(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Verheugend nieuws uit België: Elio Di Rupo, burgemeester van Mons, lanceert een experiment met een Cannabis Social Club in zijn stad. Di Rupo, sinds 1999 leider van de Waalse socialisten en voormalig minister-president van België, durft wat zijn Hollandse collega’s niet durven: zelf het initiatief nemen om een club te starten!

Uitzonderlijke politicus

Elio di Rupo is in veel opzichten een uitzonderlijk politicus. De jongste zoon van Italiaanse immigranten werd in 1982 lid van de gemeenteraad van Mons, de Waalse stad die de Vlamingen Bergen noemen. Zijn politieke ster steeg snel; hij was onder meer lid van het Europees Parlement, senator, minister en minister-president van België. Als immigrantenzoon en als homo weet Di Rupo wat discriminatie is; hij was een van de eerste hoge Belgische politici die openlijk uit kwam voor zijn seksuele voorkeur.

Elio di Rupo start een cannabis social club in zijn woonplaats, gewoon omdat het kan en moet… [foto: Wikipedia]

Socialist begint Social Club

Dat Di Rupo voorstander is van legalisering van cannabis, was al bekend. In zijn vorige maand verschenen boek ‘Nieuwe veroveringen’ pleit hij ondubbelzinnig voor legalisering. En zijn handtekening prijkt onder het wetsvoorstel dat de Parti Socialiste half september in het Belgische parlement indiende om cannabis te reguleren. Afgelopen week kwam daar het nieuws bovenop dat Di Rupo in zijn stad een Cannabis Social Club op experimentele basis wil starten.

‘Strikte regels’

Tegen de Waalse krant La Dernière Heure / Les Sports zei Di Rupo op 21 september dat de club zal opereren “in de context van de medische en wetenschappelijke ervaring met een strenge controle door de overheid en strikte regels”. Het experiment respecteert de Belgische en internationale wetgeving en verdragen, aldus Di Rupo. Daarin is immers ruimte voor medische en wetenschappelijke experimenten met het gebruik van verboden middelen.

De club zal maximaal 200 leden tellen, de minimumleeftijd is 21 jaar. Uit de mensen die zich aanmelden wordt ook een controlegroep samengesteld met consumenten die hun cannabis op de zwarte markt blijven kopen.

Het voorstel voor de Cannabis Social Club wordt binnenkort voorgelegd aan het ethisch comité van het plaatselijke universitair ziekenhuis en aan de minister van volksgezondheid. Het spel is dus op de wagen; Di Rupo steekt zijn nek uit en kan geschiedenis gaan schrijven.

Bij alle terechte lof voor Eberhard van der Laan moet toch aangetekend worden dat ook hij er niet in is geslaagd om in Amsterdam ook maar één concrete stap te zetten naar regulering van cannabis, ondanks zeer brede steun in de gemeenteraad

Wat een verademing vergeleken met onze burgemeesters. Denk aan Paul Depla die vanuit Heerlen campagne voerde voor regulering om daarna in Breda de wietpas te blijven handhaven en een record aantal wietkwekerijen op te rollen. Rob van Gijzel in Eindhoven: hetzelfde laken een pak. Grote woorden over regulering en dweilen met de kraan open, maar geen enkele concrete vooruitgang in acht jaar burgemeesterschap. Eenzelfde resultaat boekte D66 wethouder Victor Everhardt in Utrecht, sinds hij in 2011 aankondigde dat er een besloten cannabisclub van start zou gaan in de Domstad. Nul komma niks.

Op een rijtje tijdens de wiettop in 2014: Eberhardt (Utrecht), Depla (Heerlen) en Van Gijzel (Eindhoven) – grote woorden maar nul daden…

Tanden laten zien

En bij alle terechte lof voor Eberhard van der Laan moet toch aangetekend worden dat ook hij er niet in is geslaagd om in Amsterdam ook maar één concrete stap te zetten naar regulering van cannabis, ondanks zeer brede steun in de gemeenteraad. “Wanneer gaat Amsterdam eens zijn tanden laten zien?” vroeg medicinaal cannabisgebruiker Jan Dijkstra zich eerder deze maand af, toen hij insprak bij de Amsterdamse gemeenteraad.

Dijkstra: “De gemeente roept wel dat ze willen, maar als de schouders er onder gezet moeten worden geven de ambtenaren ineens niet thuis. Ik vind deze houding onacceptabel en het siert de stad met zijn rebelse historie totaal niet. Oplossingen genoeg, je moet alleen wel écht willen.”

Brevet van onvermogen

Dankzij de flamboyante en moedige Elio di Rupo wordt Nederland nu dus zelfs door Wallonië ingehaald. De zoveelste blamage, het zoveelste brevet van onvermogen voor onze bestuurders en politici. Want waar debatteerde de Tweede Kamer over, deze week? Over de inzet van drones om cannabisplanten in Limburgse maïsvelden op te sporen. Nederland: Europees kampioen paard achter de wagen spannen.

[openingsbeeld:  Imladris/Shutterstock]
(advertentie)