(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De (medicinale) cannabis revolutie op het Amerikaanse continent dendert vrolijk voort. Peru is het zoveelste land dat besluit dat het genoeg is geweest met de war on drugs. Nadat het kabinet vorige donderdag al instemde met de legalisering van mediwiet, stemde ook het Congres er vervolgens massaal mee in.

Teelt en consumptie mediwiet legaal

De stemming in het Congres van Peru liet aan duidelijkheid niets te wensen over: 66 parlementsleden stemden voor legalisering van medicinale cannabis, 4 waren ertegen en 3 weten nog steeds niet wat ze ervan moeten denken en onthielden zich van stemming.

Dankzij het wetsvoorstel dat dus door de regering is voorbereid wordt het verbod op het gebruik, de teelt en de distributie van mediwiet opgeheven in het Zuid-Amerikaanse land met ruim dertig miljoen inwoners.

Bijna overal op het Amerikaanse continent is medicinale cannabis inmiddels gereguleerd… [beeld: 7 pips/Shutterstock]

Beschikbare kennis in buurlanden

De voorwaarden voor de regulering van de vrijgave van medicinale cannabis zullen binnen 60 dagen worden opgesteld, verklaart parlementariër Alberto de Belaunde, één van de opstellers van het wetsvoorstel. Hij voegt eraan toe dat ‘duizenden patiënten en hun familieleden hoop en een betere levenskwaliteit krijgen’.

Ook wijst de politicus erop dat er veel landen in de regio zijn die medicinale wiet al omarmd hebben, dus dat er al een berg aan bestaande kennis over legalisering en regulering bestaat die beschikbaar is voor de Peruaanse regering.

Publieke verontwaardiging

Twee weken geleden al keurde de Gezondheidscommissie in Peru het wetsvoorstel al goed, en stuurde het door naar het Congres om erover te stemmen. Het enige dat er nu nog nodig is om er ook echt een wet van te maken is de handtekening van president Pedro Pablo Kuczynski, die eerder dit jaar zelf de maatregel voorstelde: appeltje-eitje dus.

De directe aanleiding voor de historische beslissing vond plaats in februari van dit jaar nadat de politie een ‘wietfabriekje’ overviel waar een groep moeders cannabisolie produceerde voor hun zieke kinderen. Dat leidde tot enorme publieke verontwaardiging over het politieoptreden én tot de introductie van de medicinale cannabiswet.

Viva la cannabis revolución!

Met legale mediwiet sluit Peru zich aan bij een rits naburige landen in Zuid-Amerika waar al een stevige mediwiet-sector voor de burgers bestaat: Chili, Colombia, Argentinië en uiteraard Uruguay…

[openingsbeeld:  Lukasz Stefanski/Shutterstock]

 

(advertentie)