- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Oregon heeft (legaal) wietoverschot van 590.000 kilo
Je kan het een ongekend luxeprobleem noemen – een waarvan wij hier alleen kunnen dromen – maar feit is dat ze in Oregon kampen met een enorme wietberg. Het teveel aan legale wiet bedroeg eind 2018 minimaal 590.000 kilo. En dat is een hoop als je weet dat Oregon slechts iets meer dan 4 miljoen inwoners telt en er vanwege het federale cannabisverbod geen grammetje de staatsgrens over mag!
Wietstash groeit Oregon boven het hoofd
Ooit waren ze wel blij de inwoners van Oregon, een staat aan de westkust van de VS. Eind 2015 was de staat de derde in het land waar je legaal recreatieve wiet kon kopen, na Colorado en buurstaat Washington. Maar ergens in het heugelijke proces moet er iets faliekant mis zijn gegaan, want ruim drie jaar erna kampt de staat met een gigantisch overschot aan legale, niet verkochte cannabisproducten.
‘It Would Take Oregonians Seven Years to Smoke All the Weed They Harvested This Year‘, kopt de lokale krant Willamette Week dan ook met enig gevoel voor humor. Ook voor de grap rekenden ze even voor om hoeveel joints het hier gaat, waarbij je moet bedenken dat Amerikanen die puur roken, dus zonder tabak. Maar zelfs in het geval dat er een halve gram per joint in gaat, is de wietstash goed voor 1,3 miljard joints!
Legale wiet naar de illegale markt
Toch komt het mega-overschot voor kenners niet als een verrassing. Nadat de kiezers in november 2014 instemden met legalisering (die zoals gezegd eind 2015 effectief werd), groeide de legale cannabisindustrie er bijna ongelimiteerd. Dat leidt dan onherroepelijk tot overproductie, zeker als je weet dat er niets over de staatsgrens mag worden geëxporteerd en de inwoners zelf goed zijn voor een consumptie van ongeveer 170.000 kilo per jaar. Al zijn er ook pessimisten die denken dat dit nog lager is en ophoudt bij 75.000 kilo…
De overproductie leidt er ook toe dat legale wiettelers hun overschotten verkopen op de zwarte markt, tot ergernis van de autoriteiten. Analisten schatten dat er zo wellicht een derde van de legale funwiet in de illegaliteit verdwijnt. Terwijl iedereen begrijpt dat het terugdringen zo niet uitschakelen van de zwarte markt een van de belangrijke doelstellingen van legalisering is.
Uniek wetsvoorstel: export van legale wiet binnen de VS
Uiteraard hebben de autoriteiten ook al pogingen gedaan om de overproductie en illegale verkoop aan banden te leggen. Maar het dreigen met federale invallen en strengere rapportage-regels voor kwekers en verwerkers hebben niet geholpen, dat blijkt wel uit de nieuwste cijfers. Bovendien kelderen de prijzen vanzelfsprekend ook als de onverkochte wietberg maar blijft groeien.
En dus broeden een groep politici en de wietbranche nu op een ‘groundbreaking move’ om het stashprobleem op te lossen. Ze hebben namelijk een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk maakt om (toch) cannabis te exporteren naar andere Amerikaanse staten die recreatieve cannabis hebben gelegaliseerd. Denk daarbij dan vooral aan de buurstaten Washington en Californië.
Mocht de wet worden aangenomen dan is het een primeur die gegarandeerd de woede van ’the feds’ zal wekken, aangezien de federale wet cannabis nog steeds ziet als een verboden substantie in de zwaarste drugscategorie…