- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Parlementair rapport Australië: legalisatie wiet levert €18 miljard op
Wellicht dat Australië zich binnen afzienbare tijd voegt bij de verstandige landen op aarde die cannabis legaliseren. Als ze het al niet uit ideële motieven zouden overwegen, helpt het geld wellicht een handje. Uit een parlementair rapport in opdracht van de politieke partij Australian Greens blijkt namelijk dat legalisatie van cannabis het land 28 miljard Australische dollars oplevert in de eerste tien jaar, ofwel ruim 18 miljard euro!
In Australië wonen een kleine 26 miljoen mensen en die mogen op het gebied in en rond de hoofdstad Canberra na nog steeds niet legaal van een jointje genieten. Wel is medicinale wiet er sinds enige jaren legaal en dat levert – niet verrassend – verder geen enkel maatschappelijk probleem op. Integendeel zelfs.
Vandaar dat de Groenen eens aan het Parliamentary Budget Office (PBO) vroegen of die wilden becijferen wat volledige legalisatie – dus inclusief recreatieve cannabis – het land zou opleveren. De uitkomsten zullen hen tevreden stellen, denken wij zomaar.
Elke volwassen Australiër mag thuis 6 wietplanten kweken
Legalisatie van cannabis levert volgens de rekenwonders van het Australische parlement de economie 28 miljard Australische dollars op, ruim 18 miljard euro. Volgens senator David Shoebridge van de Groenen is zoveel geld genoeg om 280.000 huizen te bouwen (hallo Mark Rutte!) of om alle werklozen elke twee weken 80 dollar extra te geven.
Waar wij ook erg blij van worden bij het doorvlooien van het ‘groene goud-model’ van deze politieke partij, is het feit dat iedere volwassene in Australië thuis zes wietplanten mag kweken, belastingvrij!
En ook niet te versmaden; door legalisatie van cannabis worden er miljarden dollars bespaard op politie en strafrechtelijke uitgaven. Geld dat in plaats daarvan naar scholen, huisvesting, ziekenhuizen en sociale steun vloeit.
Ook de blowende toerist brengt geld in het laatje
“Dit is een mogelijkheid om enige serieuze investeringen te doen in sociale gelijkheid”, verklaarde senator Shoebridge bij de presentatie van het wietrapport maandag. “Bij de doorberekening wordt (ook) uitgegaan van 10 procent van de cannabis die wordt verkocht aan toeristen, met de potentie om te groeien”, weet de politicus.
“Dit groene goud zou kunnen uitgroeien tot het levensbloed van veel regionale gebieden die momenteel worstelen voor een levensvatbare industrie.” Tja, die snapt het dus allemaal prima deze senator van de Groenen.
De overheid bepaalt de prijs van legale wiet
De regulering van wiet zou trouwens vallen onder de hoede van het Cannabis Australia National Agency, wat opgericht wordt om de productie en verkoop van ‘recreational marijuana’ in goede banen te leiden. Het nieuwe bureau treedt dan dus op als een groothandel tussen kwekers en winkels en het bepaalt de prijs naar aanleiding van de straatwaarde.
Het budgetrapport is extra steun voor de campagne van de Groenen – de eerste in Australië – om cannabis federaal te legaliseren. Verder leren we dat ongeveer 12 procent van de volwassen Australiërs op regelmatige basis recreatieve cannabis consumeert – een cijfer dat tot 14% zou stijgen tijdens het eerste jaar van legale wiet.
Senator Shoebridge vindt het in ieder geval hoog tijd voor het parlement om aan te sluiten bij de vraag van. de gemeenschap om cannabis te legaliseren – “een move die sociaal en economisch enorm verstandig is”.