(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eindelijk een concurrent op de Nederlandse mediwiet markt voor monopolist Bedrocan. Diverse bronnen melden namelijk dat er door de toeziende overheidsinstantie – het Bureau Medicinale Cannabis dus – een vergunning is verstrekt aan een glastuinder in het Westland. Die mag ‘op kleine schaal cannabis voor wetenschappelijk onderzoek’ gaan telen.

Westland wil dolgraag mediwiet gaan telen

‘Het gecontroleerd legaal telen van medicinale cannabis met ontheffing van het ministerie van VWS leent zich goed voor grootschalige teelt in (Westlandse) kassen.’ Aldus de gemeente Westland die hiermee reageert op vragen van gemeenteraadsleden over het binnenhalen van (medicinale) wietteelt in de tuinbouwkassen in het gebied. Maar zoals met alles begint het klein vooralsnog.

Medicinale cannabis moet voldoen aan een bepaalde farmaceutische kwaliteit, vandaar dat tot nu toe alleen Bedrocan een vergunning heeft om mediwiet te produceren. Al meer dan tien jaar zijn zij alleenheerser in ons land. Bij ongecontroleerde kweek kan de samenstelling en concentratie van de verschillende stoffen steeds verschillen, is de achterliggende gedachte van onze overheid om zo spaarzaam vergunningen te verstrekken.

Farmaceutische kwaliteit vereist

Maar één Westlandse glastuinder beschikt nu dus ook over zo’n officiële wietteelt licentie van BMC. Het college in de gemeente Westland – net als de raad uitgesproken voorstander van de mediwiet teelt in de kassen daar – ziet dat overigens als een begin, en spreekt de wens uit dat er spoedig meer en grotere experimenten komen.

Kassen vol (medicinale) wiet in het Westland, het klinkt niet langer als pure fantasie… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

‘Om de farmaceutische kwaliteit te garanderen wordt de medicinale cannabis geteeld aan de hand van strikte protocollen. In de kassen bestaat een stabiel klimaat waar de kweker de protocollen goed kan na leven, zodat de farmaceutische kwaliteit gegarandeerd wordt. Op dit moment is er in de gemeente Westland één ondernemer die een ontheffing heeft om medicinale cannabis te telen’, aldus B&W in hun schrijven. De gelukkige gaat dat overigens wel nog op ‘kleine schaal’ doen, meldt het vakblad Groenten & Fruit.

De markt bepaalt

Het tuindersblad is optimistisch over de toekomst van wiet – in eerste instantie wordt er uiteraard alleen nog over medicinale cannabis gesproken – en spreekt over ‘kansen voor groei nu het BMC een Europese aanbesteding start om medicinale teelt te starten’.

Dat is overigens wel al eerder geprobeerd hoor, met overheidsvergunning wiet kweken in een kas. ‘In 2003 startten we met twee telers, waaronder 1 in een kas. Die kon helaas niet de constante kwaliteit garanderen, maar met de moderne kassen is dat misschien wel goed mogelijk omdat ze kunnen schermen’, stelt een BMC-woordvoerder. (Die ene die het wél lukte is natuurlijk Bedrocan.) De controle op medicinale ‘staatswiet’ is dan ook enorm, inclusief gammabestraling van de geoogste toppen

Over de hoeveelheid mediwiet die er in het Westland mag worden gekweekt doet BMC geen uitspraak, want ‘dat is aan de markt’…

[openingsbeeld:  gertvansanten/Shutterstock]
(advertentie)