(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het slot van Plantariums reeks over het perfecte bladerdek. Met een perfect egaal bladerdek kweek je immers de mooiste en het meeste wiet per vierkante meter. Lees de eerste drie delen er nog maar eens op na; dit vierde deel gaat in ieder geval over het selectief snoeien van bladeren, maar vooral… het 3-lagen systeem!

Alweer het laatste artikel van deze reeks! In de voorgaande delen las je over het plannen van je kweek, de voorgroei, verschillende hoogtes, de ideale plantstructuur en verschillende kweektechnieken.

Dit slot van onze reeks start daarom bij het omschakelen naar 12/12. Je vier wietplanten zijn heerlijk gegroeid en klaar om hun smaakvolle vruchten te produceren! Je hebt het scherm geplaatst en de klok omgezet. Wat nog rest zijn de ingrepen die nodig zijn om het perfecte bladerdek te realiseren. In dit artikel vertellen we je over het 3-lagen systeem en het selectief wegsnoeien van bladeren. Laten we bij dat laatste beginnen.

Waarom bladeren snoeien?

Wacht eens even! Blad moet je toch altijd laten zitten?
Ja, in principe wel. In het blad vindt fotosynthese plaats en dat proces levert je wietplant energie. Als jij een gezond groen blad verwijdert, haal je dus ook een soort zonnecollector weg. Tegelijkertijd kunnen er nadelen zitten aan een hoog en vol bladerdek. Snoeien kan dan wel rendabel zijn, mits goed toegepast. Vooral in de kweek met een led kweeklamp en onze methode voor een perfect bladerdek.

De meeste thuiskwekers weten dat toppen helemaal onderin de plant niet dezelfde rijping en kwaliteit hebben als hoofdtoppen. De rijping verloopt immers rapper bij calyxes die zich in het licht bevinden. Vanuit een evolutionair perspectief is dat ook te begrijpen. Iedere plant wil voortplanten en stuifmeel verspreiden om soortgenoten te bevruchten. Hoe hoger de plant is, hoe meer kans er bestaat dat de wind het stuifmeel meeneemt en ver verspreidt. Daarom stuurt je plant meer energie naar de bovenste regionen. En dát zorgt er weer voor dat een hoofdtop eerder oogstklaar en bovendien van hogere kwaliteit is. Daarmee bedoelen we een compactere top met hogere cannabinoïden- en terpenengehaltes.

Bloeiweek zeven van Crystal Candy. Iedere top vangt maximaal licht en er is een bufferlaag aanwezig. 

Consistente wietkwaliteit

In de PPB-methode streven we naar eenzelfde kwaliteit. De methode leent zich voor hen die cannabis van vergelijkbare kwaliteit beogen, en de hoogste opbrengsten willen oogsten. Nu zien we vanuit de ervaring en internationale ontwikkelingen dat een egaal bladerdek vooral bij led belangrijk is. Het lijkt erop dat het verschil in rijping bij een led kweek, nóg groter is dan bij een kweek onder HPS. Uiteraard wel afhankelijk van de kwaliteit van de led kweeklamp natuurlijk.

In de PPB-methode kweken we in de groeifase vier grote wietplanten. We streven bewust naar volwassen dames en geen sea of green met kleine plantjes. Hierdoor is het actieve bladerdek ook hoger. Met actief bedoelen we de range waarin topontwikkeling plaatsvindt. Oftewel, waar witte haartjes beginnen te groeien en wietplanten toppen aanmaken.

Je plant heeft geen ongelimiteerde energie en dat wil je dus wijs besteden. Daarom kies je bewust welke takken wel vrucht mogen dragen en welke niet. Je kijkt welke takken rendabel zijn en welke niet in het actieve bladerdek komen. Lees daarvoor artikel #3 in deze reeks nogmaals.

Bij bladeren is het anders. Bladeren snoei je weg als ze in de weg zitten of problemen opleveren. Een groot schutblad in het volle licht is enorm rendabel, maar kan licht blokkeren. Hoe weet je welk blad je wel en welk blad je niet zou kunnen verwijderen?

Selectief bladeren snoeien

Laten we daarom alvast vier richtlijnen geven voor het selectief snoeien van bladeren. Na deze algemene punten gaan we verder met het 3-lagen systeem.

  • Knip een gezond blad weg als het bladerdek erg vol is en er weinig licht onderin het actieve bladerdek komt. Door het wegknippen van bladeren stimuleer je de lichtpenetratie in het bladerdek. Daarbij wil je voorkomen dat er licht op de vloer van je kweektent valt. Hier is ook je bufferlaag voor (daarover later meer).
  • Daarnaast kan het zijn dat er een potentiële bud (tak) zich onder een blad bevindt en geen licht krijgt. Je kunt het overhangende blad wegknippen om deze tak meer licht te schenken. Daarmee bevorder je de topontwikkeling op deze individuele tak.
  • Een vol bladerdek kan schimmelproblemen veroorzaken. Bladeren die op elkaar liggen kunnen hun vocht niet kwijt en gaan zweten. Het gevolg is een hoge, lokale luchtvochtigheid. Bladeren die op elkaar liggen wil je voorkomen. Alvast een tip voor de latere weken: Het kan dus lonen om in de laatste weken van de bloei wat bladeren te verwijderen om toprot te voorkomen.

Frosty Gelato’s in de zesde bloeiweek. Hier is te veel blad weggeknipt in de bufferlaag, waardoor er licht verloren gaat. 

Idealiter snoei je meerdere bladeren in één keer en dan wel in de 1e en 3e week na omschakeling bloei. Belangrijk is dat je niet teveel blad weghaalt. Het is niet bevorderlijk om zonder goede redenen je dame helemaal kaal te snoeien. Zo is het ook met ongezonde planten. Knip niet teveel blad weg als je plant zichtbare stress heeft en problemen laat zien!

Het selectief snoeien is een vaardigheid, die per plant en kweek verschilt. In de ene ronde snoei je veel blad weg, in de andere vele malen minder. Met de hoeveelheid bladeren kun je ook de relatieve luchtvochtigheid in de kweekruimte beïnvloeden. Meer blad betekent immers meer transpiratie. Overigens is het eten van wietbladeren erg gezond, goed voor in een smoothie!

Het 3-lagen systeem

Nu je wat meer weet over het wegknippen van blad, gaan we verder met het 3-lagen systeem. In de PPB-methode wil je in week drie, na omschakeling naar 12/12, drie lagen in je kweekruimte zien. Dit wordt het 3-lagen systeem genoemd. We onderscheiden drie lagen:

#1. De kale laag

Deze laag bevindt zich helemaal onderin, in het onderste gedeelte van de plant, onder het scherm. Van bovenkant pot tot scherm zit geen blad en ontwikkelen zich geen toppen. Dit bereik je door vanaf de start van de bloeifase continue te dieven en te lollipoppen. In week 1 en 2 kun je gerust wat bladeren laten zitten. Ieder blad is immers een batterij aan voedingstoffen. Daarna raden we je aan om de kale laag te lollipoppen. Dat wil zeggen dat je iedere stam kaal maakt en ontdoet van blad en witte haartjes.

#2. De bufferlaag

De zone boven de kale laag. De bufferlaag zorgt voor de opvang van de meerderheid van het licht. Het is daarom belangrijk dat je hier niet teveel blad wegknipt, want deze laag is verantwoordelijk voor het niet verloren gaan van licht. Daarbij moet je er ook voor waken dat de bufferlaag niet té vol is, zodat bladeren op elkaar liggen. Dat kan schimmelproblemen veroorzaken. In het algemeen geldt wel; laat gerust wat extra bladeren zitten als je twijfelt. Let er wel op dat je verdord, afgeworpen blad verwijdert van je scherm.

De bufferlaag in de tweede week na omschakeling naar de bloei. Met alvast een Hortinet ter ondersteuning. 

#3. Het actieve bladerdek

In deze zone produceren wietplanten toppen en ga je het meeste blad selectief snoeien. Dat doe je in week 1 en in week 3 na omschakeling van de tijdsklok. De hoogte van het actieve bladerdek is afhankelijk van de lichtbron, genetica en kweekruimte.

En ja, er zit altijd wat overlap met de bufferlaag. Zelfs in de bufferlaag mag prima wat topontwikkeling plaatsvinden. Het actieve bladerdek onder een ledkweek is in de meeste gevallen ook korter dan een HPS kweek. In ons eerdere voorbeeld van een 1×1 Phantom tent van 2 meter hoog met een Spectrum King SK402 led en indica dominante genetica, streven we naar een actief bladerdek van 40 centimeter. Experimenteer wat voor jou werkt. Op het moment dat je een actief bladerdek kleiner dan 20 centimeter nastreeft, kun je in onze optiek beter gaan scroggen.

Tijd om af te bloeien!

Gedurende de gehele bloeitijd na week 4 kun je prima af en toe een blad verwijderen. Zorg ervoor dat de bovenkant van iedere tak (het kroontje) voldoende licht ontvangt. In de laatste twee weken van de bloeifase loont het om meer bladeren weg te knippen in het actieve bladerdek. Hierdoor voorkom je budrot en/of meeldauw…

Goed! Dat was de beknopte uitleg van Plantarium’s Perfecte Bladerdek methode. Het is altijd een uitdaging om deze technieken zo summier mogelijk uit te leggen, ook omdat iedere kweek weer anders is. Ga het vooral zelf uitproberen en voel vrij om ons te bevragen. Je bent van dinsdag tot en met zaterdag welkom in onze winkel of maak een afspraak.

(advertentie)