- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
(Opnieuw) bewezen: cannabis is géén ‘gateway drug’
Het is een hardnekkige mythe over wiet die je overal en altijd weer tegenkomt: cannabisgebruik zou min of meer vanzelf leiden tot het gebruik van andere, zwaardere soorten drugs. De ‘stepping stone theory’ dus, met wiet als gateway drug. Maar het klopte al nooit en ook uit deze studie blijkt weer dat het onzin is. Tijd dat iedereen zijn FEITEN dus voorgoed op een rijtje zet.
Hardnekkige anti-cannabis mythe
Met name in de jaren tachtig van de vorige eeuw stak de stepping stone-theorie veelvuldig de kop op bij de tegenstanders van cannabis. Door te blowen zou de poort naar andere, illegale drugs – en dan worden met name harddrugs bedoeld – wagenwijd worden opengezet.
Nog steeds hoor je anno nu politici die niets willen weten van legalisering zulke zaken met droge ogen uitkramen, en al helemaal als je in christelijk-conservatieve kringen je oor te luister legt.
Jammer genoeg voor die luitjes werd met dit onderzoek (uit 2018) opnieuw bewezen dat het zo dus niet werkt. Het betreft een studie die door de Amerikaanse website LiveStories is gepubliceerd – onder de titel ‘Legalization Leads to Increased Marijuana Use, But Evidence of “Gateway Drug” Lacking‘.
Geen verband cannabis en harddrugs
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de onderzoekers vonden geen verband tussen cannabis consumptie en daaropvolgend gebruik van gevaarlijke en verslavende drugs zoals tabak, alcohol, heroïne en cocaïne.
Voor hun studie gebruikten de onderzoekers data van de befaamde National Survey on Drug Use and Health. En dan specifiek naar de gegevens en patronen in de vier Amerikaanse staten die als eerste recreatieve cannabis legaliseerden: Colorado, Washington, Oregon en Alaska.
Hamvraag: verhoogt cannabis het risico dat mensen later gevaarlijkere drugs gaan gebruiken?
Oprichter Adnan Mahmud van LiveStories: ‘We hebben geen correlatie gevonden die suggereert dat het toegenomen gebruik van wiet (want dat is wel degelijk gebeurd in genoemde staten, red.) leidt tot toenames van ander drugsgebruik. Wij waren niet op zoek naar oorzaken. Wij zochten naar een verband. En we hebben niet kunnen vinden dat dit er is.’
Meer blowen betekent niet meer andere drugs
Wat de onderzoekers wel vaststelden is dat de cijfers van wietconsumptie direct nadat de kiezers voor legalisering hadden gestemd scherp stegen. Verder viel op dat in Colorado en Oregon die stijging zich ook nog in 2016 doorzette, terwijl in de andere twee staten er dat jaar sprake was van stabilisering.
Maar ondanks die stijging van wietconsumptie vonden de onderzoekers geen vergelijkbaar patroon van pieken in de consumptie van gevaarlijke drugs als opiaten en heroïne in al deze vier staten.
‘De hypothese was dat als cannabis daadwerkelijk een gateway drug is, we een piek zouden moeten zien in het gebruik van andere substanties als toevoeging op de piek in cannabis gebruik’, verklaart Mahmud. ‘We zouden pieken over de hele linie moeten zien. Maar toen we naar de data keken bleken de corresponderende pieken niet te bestaan. En als gevolg daarvan trekken wij de conclusie dat er geen sterke correlatie is tussen wietgebruik en het gebruik van andere drugs.’
Canadees onderzoek
De conclusies van de Amerikanen worden ook gestaafd door een recent onderzoek bij de Canadese buren. Wetenschappers van het British Columbia’s Centre for Substance Abuse keken specifiek naar het verband tussen wietgebruik en ‘injectable drugs’.
Voor dit Canadese onderzoek, uitgevoerd tussen 2005 en 2015, werden 481 mensen geïnterviewd in de leeftijd van 14 tot 26 jaar die ‘illegale drugs van de straat’ gebruikten.
De onderzoekers ontdekten dat dagelijks blowen juist zorgt voor een vermindering met 34% van de zogeheten ‘hazard rate’, ofwel de kans dat iemand voor het eerst een spuitbare drug als heroïne wil proberen!
En nu kappen met die gateway onzin!
‘De afgenomen bereidheid onder cannabis gebruikers om drugs te injecteren daagt de claim van de gateway-hypothese uit dat er een oorzakelijk verband is tussen wietconsumptie en de inwijding in het daaropvolgende harddrugsgebruik’, aldus de Canadezen. Dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Drug and Alcohol Review.
Kortom, wie nu nog ooit durft te zeggen dat je van cannabis automatisch doorgaat naar harde(re) en schadelijke(re) drugs, die moet zichzelf eens een tijdje laten opnemen in een verslavingskliniek en dan liefst eentje die gespecialiseerd is in het afzinken van wappie complot-theorieën.