- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Patiënten België lijden onder verbod én taboe op cannabis
‘Het is niet altijd even verstandig om het over (medicinale) cannabis te hebben op het werk. Jammer genoeg’. Schrijft onze Vlaamse columnist Eef de Bruyne, uit eigen ervaring. En zolang cannabis illegaal blijft en er zo’n taboe blijft rond hangen zal het ook onmogelijk zijn voor mensen die moeten rekenen op de good-will van anderen om cannabis als medicijn te kunnen gebruiken’. Ofwel, waarom België cannabis snel moet legaliseren, en er zo een einde komt aan ‘moderne onderdrukking’.
Cocktails aan medicatie
De vakantie zit er bijna op en ik start 1 september in mijn nieuwe job als werkbegeleider in een beschutte werkplaats. Voltijds dagwerk. Dat wordt even wennen na de laatste jaren vooral part-time gewerkt te hebben…Maar op die manier kom ik wel te weten wat de meeste mensen doormaken en sta ik misschien binnenkort ook op de barricade voor de 30-urenweek! 🙂
Als nachtopvoeder heb ik me dikwijls gefrustreerd gevoeld omdat ik zo weinig in de pap te brokken had. Ik met al mijn ideeën kreeg meer dan eens het deksel op de neus. Je vragen stellen over de cocktails aan medicatie die jongeren met een beperking voorgeschoteld krijgen is not done en laat je beter over aan het medisch personeel, ook al vermoed je dat die hun werk maar half doen. “Als je het niet eens bent met onze aanpak, waarom zoek je dan geen ander werk?” vroeg het leidinggevend personeel zich luidop af.
Cannabisolie als behandeloptie
Dat ik de noodzaak voelde om mijn leidinggevenden op het bestaan te wijzen van cannabisolie als mogelijke behandeloptie voor jongeren met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie, heeft mijn kansen op het krijgen van een betere functie binnen de voorziening zeker niet doen toenemen.
Wat ik wil zeggen is dat het niet altijd even wijs/verstandig is om het over (medicinale) cannabis te hebben op het werk. Jammer genoeg. Maar het getuigt natuurlijk ook wel van enige dapperheid wanneer je dat wel durft, dat kan ik mezelf niet verwijten. Maar je mond open doen is aan een zeker risico gekoppeld. Gelukkig had ik wel een vast kontract binnengehaald (en kon ik de eer dus aan mezelf houden om mijn ontslag te geven) en vielen het werk en de collega’s goed mee.
De regering doet alsof ze doof, stom en blind tegelijkertijd is en verhoogt de repressie op cannabisgebruikers. Politiediensten vallen mensen lastig
Zolang cannabis echter illegaal blijft en er zo’n taboe blijft rond hangen zal het ook onmogelijk zijn voor mensen die moeten rekenen op de good-will van anderen om cannabis als medicijn te kunnen gebruiken. Ik denk aan ouderen in een rusthuis (parkinson, chronische pijn, reuma, palliatieve zorg,…) en jongeren of volwassenen met een beperking (epilepsie, gedragsstoornissen, ADHD, autisme, …) die een groot deel van hun leven in een instelling verblijven en waarvan de ouders het lef of de kennis niet hebben om verder te kijken dan de reguliere weg.
Cannabis praktisch onbetaalbaar geworden
Maar ook mensen die lijden aan kanker of andere ernstige aandoeningen die eigenlijk 1 gram cannabisolie per dag zouden moeten kunnen innemen om de ziekte te overwinnen, lijden onder het huidige beleid. Cannabis is door zijn illegale status praktisch onbetaalbaar geworden, dit terwijl cannabis groeit als onkruid, het is een geschenk van de natuur.
De regering doet alsof ze doof, stom en blind tegelijkertijd is en verhoogt de repressie op cannabisgebruikers. Politiediensten vallen mensen lastig die thuis plantjes kweken voor eigen gebruik en nemen jointjes in beslag op festivals. Mensen verliezen hun rijbewijs voor enkele weken of maanden omdat ze positief testen bij een speekseltest, terwijl zo’n speekseltest niet precies kan uitmaken of je die wiet recent consumeerde of enkele dagen ervoor.
Cannabislovers
Het maakt het voor cannabislovers schijnbaar onmogelijk om nog onbezorgd van een plukje wiet te kunnen genieten. Een neveneffect van dit beleid is dat cannabis roken nu als nog spannender wordt ervaren dan het in feite is, en spannender betekent aantrekkelijker. De regering duwt jongeren zo richting criminaliteit, alle preventieve campagnes ten spijt.
Kortom, we staan weer helemaal nergens. En dat terwijl bewezen is dat cannabis veel veiliger is dan alcohol en nicotine.
Cannabis is, volgens de onderzoekers, 114 keer minder dodelijk dan alcohol. De sterftekans ligt uitzonderlijk laag, zo laag dat het aantal overledenen dat kan toegeschreven worden aan de cannabisplant 0,0 is
Recent onderzoek daterend van 2015 en gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports (een filiaal van het wetenschappelijke tijdschrift Nature) stelt dat, vergeleken met andere recreatieve drugs – inclusief alcohol – cannabis veel veiliger is dan men tot dusver vermoedde. Wetenschappers probeerden vast te stellen bij welk genotsmiddel het risico op sterfte het grootst is. Ze kwamen tot de conclusie dat alcohol het dodelijkste middel is, gevolgd door heroïne en cocaïne.
Cannabis is, volgens de onderzoekers, 114 keer minder dodelijk dan alcohol. De sterftekans ligt uitzonderlijk laag, zo laag dat het aantal overledenen dat kan toegeschreven worden aan de cannabisplant 0,0 is.
‘Moderne onderdrukking’
Cannabis niet vergelijken met alcohol is irrationeel, en dat moeten we blijven herhalen. Cannabis is niet zonder risico’s, maar we moeten niet naïef zijn, roesmiddelen zijn van alle tijden en zoals pediater Aaron E. Caroll het ook zegt: “Since people are going to use something, why not the least toxic something?”
Dit politiek spel dat gespeeld wordt met onschuldige burgers is een duidelijk signaal dat het menig politieker niet te doen is om maatschappelijk welzijn, tevredenheid en een gezonde samenleving.
“Cannabisconsumenten criminaliseren is een vorm van moderne onderdrukking van een groot deel van de maatschappij”, hoorde ik de verantwoordelijke van de medicinale afdeling van Trekt Uw Plant, Stefan Van der Mussele (doctor in de medische wetenschappen), onlangs verkondigen in een radio-interview.Michel Degens, voorzitter van Mambo Social Club vindt dan weer dat cannabisgebruikers veel meer van zich moeten laten horen. “Homofielen hebben een hoop kabaal gemaakt. Zij mogen ondertussen trouwen!”
Wat doet de farmaceutische industrie?
Er is een rapport uitgekomen waarin te lezen staat dat de farmaceutische industrie haar omzet drastisch ziet dalen in staten waar cannabis voor medisch gebruik legaal te verkrijgen is. Cannabis is dan ook een goedkoop en veilig alternatief voor de meeste geneesmiddelen. Het is ook zo dat heel wat mensen cannabis verkiezen, indien zij hier zonder gedoe legaal aan kunnen geraken, boven reguliere pijnstillers en slaapmiddelen zelfs wanneer die cannabis niet wordt terugbetaald door de ziekteverzekeringsmaatschappijen. Dat bewijst toch dat cannabis heel wat te bieden heeft.
Volgens Open Secrets gaf de farmaceutische industrie in de Verenigde Staten 21,8 miljoen dollar aan diverse federale kandidaten en comitées in de verkiezingen van 2012 en in 2013 zou er een bedrag van 18 miljoen dollar zijn gegaan naar lobbywerk om cannabis illegaal te houden op federaal niveau.
Cannabis heeft uitzonderlijke medicinale kwaliteiten
Er is steeds meer en meer bewijs dat cannabis uitzonderlijk medicinale kwaliteiten bezit. GW Pharma plukt hier de meeste vruchten van. Zij hebben een vergunning om medicijnen te vervaardigen op basis van plantaardige cannabis. Sativex en Epidiolex zijn twee van hun succesvolle producten, het eerste is bedoeld voor MS-patiënten, het tweede voor mensen met epilepsie. Eén van de meest gehoorde klachten is dat de producten zo ongelooflijk duur zijn in vergelijking met wat het zou kosten indien je de cannabis zelf zou kweken en er een olie van zou maken of het zou verdampen of er edibles van maken. Het bedrijf zag na het eerste succes zijn omzet verdubbelen!
De vraag is: laten we ons onderdrukken of bijten we voor eens en altijd van ons af? De keuze is aan jou! Hou je oren en ogen open want zeker is dat we het hier niet bij laten!