(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Nederland zien we het niet gebeuren, maar in Groot-Brittannië zijn conservatieve politici wat opportunistischer en/of pragmatischer. Neem oud-staatssecretaris van justitie Jonathan Djanogly. Na een wietwerkbezoek aan Canada komt die ineens met dé oplossing voor de verloederde post-industriële steden in zijn land: tuig die op met legale wietkwekerijen!

 

Verwaarloosde industriesteden

Dat het slechts gesteld is met de meeste (voormalige) industriesteden in de UK is geen nieuws. Nadat het gedaan was met  industriële activiteiten als mijnbouw, verloederden de steden in rap tempo, ook omdat ze schromelijk verwaarloosd zijn door de overheid.

Na een research trip van enkele parlementariërs naar Canada om de mogelijkheid van legalisering van wiet in Groot-Brittannië te onderzoeken (en waarover de BBC deze woensdag een documentaire publiceert), heeft Jonathan Djanogly de oplossing voor de kwakkelende Britse steden: plemp ze vol met wiet!

Cannabis hubs

Dat is volgens de conservatieve oud-onderminister – die diende onder premier David Cameron – de beste oplossing voor de hoge werkloosheid in de post-industriële steden. Wijsheid die Djanogly opdeed door in Canada met burgemeesters te praten die met hetzelfde issue kampen.

In Canada en de VS weten ze het al lang: legalisering van cannabis levert duizenden nieuwe banen op! [beeld: CAPJAH/Shutterstock]

Het banenverlies van de verdwijnende maakindustrie compenseren met banen in legale wietkwekerijen, waarom ook niet? In het Engels klinkt het trouwens nog veel mooier, want dan heten dit soort steden zomaar ineens ‘hubs for the cannabis industry’.

Canada geeft goede voorbeeld

Meneer Djanogly is razend enthousiast over wat hij in Canada gezien heeft. Tegenover dagblad The Telegraph legt hij uit waarom. “We hadden een afspraak met een burgemeester van een stad. Ik zou het een post-industriële stad willen noemen. Steden zoals wij er hier velen hebben en waar de belangrijkste werkgever – de enige werkgever in de stad – vertrokken is en de fabriek gesloten heeft, met massale werkloosheid tot gevolg. De burgemeester vertelde dat een wietfabriek de deuren opende in zijn stad. ‘Kijk, dit heeft ons voorzien van banen en betere banen dan die we daarvoor hadden’.”

Hoewel de conservatieve politicus toegeeft dat legalisering van cannabis gemakkelijker gezegd dan gedaan is, denkt hij wel dat legale wiet de UK een oplossing beidt voor de werkloosheid in de voormalige industriesteden in het noorden. “Ik weet niet over welke schaal we praten, maar cannabis is nu al goed voor grofweg een half procent van het BNP, dus het móet ergens jobs creëren.”

Benieuwd wat de nieuwe conservatieve premier van de UK hiervan vindt, kom er maar in Boris Johnson!

[openingsbeeld:  V_Craftmen/Shutterstock]
(advertentie)