stone Age perspective, showing you how to Eat, Move, Explore and Thrive like our cave-dwelling ancestors did, so that you can be just as healthy, strong and full of life as they were.

Je moet wat als oermens nietwaar..? [tekening komt van de website CavemenWorld]

Paddo’s en cannabis

Een aantal daarvan waren tijm, wilde rozemarijn, paddenstoelen met een hallucinerende werking en…. cannabis, die sowieso een rol zou hebben gehad bij de geboorte van de Euraziatische beschaving. Vermoedelijk zouden er ook allerlei mystieke dansrituelen aan te pas zijn gekomen. Nu weten we allemaal wat voor problemen farmaceutische middelen met zich meebrengen, maar wie weet keren we binnenkort terug naar de goede ouwe medicijnen.

[Openingsfoto: Stepan Kapl, Shutterstock.com]
(advertentie)