(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee Noord-Amerikaanse bedrijven – waarvan wij in alle eerlijkheid nog nooit eerder hebben gehoord – tekenen voor de tot op heden grootste overname in de cannabis industrie. Harvest Health neemt voor het lieve sommetje van 850 miljoen dollar branchegenoot Verano over. Een nieuw en zeker en vast ook tijdelijk recordbedrag in de VS!

 

Het grote geld zit in de legale wiet

Dat het grote geld doordringt in de cannabiswereld is al enige tijd duidelijk. Zo willen Big Tobacco, Big Pharma en Big Booze natuurlijk niet dat iedereen zomaar een beetje gaat lopen blowen in plaats van tabak roken/pillen slikken/alcohol zuipen. Vandaar dat ze nu volop investeren in een branche die ze tot voor enkele jaren negeerden of zelfs actief bestreden (bijvoorbeeld door geld te doneren aan anti-legaliserings campagnes). Want het aloude motto ‘if you can’t beat them, join them’ gaat overal en altijd op als er geld te verdienen valt, zo opportunistisch is de zakenmens wel.

Enter de tot dusver grootste overname in de Amerikaanse wietindustrie. Het in de staat Arizona gevestigde Harvest Health & Recreation heeft, zo meldt Marijuana Business Daily International (MBDI),  een bindende overeenkomst bereikt over de acquisitie van Verano Holdings in Chicago, voor het niet onaardige bedrag van 850 miljoen dollar, ofwel driekwart miljard euro!

Harvest wil grootste cannabisbedrijf ter wereld worden

Met deze deal wordt het vorige record in de legale wietbranche, de koop van PharmaCann door MedMen afgelopen oktober voor 682 miljoen dollar (in aandelen), overtroffen. “Beide overnames zijn een teken dat de markt voor fusies en overnames levendig blijft in de cannabis industrie, met meer blockbuster deals in het verschiet”, concludeert MBDI.

Door de overname – eveneens geheel in aandelen – krijgt Harvest een van de kopposities onder wietbedrijven in de VS met 123 dispensaries in 16 verschillende staten. “De acquisitie is de volgende stap om van  Harvest het grootste cannabisbedrijf in de wereld te maken”, stelt CEO Steve White in een conference call met investeerders. Het zal niet voor niets zijn dat het bedrijf de slogan ‘House of Cannabis’ hanteert.

Niks dan tevreden gezichten bij Harvest nadat het ze gelukt is om collega Verano over te nemen…

Wat koop je voor driekwart miljard?

Verano is voor deze ambities een fijne prooi, zeker nadat het in februari nog een cannabisbedrijf in de staat Massachusetts had overgenomen en daardoor belangen heeft in 10 ‘operating facilities’ in de VS en meer dan 45 licenties in ontwikkeling.

Harvest Health & Recreation staat overigens aan de Canadese aandelenbeurs genoteerd (als HARV), hetgeen natuurlijk alles van doen heeft met het nog steeds geldende federale wietverbod in thuisland U.S.A.

Dan is de hamvraag: wat krijg je voor 850 miljoen dollar tegenwoordig in de cannabizz? Nou, dit bijvoorbeeld:

  • Vergunningen en operaties in 11 staten en territoria, waaronder 7 wietteelt licenties, 37 retail licenties (winkels) en de potentie om meer dan 150 miljoen Amerikanen te bereiken
  • Portfolios van gepatenteerde merken met meer dan 150 unieke producten die verkocht worden in 150 retail locaties
  • Draaiende wietkwekerijen in de staten Illinois, Maryland en Nevada met een uitbreidingscapaciteit van nog eens ruim 83.000 vierkante meter

 

Meer mega-overnames in het verschiet

Door de mega-overname blijft Harvest op koers liggen – naar eigen zeggen – om eind dit jaar te beschikken over meer dan 70 operationele marijuana dispensaries (wietwinkels), 13 wietkwekerijen en eveneens 13 verwerkingsfabrieken.

De overname, waarover sinds de zomer van 2018 wordt gepraat, moet nu binnen drie maanden zijn afgerond. Momenteel praten partijen nog over de samenstelling van het management team.

Zoals gezegd, het nieuwe record zou wel eens geen lang leven beschoren kunnen zijn. Dat denkt ook Matt Karnes van GreenWave Advisors: “Wij geloven dat de schaal van deze deal het hoge tempo onderstreept waarin de Amerikaanse cannabis industrie zich ontwikkelt en hij kan wel eens de katalysator zijn voor meer mega-overnames.”

Hoe jammer toch dat wij hier in Nederland werkeloos aan de zijlijn blijven zitten duimendraaien met ons gedoogbeleidje van 1976…

(advertentie)