- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Opmerkelijk • Prijs van (legale) wiet blijft laag ondanks forse inflatie
Door de gierende inflatie van de afgelopen jaren, stegen de prijzen van zo’n beetje alle eerste levensbehoeften en luxe producten eveneens tot ongekende hoogten. Behalve dan de prijzen van drugs. Die van cocaïne ligt al tientallen jaren op 50 euro per gram, voor een pilletje betaal je zelden meer dan 5 euro. Maar ook de (legale) wietprijzen blijven laag en geen inflatiespook dat daar wat aan kan veranderen.
Wiet werd 3,6% goedkoper in 2023
‘Cannabis prices are low, even though inflation is high‘, schrijft de Canadese financiële website CapitalCurrent begin deze week. Kijk, dat is nou zo fijn aan een gereguleerde cannabismarkt: je kunt alles onderzoeken en staven met realistische data. In het geval van Canada, waar wiet sinds ruim 5 jaar legaal is, houden de cijfermeesters van overheidsinstantie Statistic Canada alles minutieus bij. Die cijferbrij is dan weer geanalyseerd door de vakmensen van CapitalCurrent.
‘Terwijl mensen de afgelopen jaren meer zijn gaan betalen voor veel goederen en diensten, zoals voedsel en huur, is er ten minste één consumentenartikel dat tegen die trend ingaat: legale cannabis’, schrijft de site. Volgens hun analyse van de Canadese consumentenprijsindex waren de kosten van recreatieve cannabis – in dit geval hebben we het dan over de gedroogde toppen – in december 2023 in het hele land 3,6 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.
Te veel wiet gekweekt, te veel winkels en te weinig verkocht
En het is geeneens toeval, dat afgelopen jaar. ‘De jaarlijkse daling zet een trend voort die teruggaat tot 2018, toen de federale overheid wiet legaliseerde. Sinds de legalisatie zijn de kosten met 28 procent gedaald’, weet men bij CapitalCurrent. Maar hoe komt dit eigenlijk?
“Er zijn gewoon niet genoeg consumenten die legale cannabis kopen voor al die winkels om een goede winst te maken”, zegt Michael Armstrong, onderzoeker van wietbeleid en universitair hoofddocent economie aan de Brock University.
Hij richt zich op het beleid en de economische situatie van de Canadese cannabisindustrie. Armstrong zegt dat concurrentie een van de oorzaken is van deze neerwaartse trend. Hij zegt ook dat er te veel winkels zijn.
Het probleem is verergerd door de overproductie van cannabis, bijvoorbeeld in Ontario. Dat is de dichtstbevolkte provincie van Canada, waar ongeveer 1 op de 3 Canadezen woont. “Er wordt veel meer cannabis gekweekt dan er uiteindelijk is verkocht”, concludeert Armstrong.
Helft Canadezen herkent legale wiet niet
Er zijn meer dan 3.600 geautoriseerde cannabiswinkels in Canada, waarvan 1.939 in Ontario volgens de Alcohol and Gaming Commission of Ontario. Dit aantal houdt dus geen rekening met niet-geautoriseerde winkels of de illegale markt.
Uit de gegevens van de Canadese Cannabis Survey van 2023 bleek dat liefst 54 procent van de Canadezen geen legale verpakking van cannabis kan onderscheiden. Zelfs nu de geautoriseerde winkels grotendeels beschikbaar zijn voor het publiek, weten mensen nog steeds niet welke zaken legaal zijn. “Onze legale industrie concurreert ook met de illegale wietmarkt en ook door die concurrentie dalen de prijzen”, zegt Armstrong.
Hoewel het aantal wietwinkels is toegenomen, gebruikt volgens gegevens van Health Canada slechts één op de zes volwassenen regelmatig cannabis en heeft één op de vier het in de afgelopen 12 maanden gebruikt. Desondanks denkt Armstrong niet dat de prijs van wiet nu nog veel zal dalen.
Hoe zit het dan bij ons, waar geen nauwelijks legale wiet is?
In Nederland blijven de wietprijzen volgens het Trimbos-instituut overigens ook al jaren min of meer stabiel. Je zou bijna denken dat drugs simpelweg onverwoestbaar zijn, tenminste qua prijsstelling…